Haberler

DYP ve Anap Birleşme Kararını Açıkladı...(2)

Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi (Anavatan) Birleşme Kararını Açıkladı. Heri İki Parti Hukuki Bir Sorun Çıkmazsa 22 Temmuz 2007 Tarihinde Yapılacak Olan Genel Seçimlere Demokrat Parti (Dp) Adı Altında Girecek.

Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi (ANAVATAN) birleşme kararını açıkladı. Heri iki parti hukuki bir sorun çıkmazsa 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak olan genel seçimlere Demokrat Parti (DP) adı altında girecek.

Beklenen DYP ve ANAVATAN birleşmesi bugün resmen gerçekleşti. Ankara Dedeman Otel'de ortak düzenlenen basın toplantısı ile DYP ve ANAP'ın Demokrat Parti çatısı altında birleşmesi kamuoyuna duyuruldu. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ile çok sayıda partilinin katıldığı toplantıda her iki lider salona birlikte girdi. Demokrat Parti'nin eski liderleri Celal Bayar, Adnan Menderes, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve tüm demokrasi şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı

duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Birleşme deklarasyonunun okunduğu toplantıda Ağar ve Mumcu daha sonra besmele çekerek birleşme protokolünü imzaladı. DP amblemi altında basın açıklaması yapan her iki lidere partililer büyük ilgi gösterirken yaşanan yoğun izdiham nedeniyle bazı partililer ezilme tehlikesi geçirdi. Slayt gösterisiyle 'Biz kardeş partiler DYP ve ANAVATAN genel başkanları' cümlesiyle başlayan deklarasyonda, "İrademiz geçmişin yanılgılarına düşmeden, geçmişin kavgalarını bir yana

bırakarak çocuklarımızın geleceği için yepyeni bir başlangıç yapmak, diri bir ruhu ortaya koymaktır. Siyaseti yeniden huzur ve hizmet istikametine yönlendirmek, milletimizin kutuplaşmasına ve kamplaşmasına fırsat vermeden içine düştüğümüz borç tutsaklığından kurtarıp vatandaşlarımızı kendi kapasitelerinin farkında ve ulusal varlıklarımızın sahibi kılacağız" ifadelerine yer verildi.

Birleşmenin nasıl olacağının da anlatıldığı deklarasyonda, DYP ve ANAVATAN'ın eş zamanlı olarak genel kurullarını toplantıya çağıracağını ve gerekli tüzük değişikliklerini tamamlayarak birleşme kararının alınacağı kaydedildi. Birleşme kararı ile DP adını alacak partinin üyeliklerden başlayarak merkez yönetimine kadar tüm kademelerinde hakiki bir kaynaşma ve bütünleşmeyi sağlamak üzere tam bir eşitlik ve kardeşlik anlayışının hayata geçirileceğine vurgu yapılan deklarasyonda, her düzeyde eşit temsil,

kapsayıcılık ve bütünleştirilicilik değerlerinin bu birleşmenin temel ilkeleri olacağı ifade edildi. Deklarasyonda, karar alma, politika oluşturma organlarının oluşu ve uygulama süreçlerinde aynı eşitlik, kapsayıcılık ve bütünleştiricilik anlayışının titizlikte korunacağı belirtilerek birleşme sürecinde Ağar ve Mumcu'nun eş başkan statüsünde olacağı ifade edildi. DP adını alacak partide başkanlık tartışmasının yaşanmayacağı belirtilen deklarasyonda, bütünleşme ve fedakarlık ruhunun değerlerine demokratik

parti tüzüğünün ilkelerine uygun bir anlayışla sadık kalınacağı kaydedildi.

