Haberler

"Eğitim Bütçesi Savunmayı Geçti"

Güncelleme:

Bülent Arınç, "Son yıllarda milli eğitime ayrılan bütçemiz ve payımız, milli savunmayı 6 seneden beri geçiyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Son yıllarda milli eğitime ayrılan bütçemiz ve payımız, milli savunmayı 6 seneden beri geçiyor. Geçmişte birinci öncelik milli savunma olurken, bugün milli eğitim, sağlık ve diğer konulardaki bütçemiz birinci sıralarda geliyor" dedi.

Arınç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Çanakkale'ye çok hayırlı bir vesile ile geldiğini söyledi.

İlahiyat fakültesinin temelini atacağını, gün boyunca Çanakkale'de halkla birlikte olacağını, akşam da Gelibolu Mevlevihanesi'nde, geçtiğimiz yıl başlayan, Balkan ülkelerinden gelen misafirlerle Şeb-i Arus, semasına katılacağını belirten Arınç, geçtiğimiz yıl üniversitenin 2011-2012 yeni eğitim öğretim yılı münasebetiyle de Çanakkale'ye geldiğini anımsattı.

Kente, daha önce de meclis başkanlığı dönemimde Çanakkale törenleri için, geçtiğimiz yıl da bu törenlere Başbakan adına katıldığını ifade eden Arınç,

"Çanakkale'yi seviyoruz, Çanakkale'nin sevgili halkını seviyoruz. Bu vesileyle tekrar birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

"Hava gerçekten ayaz. Hamdolsun ben daha kötü bir havayla karşılaşacağımızı umuyordum. İstanbul'da kar çok fazlaydı, Bursa'da yollar kapandı denmişti ama akşam geç saatlerde Çanakkale'ye indiğimizde güzel bir havayla karşılaştım" diyen Arınç, "Şimdi bu ayazı da belki bu mevsimde tabii karşılamak gerekir, ama yaptığımız iş çok sıcak bir iş" şeklinde konuştu.

-"En çok açılan fakültelerden birisi ilahiyat fakültesidir"-

Arınç, üniversiteyi kutladığını belirterek, ÇOMÜ'nün, 20 yıl önce 1992'de kurulduğunu anımsattı.

O zaman 21 üniversitenin kurulduğunu, bunlardan birisinin de Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi olduğunu anlatan Arınç, "Benim abim de o zaman kurucu rektör olduğu için o dönemde kurulan üniversiteleri çok yakından takip ediyorum" dedi.

Bu üniversiteler içerisinde Çanakkale'nin çok süratle geliştiğini, bugün 40 bine yaklaşan öğrencisi bulunduğunu dile getiren Arınç, Türkiye'nin her tarafında saygınlığı olduğunu, binlerce öğrencisiyle 12 fakültesi, pek çok yüksekokulu, ilçelerde de meslek yüksekokulları ile enstitülerinin bulunduğunu kaydetti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin adına yakışır bir şekilde, ilim hayatının, yüksek öğrenimin en güzel örneklerinden birisi olduğunu vurgulayan Arınç, ilahiyat fakültesinin de geçmişte kurulduğunu bildirdi.

"Bugün gelirken notlarıma baktım Türkiye'de 76 ilahiyat fakültesi var. Son iki yıl içerisinde en çok açılan fakültelerden birisi ilahiyat fakültesidir" diyen Arınç, "Bu da halkımızın, öğrencilerimizin bu fakülteye karşı ilgilerinin ne kadar çok arttığını gösteriyor" dedi.

Arınç, 2002 sonunda 60 civarında üniversite olduğunu, bugün Türkiye'de 170'den fazla üniversite bulunduğunu ifade ederek, bunların 105'nin devlet, 65-66'sının da vakıf üniversitesi olduğunu bildirdi.

Bugün 3 milyona yaklaşan öğrencisiyle genç nüfusu yüksek Türkiye'de, üniversite ve yüksek öğretimde binlerce, yüz binlerce öğrencisi olan bir Türkiye olduğunu vurgulayan Arınç, 75 milyonluk nüfusun yarısından fazlasının, 30 yaşın altında olduğunu, onun da neredeyse 20 milyondan fazlasının öğrenim çağında bulunduğuna işaret etti.

