Haberler
BBC

Kudüs Tasarısı BM Genel Kurulu'nda 128 Oyla Kabul Edildi

193 üye ülkeden oluşan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki oylamada 128 ülke ABD'ye 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımaktan vazgeç' çağrısı yaptı.

Türkiye ile Yemen tarafından hazırlanan ve ABD'ye " Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımaktan vazgeçme" çağrısı yapılan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda 128 oyla kabul edildi. Karar bağlayıcı değil.

193 üyeli BM'de yapılan oylamada 9 ülke tasarının aleyhinde oy kullanırken, 35 ülke de çekimser kaldı.

ABD'nin tehdidine karşın kabul edilen tasarının oylanmasından önce, BM Genel Kurulu toplantısının açılışında ilk sözü alan Filistin Dışişleri Bakanı Riad el Maliki, destek istedi ve ABD'nin yaptığı 'Tasarıyı destekleyen ülkelerin adlarını not alacağız" uyarısına atfen "Bu örgüt şu anda daha önce görülmemiş bir sınavdan geçiyor" dedi.

El Maliki, "Tarih isimleri kaydeder. İsimleri hatırlar ve haklının yanında olan isimleri ve yanlıştan söz edenleri de. Bugün hakların ve barışın arayıcıları bizleriz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Bu toplantıdan önce Bir BM üyesi ülke tüm diğer üyeleri tehdit etti. Hepimize hayır oyu vermemiz gerektiği, aksi takdirde sonuçlarına katlanacağımız söylendi. Bazıları hatta kalkınma yardımının kesilmesiyle tehtid edildi. Böyle bir tavır kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üye ülkelerin sözleri ve haysiyetinin satılık olduğunu düşünmek etik değildir. Şöyle söyleyeyim: Sindirilmeyeceğiz. Güçlü olabilirsiniz ama bu haklı olduğunuz anlamına gelmiyor."

'ABD bu günü hatırlayacak'

ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley ise oylamadan önce yaptığı konuşmada "ABD bu günü hatırlayacak. Oylama, Amerikalıların BM'ye bakışı ve bize BM'de saygısızlık yapan ülkelere bakışımız konusunda bir fark yaratacaktır" dedi.

İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon da ülkesinin asla Kudüs'ten "uzaklaştırılamayacağını" söyledi.

"Genel Kurul'da alınacak hiçbir karar bizi Kudüs'ten uzaklaştıramayacak" diyen Danon, tasarıya destek veren ülkelerin "Filistinlilerin kuklası" olduklarını savundu.

Danon, "Filistin lider kadrosu keyifle izlerken danseden kuklalar gibisiniz. Yalanlara karşı gözleriniz kör, etrafınızı saran manipülasyonların farkında değilsiniz, tıpkı bir kukla" ifadelerini kullandı.

Kabul edilen tasarı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının "yasa dışı" olarak kabul edilmesini amaçlıyor.

Tasarıda Kudüs'ün statüsünün müzakerelerle belirlenmesi çağrısı yapılıyor.

ABD'nin vetosu nedeniyle Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilen tasarıya Konsey'in diğer 14 üyesi ise destek vermişti.

Trump Çarşamba günü, tasarıya destek verecek ülkelere maddi yardımı kesebileceklerini söylemişti.

BBC

Birleşmiş Milletler Kudüs Dünya Haberler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

Bakmadan Geçme

Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli?
Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title