Haberler

Diyarbakır'da Meksa Vakfı Sayesinde Binlerce İşsiz, Meslek Sahibi Oldu

Diyarbakır'da, Alman (Bgz) ve İsviçre (Dza) Eğitim Örgütleri Destekleri ile Kurulan Meslek Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (Meksa), Kentte Binlerce İşsiz Gencin Farklı Alanlarda Meslek Edinmelerini Sağladı.

Diyarbakır'da, Alman (BGZ) ve İsviçre (DZA) eğitim örgütleri destekleri ile kurulan Meslek Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA), kentte binlerce işsiz gencin farklı alanlarda meslek edinmelerini sağladı. Vakfa 2006 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi tarafından finans desteği sunulduğu bilgisini aktaran MEKSA Vakfı Yöneticisi Sertaç Işık, eğitim kadrosu ve kursların ihtiyaca göre MEKSA Yönetim Kurulu tarafından belirlendiğini, merkezin siyasetten uzak bağımsız bir eğitim kurumu olduğunu söyledi Diyarbakır ve çevre illerde 1987 yılından bu yana hizmet veren MEKSA, işsiz gençlerin farklı alanlarda meslek edinmelerini sağlıyor. Proje kapsamında daha önceki yıllarda Alman (BGZ) ve İsviçre (DZA) eğitim örgütleri tarafından desteklenen MEKSA Vakfı'na protokol gereği 2006 yılından buyana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından finans desteği sunuluyor. Uzun süreli mesleki eğitim ve kısa süreli mesleki kurslar kapsamında, çalışmak isteyen kişilerin meslek edinmelerini sağladıklarını belirten MEKSA Vakfı Yöneticisi Sertaç Işık, "Eğitimler kapsamında oto motor, mobilya ve doğramacılık alanlarında çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi için ders verilirken, büro yönetimi ve sekreterlik eğitimi kapsamında ise bilgisayar, İngilizce, muhasebe, Türkçe, diksiyon, iş yazışmaları dersleri ücretsiz olarak veriliyor" dedi.

HEDEF KİTLE İŞSİZLER VE KADINLAR Vakıf ve çalışmaları hakkında da bilgiler veren Işık, "MEKSA Vakfı, çalışma ilkeleri 3308 Sayılı 'Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası' tarafından belirlenmiş, çırak statüsündeki öğrencilere yönelik eğitimler sunmaktadır. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Çırak Eğitim Merkezleri'nde teorik, çalıştıkları işletmelerde de pratik eğitimlerini almaktadır. MEKSA Vakfı ise İşletmeler Üstü Eğitim Merkezleri'nde, alanında uzman eğitmenlerle çırak öğrencilerin pratik eğitimlerine destek vermektedir. Bu bağlamda, Federal Almanya'da uygulanan İkili Mesleki Eğitim Modeli, Türkiye'ye adapte edilerek başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Çeşitli Avrupa ülkelerinde benzerleri uygulanan bu sistem sayesinde, öğrencilerin pratik eğitimlerini profesyonel eğiticilerden almalarını sağlayarak, öğrenmeyi kolaylaştırmayı ve işletmedeki verimi artırmayı hedeflemekteyiz. Bu nedenle, eğitim dışında gençlerin özgüvenlerini sağlamak için sosyal aktivitelere katılmalarını sağlayıp, geziler düzenliyoruz" şeklinde konuştu.

Diyarbakır'da açılan kurslar sayesinde çalışacak kalifiye elaman sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Sertaç Işık, "1.5 yıl içerisinde 35 farklı kursta 990 öğrenci sertifika almayı hak etti. 18-30 yaş arası gençlerden gelen talepler doğrultusunda kurslar açıyoruz. Açmış olduğumuz doğalgaz tesisatçılığı, İngilizce, bilgisayar muhasebesi, diksiyon, oto motor kurslarına şimdiden 4 bin 400 kişi başvurdu. Ancak bizim hedef kitlemiz, işsiz gençler, eski hükümlü ve kadınlardır. Kayıtlarda bu üç gruba öncelik tanıyoruz" dedi.

SİYASİ BİR KURUM DEĞİLİZ Çeşitli ön yargılar ile karşılaştıklarını kaydeden Setaç Işık, "Protokol gereği finansal destek sunan kuruma isim hakkı geçiyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi parasal anlamda destek sunduğu için MEKSA isim hakkı belediyeye geçtiği için birçok kişi eğitim merkezimizin belediyenin siyasi bir kurumu diye biliyor. Ancak merkezimiz siyasetten uzak, tamamen bağımsız bir eğitim kurumudur. Eğitim kadromuz ve açılacak kurslar genel merkez tarafından belirleniyor. Belediye sadece finansal boyutunu karşılıyor eğitime müdahale söz konusu değildir. Bu tür önyargıların kırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

(AYŞ-ZG-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title