Haberler

Ayrımcı AB

Güncelleme:

Avrupa Birliği, Müzakere Masasında Bile Olmayan Sırbistan, Karabağ ve Makedonya'ya Vizeyi Kaldırdı.

Avrupa Birliği, müzakere masasında bile olmayan Sırbistan, Karabağ ve Makedonya’ya vizeyi kaldırdı.

Müslümanların çoğunlukta olduğu Türkiye, Bosna ve Arnavutluk’a vize uygulaması sürecek. AB’nin bu ayrımcı kararı, kendi içinde bile tepkiyle karşılandı.

AVRUPA Birliği, AB ile müzakere masasına bile oturmamış olan Sırbistan, Makedonya ve Karadağ’dan oluşan üç Batı Balkan ülkesine vize uygulamasını kaldırdı. Balkanlar’da AB ülkelerine vize uygulaması, sadece Müslümanların çoğunlukta olduğu Türkiye, Arnavutluk ve Bosna-Hersek’te uygulanmaya devam ediyor.

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile adalet, özgürlük ve güvenlikten sorumlu üyesi Jacques Barrot, dün düzenledikleri basın toplantısıyla üç ülkeye yönelik vize uygulamasının tamamen kaldırıldığını duyurdular. Her iki AB Komisyonu Temsilcisi, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasıyla ilgili sorulara "Yorum yok" cevabını verdi.

AB, dünden itibaren Makedonya, Sırbistan ve Karadağ’a yönelik vizeleri kaldırırken, halen vize uygulaması Müslümanların çoğunlukta olduğu üç ülkede (Türkiye, Arnavutluk ve Bosna Hersek) devam etmesi "Müslüman ayrımcılığı yapıldığı" yorumlarına yol açtı.

Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller Başkanı Daniel Cohn-Bendit, zamanda Sırp ve Hırvat pasaportuna sahip olduklarını, AB’nin bu kararının "Müslümanları dışlamak" amacını taşıdığını belirterek, komisyona tepki gösterdi.

4 yıldan beri AB ile müzakere süreci yaşayan Türkiye’ye, şubat ayında Avrupa Adalet Divanı’nın ’vizelerin kaldırılması gerektiği’ yönündeki kararına rağmen vizeleri kaldırmamakta ısrar eden AB’nin bu kararına sessiz kalınmaması gerektiğini söyleyen AP Yeşiller Başdanışmanı Ali Yurttagül ise Ankara’nın bu konuda "Miskin" bir politika uyguladığını söyledi. Hukuki kararlara rağmen Ankara’nın ’ısrarcı’ davranmadığını belirten Yurttagül, AB’nin bu kararının ’ayrımcı’ olduğunu kaydetti.

Katillere ödül

AB’nin kararını eleştiren Almanya’nın eski Posta ve Telekomünisyon Bakanı Christian Schwarz-Schilling, "AB, Srebrenica katillerini ödüllendiriyor" dedi. Bild Gazetesi’ne demeç veren eski bakan, NATO, ABD ve AB’nin hayatta kalmaları için askeri operasyon düzenlediği Bosna Hersek ve Kosova’nın teknik nedenlerle, vize muafiyeti uygulamasının dışında tutulmasının Brüksel’in siyasi bir hatası olduğunu söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title