Haberler

Ortadoğu'da En Çok Sevilen Ülke Bae, Türkiye de "Suriye ve Mısır"A Rağmen Hala Etkin

TESEV'in Ortadoğu'da 16 ülke üzerinde yaptığı araştırmadan, bölgedeki Türkiye algısına yönelik ilginç sonuçlar çıktı.

TESEV'in Ortadoğu'da 16 ülke üzerinde yaptığı araştırmadan, bölgedeki Türkiye algısına yönelik ilginç sonuçlar çıktı. Yaklaşık 3 bin kişi üzerinde, telefonla mülakat yöntemi kullanılarak yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan rapor; Ortadoğu'daki insanların yüzde 60'ının, Türkiye'nin bölgedeki rolüne destek verdiğini ortaya koydu. Buna karşılık rapor sonuçlarına göre, Türkiye'nin, son gelişmelerden sonra "bölgede en çok sevilen ülke" konumunu Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaptırdığı da görüldü. Bölgede Türkiye ile Suudi Arabistan siyasi olarak etkin görülürken, ekonomik anlamda Suudi Arabistan birinciliği aldı.

TESEV danışmanı Prof. Dr. Mensur Akgün, sözkonusu raporun sonuçlarını Rusya'nın Sesi'ne değerlendirdi.

"Sonucu nasıl yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine Akgün, şu cevabı verdi:

"Bugün sonuç düştü. İki yıldır bir düşüş görünüyordu ama bu yıl Suriye ve Mısır'dan gelen eksiler nedeniyle bu sonucun baya ciddi bir şekilde aşağıya çekildiğini görüyoruz. Ama Suriye'yi ve Mısır'ı çıkardığınız zaman, denklemden aslında Arap dünyasında diğer kalan 14 ülke içerisinde, Türkiye'nin prestijinin hâlâ daha yüksek olduğu, hâlâ daha Türkiye'nin ciddi oranda model alındığı ve Mısır ve Suriye'ye rağmen hâlâ daha Türkiye'nin siyasi gücünün tartışılmaz olarak görüldüğü anlaşılıyor. Bizim vermeye çalıştığımız mesaj buradan, özellikle karar vericilere çok dikkatli olmamız gerektiği. Bizim çatışmaların değil, çözümlerin parçası olmamız şart. Öyle olursak elimizdeki en büyük koz olan bu yumuşak gücümüzün en büyük belirleyicisi olan sempati düzeyinin Arap dünyasında korunabilmesi mümkün olur."

-GENEL FİKİR VERİYOR-

"Birinci sırada karşımıza Birleşik Arap Emirlikleri çıkıyor, değil mi? Bu ülkelere soruyu siz nasıl yöneltiyorsunuz?" sorusuna ise Mensur Akgün, "En çok hangi ülkeye karşı sempati beslediklerini soruyoruz. Ama tabi bu, pek sorduğumuz bir soru değil. Bir kere Türkiye'yi model olarak alıp almadıklarını soruyoruz. Ayrıca sadece Türkiye'ye yönelik değil sorularımız, bölgenin genel eğilimlerini de ölçmeye çalışıyoruz. 16 ülkede gerçekleştiriliyor bu araştırma son 3 yıldır. Bundan önce 5 yıl yapıldı bu çalışma. Bu elimizdeki sonuçlar da, 5'inci çalışmanın sonucu. Bir tek Irak'ta yüz yüze, diğer 15 ülkede telefonla, tesadüfi yöntemle 2 bin 800 insanla mülakat yapıp cevap aldık. Ülkenin ve bölgenin genel eğilimi hakkında hem Türkiye'ye karşı hisleri, hem de bölgeye karşı bölgede olan bitene karşı duydukları hakkında, hissettikleri hakkında genel bir fikir veriyor" yanıtını verdi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Türkiye Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title