Haberler

DSP'den İşsizlik Sigortasının Gap'a Harcanmasına Tepki: "Fonlar Amacı Dışında Kullanılamaz"

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, Hazine'nin, İşsizlik Sigortası Fonu'nun Toplam Kaynağının Yüzde 95'ini Borç Alarak, Borç Ödemede Kullandığını Bildirdi ve "Hazine, 2008 Yılı Ocak Ayı İtibarıyla, Piyasaya Reel Olarak 8.88 Oranında Faiz Öderken, İşsizlik Sigortası Fonuna 6.95 Oranında Faiz Ödüyor. 2003'ten Bu Yana Bu Oran, 2 -3 Puan Aşağı Çekilerek Devam Ediyor.

-DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, Hazine'nin, İşsizlik Sigortası Fonu'nun toplam kaynağının yüzde 95'ini borç alarak, borç ödemede kullandığını bildirdi ve "Hazine, 2008 yılı Ocak ayı itibarıyla, piyasaya reel olarak 8.88 oranında faiz öderken, işsizlik sigortası fonuna 6.95 oranında faiz ödüyor. 2003'ten bu yana bu oran, 2-3 puan aşağı çekilerek devam ediyor. Fonlar amacı dışında kullanılamaz" dedi.

ANKARA- DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, Hazine'nin, İşsizlik Sigortası Fonu'nun 32.7 milyar YTL'ye ulaşan toplam kaynağının yüzde 95'ini borç olarak alıp borç ödemede kullandığını bildirdi ve "Fonların amacı dışında kullanılması mümkün değil" dedi.

Öztürk, TBMM'de, DSP Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Erçelebi ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. İşsizlik Sigortası Fonu'nun gelirlerinin, işsizlik durumunda, çalışanlara ödenmesi amacını taşıdığına dikkat çeken Öztürk, bu fonun gelirlerinin, Hazine tarafından, GAP'ın tamamlanmasında kullanıldığına ilişkin haberler bulunduğuna dikkat çekti.

Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu 57. Hükümet döneminde yasalaşan İşsizlik Sigortası'nın, çalışanları, işsiz kalmaları durumunda biraz olsun rahatlatmayı amaçladığını anlatan Öztürk, "İşsizlik Sigortası Fonu, bütün dünyada, işçilerin kendi iradeleri dışında işlerini kaybetmeleri durumunda, yeni iş bulana kadar geçecek süre içinde kendilerinin ve ailelerinin geçimini sağlamak için planlanmıştır. İşsizlik Sigortası'na işçiler yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet de yüzde 1 oranında katkıda bulunuyor. Fon'un 32.7 milyar YTL'ye ulaşan toplam kaynağının yüzde 95'ini şu anda Hazine, borç olarak alıyor ve borç ödemesinde kullanıyor" diye konuştu.

Hazine'nin, yıllardır İşsizlik Sigortası Fonu'ndan aldığı borca, piyasaya ödediği reel faizin altında ödeme yaptığını dile getiren Öztürk, "Hazine, 2008 yılı ocak ayı itibarıyla, piyasaya reel olarak 8.88 oranında faiz öderken, İşsizlik Sigortası Fonu'na 6.95 oranında faiz ödüyor. 2003'ten bu yana bu oran, 2-3 puan aşağı çekilerek devam ediyor" dedi.

-"FONUN AMACI DIŞINDA KULLANILMASI MÜMKÜN DEĞİL"

"Fonun amacı dışında kullanılması mümkün değil" diyen Öztürk, "İşveren ve devlet tarafından ödenen primler, fona ödünç verilmiş tutarlardır. Sistemin gereği olarak devlet ve işveren, işsizlik sigortasına prim ödemek suretiyle düzenli katkıda bulunuyor ve bu katkılar fonun parası, devletin ya da işverenin parası değil" görüşünü dile getirdi.

-"FON PARASINA EL KOYMAK, ÖZEL ŞAHIS PARASINA EL KOYMAKLA AYNIDIR"

Öztürk, el koymanın yasayla da mümkün olacağını ancak bunun yine de doğru olmadığını dile getirdi ve "Yasayla da ona kısmen veya tamamen el konulması, özel kişilerin banka hesaplarına el konulmasından farklı değildir. Bugün kalkıp özel şahısların banka hesaplarına el koymak ne anlama geliyorsa, fonda biriken kaynaklara el koymak da o anlama geliyor" dedi.

Hükümet'in borç ödemelerine çözüm bulmak zorunda olduğunu kaydeden Öztürk, "GAP için kaynak arayışı, bu sıkıntının yansımasıdır" dedi. Öztürk, borç stoku sıkıntısı yüzünden bu noktaya gelindiğine işaret ettiği konuşmasında, "Borç ödemelerine köklü bir çözüm bulunamadığı sürece, sistemi bozan girişimler sürmeye devam edecek" görüşünü dile getirdi.

Hükümet'in, sosyal güvenliğin yıllık açığını 25 milyar YTL olarak telaffuz ettiğine dikkat çeken Öztürk, "Bu yıl sadece Temmuz ayında, sadece bir ayda, Hazine'nin borç ana para ve faiz ödemesinin 25 milyar YTL olduğunu söylersem, asıl sorunun borç stokuyla ilgili olduğu görülür" dedi.

Öztürk, Hazine'nin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan borç olarak kullandığı paraya da piyasaya ödediği reel faiz tutarında ödeme yapması için DSP'nin kanun teklifi verdiğini ancak henüz TBMM'de gündeme alınmadığını bildirdi. (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title