-"Eğitime ayrılan pay milli savunmayı geçti"-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, böylesine genç ve dinamik nüfusunun öğrenim çağında olduğu Türkiye'de, ilkokuldan üniversitesine kadar eğitim kurumlarına fakültelere, yüksekokullara yurtlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Arınç, şöyle konuştu:

"Son yıllarda milli eğitime ayrılan bütçemiz ve payımız, milli savunmayı 6 seneden beri geçiyor. Geçmişte birinci öncelik milli savunma olurken, bugün milli eğitim, sağlık ve diğer konulardaki bütçemiz birinci sıralarda geliyor. Ne kadar pay ayırırsak ayıralım, unutmayalım. 2002 bütçesinde eğitime ayrılan pay 6,5 katrilyon civarında iken, bugün 50 katrilyonu geçmiş durumda. Yeni rakamlarla 50 milyarlık bütçemiz, katrilyonluk bütçemiz eğitime ayrıldı. Bu kadar yüksek nüfus, çağdaş imkanlar, yüksek öğretimde yeni gelinen aşamalarda, devletimiz bütçesine ne kadar koyarsa koysun, milli eğitimin tamamen ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değil. Dolayısıyla Türk milletinin yapısında, haysiyetinde var olan hamiyet, yardım severlik duygusu, milli eğitimde de kendisini gösterdi. Unutmayalım, 5-6 yıl önce 'Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası' başlatılmış ve genel bütçeden yapılamayın imkanları, halkımız yapmaya gayret etmişti."

Bugün her ilde pek çok hayırseverin, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, fakülte yaptığını belirten Arınç, "Hatta bazı hamiyetli insanlarımız bir üniversitenin bütün imkanlarını, kendisi karşılayacak durumda. Mesela Ağrı Üniversitesi böyledir, Bitlis Üniversitesi böyledir, Bolu Üniversitesi böyledir. Ama pek çok iş adamımız, hayırsever insanımız kendi ölçüsünde fakülte yapıyor, yüksekokul yapıyor, üniversiteye yurt yapıyor, veya laboratuvarlarını yapıyor. Ne mutlu böyle güzel milletimizin böyle güzel duygularının hala yaşıyor olması ve güçlü olması" diye konuştu.

-"Hepimiz Çanakkaleli'yiz"-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çanakkale'nin de bunun güzel örneklerinden birisi olduğunu söyledi.

"Gelirken önünden geçtim, ilahiyat fakültesi basit bir binada hizmet görüyordu" diyen Arınç, "Ama şimdi burada neredeyse 40 dönümlük bir arazi içerisinde, maketlerini de gördüm iftihar ettim. Mükemmel bir ilahiyat fakültesi ve eklentileri yapılacak. Öğrencilerimiz, çok daha rahat bir fakültede eğitim görecekler" dedi.

En son Fırat Üniversitesi'nin İlahiyat Fakültesi'nin açılış törenine katıldığını, geçtiğimiz mayıs ayında Elazığ'a gittiğini hatırlatan Arınç, Elazığ'daki İlahiyat Fakültesi'ni de Ankara'daki Güven Hastanesi'nin sahiplerinin yaptığını dile getirdi.

"Burada da Kolin İnşaatla İÇDAŞ birlikte çok yüksek bir maliyetle mükemmel bir ilahiyat fakültesi yapıyorlar" diyen Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu güzel ülkenin bu güzel insanları, kazanıyorlar, gayret sarf ediyorlar, insanlara istihdam sağlıyorlar, ihracat yapıyorlar, ülkeye kazandırıyorlar. Ama sosyal sorumluluk duygusuyla da böyle güzel fakülteler, güzel üniversiteler meydana getiriyorlar. Hiç mecburiyetleri yok ama onlar kendilerine böyle bir ihtiyaç gördüler ve bu ihtiyacı karşılamak için kazançlarından çok önemli bir bölümünü buraya harcıyorlar. Belki Çanakkale ile doğrudan bir irtibatları yok. Burada sadece işleri var, burada sadece kazanıyorlar. Ama bunun için Çanakkaleli olmak da gerekmiyor. Aslında hepimiz Çanakkaleli'yiz. Burada binlerce şehidimizin yattığı yerde, bütün Türkiye'nin kalbinin attığı Çanakkale'de, 75 milyon insan kendisini Çanakkale'nin fahri bir hemşehrisi olarak rahatlıkla görebilir.

Ayaz yüzlerimizi kavurmaya başladı. Böyle soğuk günde sıcak bir iş yapıyoruz. Sıcaklık nedir, bu güzel işin yapılmasıdır. Burada da okuyacak öğrencilerimizin, mezun olacak yavrularımızın hem manevi hayatımıza, hem Türkiye'nin bilimi hayatına nice güzel insanlar yetiştirecek."

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Arınç'a Şehitler Abidesi'nin maketini hediye etti.

Arıç, daha sonra okunan duanın ardından ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi binasının temelini attı.

Törene, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve diğer yetkililer katıldı.

Muhabir: Fikriye Susam Uyar

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bülent Arınç Gelibolu Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title