Deklarasyonun okunmasının ardından her iki lider DP'nin arka zeminde kırmızı renkte Türkiye haritası ve üzerinde kırat olan yeni amblemi önünde ortak basın açıklaması yaptı. İlk sözü alan ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, birleşmenin Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Mumcu, "Bu birleşmenin her iki parti kadar onlardan da daha fazla ülkemizin geleceği, çocuklarımız için hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

İki partinin, çok partili demokratik hayata geçişten bugüne kadar hizmet ve vatana sadakat felsefesinin özünü oluşturan Demokrat Parti geleneğinde, bir ana çatıda buluşmalarının büyük bir kazanç olduğunu kaydeden Mumcu, "Bu kazancın ne anlamı geldiği, bugün değil ama önümüzdeki aylar, yıllar, on yıllar, inşallah yüzyıllar içinde çok daha iyi anlaşılacaktır. Bu sürecin tamamlanmasında emeği geçecek olan her iki siyasi partinin bütün mensuplarına, üyelerine, gönüldaşlarına, delegelerine, parti

yöneticilerini içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum. Bu, hiç şüphesiz bir vatan hizmetidir. Yaptığımız iş hiç şüphesiz bir vatan hizmetidir. Çıktığımız yolun bir vatan borcu ödemek yolculuğu olduğuna inancımı bir kez daha milletimle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

Mumcu'dan sonra bir konuşma yapan Ağar ise "Bugün kardeşlik diye Türk geleneğinin çok oturmuş bir geleneğinin sahipleri olarak, bu müşterek iradeyi milletimizin yüksek talebiyle ortaya koyduk. Hayırlı ve uğurlu günler gelecektir" sözleriyle konuşmasına başladı. Ağar, bugün imzalanan protokolle Türk siyasetinde 1980 sonrasında tıkanmış yollarının açıldığını söyledi. DP'nin 61 yıl önce koyduğu iradeyi bugün yeniden farklı noktalardan benzer bir siyası açılım ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Ağar,

konuşmasında CHP ve AK Parti'yi hedef aldı. Ağar, "'O günün Türkiye'sinde kendilerini rejim muhafızı tayin edenler, kendilerini milleti hizaya sokmakla görevli zannedenlerin bugün bir ruh ikizi oluşmuştur" dedi.

AK Parti ve CHP'nin milleti kutuplaşmaya sürüklediğini savunan Ağar, bu siyaseti milletin reddettiğini söyledi. Ağar, "Bugün bu ikiz kardeşler milleti farklı bir kadere mahkum etmek istiyorlar" diye konuştu.

Her iki lider daha sonra gazeteciler sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Yüksek Seçim Kurulu'nun yeni parti adı altında seçime giremeyeceklerini açıkladığının hatırlatılması üzerine Mumcu, "Bunlar teknik konular. Hukukçularımız yaptıkları değerlendirmelerde bunun mümkün olduğunu söylemektedir. İki parti genel başkanı olarak hedefimiz seçimden önce bu birleştirmeyi gerçekleştirmek ve DP çatısı altında seçime girmektir" dedi.

Bir gazetecinin ' Hukuki bir sorun çıkarsa ANAVATAN, DYP listesinden mi seçime girecek? ' yönündeki soruya Ağar, "Bunlar teknik konular. Tek bir siyasi parti nasıl yönetiliyorsa bizde de öyle olacak. Meseleler hukuk içinde halledilecek" cevabını verdi.

Yeni partinin siyasi çizgisinin nasıl olacağı ve DP'nin devamı niteliğinde mi olacağı yönündeki soruya Mumcu, "DP sözü millete verme adresi olacaktır. Bu nedenle tarihe bir referans yapma yerine tüm dünyada demokratik partiler hangi çağdaş şekilde yapılanıyorsa hedefimiz o olacaktır" ifadelerini kullandı.

Ağar ise "Amacımız Türkiye'de değerleri çatı ün ilkelerine uygun biştırmadan DP geleneği ile başlayıp AP ve 1980'den sonra ANAP geleneği ile devam eden gelenekle Türkiye'de istikrarı ve huzuru sağlamaktır" dedi.

Mumcu, DP çatısı altında girilmesinde hukuki bir sorun yaşanması durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine şöyle konuştu:

" Bizim düşüncemiz seçimlere DP çatısı altında girmektir. Bu bütünleşme iki partinin mekanik olarak birleşmesi değil şekerin sütün içerisine erimesi ve yeni lezzetini vermesidir. Eger hukuki bir sıkıntı yaşanırsa oy pusulalarına DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın ismi yazılacaktır."

(EDA-MEF-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

title