Haberler

Kalp Çarpar Beyin Böler

Ege Üniversitesi'nde Bir Panele Katılan Pskiyatr Prof. Dr. Yankı Yazgan, İnsanın Duyguları ve Tutumlarının Beyini ile İlişkisini Anlattı.

Ege Üniversitesi'nde bir panele katılan Pskiyatr Prof. Dr. Yankı Yazgan, insanın duyguları ve tutumlarının beyini ile ilişkisini anlattı.

"Kalp çarpar, beyin böler" adıyla Ege Üniversitesi'nde düzenlenen bir panele katılan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Piskiyatr Prof. Dr. Yankı Yazgan,insanın duyguları ve tutumlarının beyni ile ilişkisini anlattı.

Öğrencilerle sabahtan ve öğleden sonra iki oturum halinde gerçekleşen buluşmada Yazgan, insan beyninin tehlike ve korku sırasında vücudu uyaran sol ön bölümünün alışık olmadığı durumlarda da aynı alarmı otomatik verdiğini belirtti. Öne sürdüğü bilimsel verilere ilginç bir örnek veren Yazgan, şöyle konuştu; "Örneğin bir anne çocuğunu ilk kez kucağına alırken çok farklı birşey yaşıyor, beyin bu yeni duruma alışık olmadığı için de tehlike ve korku sinyalleri veriyor.Bu nedenle annelerin bebekleriyle ilişkisinde ilk 24 ay çok önemlidir.Bu sürede bebek ve anne birbirlerine alışırlar.Sonra beyinin de artık bu sinyalleri vermemeye başladığı görülür. Aynı şekilde birbirini çok seven iki aşık ta görüştüklerinde beyin aynı sinyalleri verir ve korku,tedirginlik hallerindeki vücutsal değişimler meydana gelir. Ama zaman geçtikçe aynen anne çocuk ilişkisinde olduğu gibi sinyaller zayıflamaya başlar ve 24 ay sonra da artık verilmez olur."

Toplantının sonunda soru-cevap bölümünde bir genç kızın "Aşık iki genç ile bebek ve annenin karşılaşmasında beynin aynı sinyalleri verdiğini söylediniz. O zaman merak ediyorum, neden anne sevgisi hiç bitmezken, gençlerin ilişkileri bitebiliyor?" sorusuna şöyle cevap verdi:"İki ilki için de kritik süre 24 aydır. Bu sürede anne bebeğe alışırken, gençler de birbirine alışır. İşte eğer aralarındaki ilişki sağlam ve uzun ömürlüyse bu noktadan sonra aşk sevgiye dönüşür ve belki daha uzun yıllar sürer. Ancak eğer sağlam değilse zaten 24 aya bile varmadan bitebilir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title