Haberler

DTP'den Yüzde 10 Barajı Düşürülsün Teklifi

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Ülke Genelindeki Yüzde 10'luk Seçim Barajının Yüzde 3'e Düşürülmesi, Yüzde 1 Oy Alan Partilerin Devlet Yardımı Alabilmesi ve Siyasi Partilerin Propagandalarında Türkçe Dışındaki Dilleri de Kullanmasını Öngören Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığına Sundu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, ülke genelindeki yüzde 10'luk seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi, yüzde 1 oy alan partilerin devlet yardımı alabilmesi ve siyasi partilerin propagandalarında Türkçe dışındaki dilleri de kullanmasını öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

Kışanak, Parlamento'da, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ve 2 milletvekiliyle birlikte, Milletvekili Seçimi Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Gültan Kışanak, Türkiye'nin yıllardır her seçim sonrası, milletvekillerinin Mecliste temsil oranını, siyasi partilerin devletten aldığı yardımları ve siyasetçilerin seçimler sırasında ve sonrasında halka hitap ederken kullandıkları dili tartıştığını söyledi.

Teklifle, ülke genelindeki yüzde 10'luk seçim barajı, siyasi partilere yapılan devlet yardımı ve propaganda dili ile ilgili konularda değişikliğe gidilmesini öngördüklerini belirten Kışanak, şu görüşleri dile getirdi:

''Yüzde 10'luk seçim barajı, istikrar ve adalet getirmemiştir. Seçim barajı olmasaydı bugün daha fazla sayıdaki milletvekiliyle parlamentoda temsil ediliyor olacaktık. 3 Kasım 2002 seçimlerinde DEHAP, 1 milyon 929 bin oy aldı. Bu, yüzde 6.2'ye tekabül ediyor. Eğer yüzde 10'luk baraj olmamış olsaydı DEHAP 52 milletvekiliyle Meclis'te temsil ediliyor olacaktı.''

Kışanak, yüzde 10'luk barajının tek savunucusunun iktidar partileri olduğunu öne sürerek, ''Sistem, 1. partiden başlayarak suni bir 'aşkın temsiliyet' yaratmaktadır. AKP, yüzde 46,6 ile yüzde 62'lik temsil gücünü elde etmiştir. Adalet bunun neresindedir?'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title