Haberler

Kosova Bağımsızlıkta Kararlı

Kosova'nın Nihai Statüsünün Belirlenmesine Yönelik Müzakerelerde Kosova'yı Temsil Eden Kosova Heyeti, Sırp Tarafının Kosova'ya Özerklik Tanınması Önerisinin Tartışma Konusu Olamadığı Gibi Bir İhtimal Olarak da Tartışmalardan Çıkarıldığını Bildirdi.

Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesine yönelik müzakerelerde Kosova'yı temsil eden Kosova heyeti, Sırp tarafının Kosova'ya özerklik tanınması önerisinin tartışma konusu olamadığı gibi bir ihtimal olarak da tartışmalardan çıkarıldığını bildirdi.

Uluslararası Troyka ve Sırp tarafı ile görüştüğü Viyana'dan dönen Kosova heyeti, Priştine havalalanında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada bu ve benzer önerileri "kabul edilmez" olarak niteleyerek ek müzakerelerin sona ereceği 10 Aralık tarihinin ardından Kosova'ya bağımsızlık tanınacağı ümidini dile getirdi. Müzakere heyetine başkanlık yapan Kosova Başkanı Fatmir Seydiu, Viyana görüşmelerinin müzakere sürecine her hangi bir yenilik ve ilerleme getirmediğine dikkat çekti. Belgrad tarafı

ile ile Kosova'nın statüsünün ele alınmadığını hatırlatan Seydiu, tarafların sadece tutumlarının tanıtımını yaptıklarını söyledi. Temas Grubu'nun AB, ABD ve Rusya elçilerinden oluşan uluslararası Troyka'nın görüşmelerde, tarafların savundukları tutumlardan hareketle 14 noktalık sonuç bildirgesini sunduklarını belirten Kosova Başkanı Fatmir Seydiu, "BM elçisi Martti Ahtisaari'nin paketinin yeniden gözden geçirilmesi kesinlikle mümkün olamayacak. Savunduklarımız, tutumlarımız Ahtisaari paketinden

kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla Ahtisaari planından geri adım atmak söz konusu olmaz. Biz Kosova'nın siyasi iradesinin ne olduğunu kendilerine bir kez daha izah ettik ve Kosova halkının emelinin gereçekleşeceğini vurguladık" diye konuştu.

Müzakere sürecenin sona ereceği 10 Aralık tarihine kadar Sırp tarafı ile 3 görüşme daha yapılacak.

(EK-EA-EA-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title