Haberler

Çad'ın Başkentindeki Çatışmalar Cumhurbaşkanlığı Sarayı Çevresinde Yoğunlaştı

Çad'ın Başkenti N'camena'da Cumhurbaşkanı İdris Debi'ye Bağlı Güçler ile İsyancılar Arasındaki Çatışmaların Cumhurbaşkanlığı Sarayı Çevresinde Şiddetlendiği Bildirildi.

Çad'ın başkenti N'Camena'da Cumhurbaşkanı İdris Debi'ye bağlı güçler ile isyancılar arasındaki çatışmaların Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde şiddetlendiği bildirildi.

Bölgeden gelen haberlere göre, helikopter desteği alan Cumhurbaşkanlığı güçleri, Deby'nin bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde yoğunlaşan saldırıları püskürtmeyi başardı.

Dün başkentin kontrolünü ele geçirerek, cezaevlerindeki tutukları serbest bırakan isyancıların lideri Timane Erdimi ise, Fransa'da yayımlanan Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirmek üzere olduklarını belirtti. Tanklarla korunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresi hariç her yeri kontrol altına aldıklarını söyleyen Erdimi, "Debi'nin ordusu kalmadı, elinde sadece çok az sayıda militan var" dedi.

Bu arada İdris Debi'ye, hayatının tehlikede olması nedeniyle Fransa tarafından tahliye teklifinde bulunulduğu, ancak Cumhurbaşkanı'nın bu teklifi geri çevirdiği belirtildi.

Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, kendi isteğiyle Çad'ı terk etmek isteyen çoğunluğu Fransız 400 kişinin tahliyesine dün akşam saatlerinde başlandığını söyledi. Morin, Avrupa Birliği barış gücü EUFOR bünyesinde görev yapan 3 bin 700 askerin Çarşamba gününe kadar ülkede kalacağını bildirdi.

İsyancı lideri Erdimi ise, bugüne kadar Cumhurbaşkanı Deby'i desteklediklerine inandıkları için EUFOR'un varlığına karşı çıktıklarını belirterek, "Ancak bugün Çad'daki durum değişmiştir. EUFOR, çatışmalar nedeniyle evlerini terk edenlerin ve mültecilerin hakkını koruyacaksa EUFOR'un bölgedeki varlığı konusunda hiçbir sorun görmüyoruz" şeklinde konuştu.

Erdimi ayrıca, 2 yıl önce Deby'e karşı başarısız bir darbe girişiminde bulunan isyancıların Sudan tarafından finanse edildiği ve silahlandırıldığı iddialarını yalanlayarak, "Sudan bizi hoş karşıladı, yaralılarımızı kendi hastanesinde tedavi etti, ancak silah yardımında bulunmadı. Silahları İdris Debi'nin ordusundan aldık" dedi.

(DPA-KB-İB-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title