Haberler

Newsweek'ten Pkk Yorumu: "Sonraki Cephe"

Newsweek Dergisi, Pkk’nın Artan Saldırıları Karşısında Abd Başkanı Bush’un Türkiye’den "sabır" İstediğini, Ancak Bu Sabrın Taşabileceği Uyarısını Yaparken, "bölge Savaşlarından Yeni Bir Cephenin Açılabileceği" Yorumunu Yaptı.

PKK’ın artan saldırıları karşısında ABD Başkanı George W. Bush’un Türkiye’den “sabır” istediğini ancak bu sabrın taşabileceği uyarısı yapıldı. Newsweek dergisi, “bölge savaşlarında yeni bir cephenin açılabileceği” yorumunu yaptı.

Newsweek dergisinin son sayısında Owen Matthews ve Sami Kohen imzalarını taşıyan “Sonraki Cephe” başlıklı haberinde, artan PKK saldırılarının Erdoğan hükümeti için yarattığı sıkıntı ile bunun Türkiye-ABD ilişkileri üzerindeki olası etkileri değerlendirildi.

Irak topraklarından kaynaklanan PKK saldırılarına daha sert bir biçimde karşı koyması için Ankara üzerinde baskıların giderek arttığını belirten Newsweek, İsrail’ın Lübnan’ı hedef alan operasyonları “kendini savunma” olarak nitelendiren ABD Başbakanı George W. Bush’un, son bir hafta içinde PKK’nın eylemlerinde 15 askeri kaybeden Türkiye’den “sabır” istediğine dikkat çekti.

Şimdilik Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “50 yıllık müttefikin hatırasına kendisini tuttuğunu”, ancak bu sabrının erken bir tarihte taşabileceği uyarısını yapan dergi, Türkiye’de İsrail örnek alınarak PKK’ya karşı harekete geçilmesi yolundaki iç siyasi baskıların giderek arttığını kaydetti.

WASHİNGTON İLE İLGİLİ HAYAL KIRIKLIĞI ÇOK BELİRGİN

Hükümet kaynaklarına dayanarak “Türk askerleri, olası helikopter ve komando saldırıları için ayrıntılı planlarını hazırlamış bulunuyor” diye yazan dergi, Ankara’nın Washington’un tutumuna ilişkin hayal kırıklığının çok belirgin hale geldiğini öne sürdü.

Newsweek, Bush yönetiminin PKK ile mücadele sözlerine karşın pek bir gelişme olmadığını kaydederken, Başbakan Erdoğan’ın gelecek yıl bir genel seçimle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, Erdoğan’ın sabırlı olmanın, siyasi açıdan tehlikeli olduğu kanısına varabileceğini yazdı. Newsweek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Erdoğan, popülist dalgalardan ustaca yararlanarak kariyer yaptı ve şimdikini kaçıracak değil. Bir yandan, fazla İslamcı olduğu savı ile kendini sıkıştıran eleştirileri boşa çıkartmak için olsa da Amerika ile iyi ilişkileri korumanın önemini biliyor. Diğer yandan, halkın PKK’ya karşı öfkesi patlama noktasına geliyor.”

Washington’un kaynayan tencereyi uzun bir süre kapalı tutamayacağı yolundaki görüşlerine yer veren dergi, adı açıklanmayan Erdoğan’ın bir danışmanının “Washington’dan eylem istiyoruz, sadece sözler değil” dediğini de yansıttı.

Newsweek’e bir açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, “Irak topraklarında hiçbir terörist gruba izin vermeyiz” ifadesini kullanmakla birlikte Irak hükümet güçlerinin PKK’ya karşı harekete geçmesinin zaman alacağını kabul etti.

Buna karşın İran’ın Kandil Dağı’daki PKK mevzilerini bombaladığına, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ın Erdoğan’a PKK’yı yok etmeye yardımcı olma isteğini ilettiğine dikkat çeken Newsweek, “Bu bölge savaşlarında yeni bir cepheye otomatik olarak yol açmayacak” yorumunu yaptı.

Newsweek’e konuşan analist Grenville Byford, Genelkurmay’ın Kuzey Irak’a girmenin maliyetlerinin farkında olduğunu belirterek, bu çerçevede Türkiye’nin güneydoğusunda yaygın olayların çıkabileceğini, bunun da Türkiye’nin AB hedefine zarar verebileceğini savundu. Byford şöyle dedi:

“NATO yetkilileri, Türkiye’nin Lübnan’ın güneyinde gelişen krizin çözümünde “kilit bir diplomatik rolü” oynayabileceğini söylüyorlar, özellikle Türkiye, Fransa ve Tony Blair dahil, diğer Avrupalı liderlerin teşvik ettikleri uluslararası güce asker sağlayacaksa. Sadece Türkler Müslüman değil ki. Bu yerel halk ile sürtüşmeleri azaltabilir. Aynı zamanda Ankara’nın aktif bir çok ülke ve güç ile iyi çalışma ilişkileri var. Şam’ın bölgedeki birkaç dostundan biri olarak Ankara, Suriye’nin Lübnan’daki iddialarını frenlemek için iyi bir konumda olabilir.”

Newsweek, Başbakan Erdoğan’ın İran, İsrail ve Filistinler nezdinde “arabuluculuk” rolünü oynamaya çalıştığına dikkat çektikten sonra şu yorumu yaptı:

“Objektif olarak Türkiye’nin, Batı İttifakı içinde kalmaktan başka reel seçeneği yoktur. AB üyeliğini kazanmak için çok sayıda dramatik reformun yasallaşmasını sağlayan Erdoğan’a gelince, PKK tarafından ne kadar provokasyon altında olursa olsun o da Batı ile ilişkileri kesmeye isteksiz olacak. Ancak saldırılar siyasi kariyerini tehdit edecek noktaya gelirse kendisini tutmayabilir.”

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title