Haberler

Doğu-batı Divanı Orkestrası İstanbul'da... - Filistinli Entelektüel Merhum Edward Said Ve İsrailli Müzisyen Barenboım'in Kurduğu Orkestra, Yarın Aya İrini Müzesi'nde Vereceği Konser İçin İstanbul'a Geldi

Filistinli entelektüel merhum Edward Said ile İsrailli müzisyen Daniel Barenboim'in kurduğu ve dünyanın çeşitli ülkelerinden müzisyenlerin yer aldığı ''Doğu-Batı Divanı Orkestrası'', konser vermek üzere İstanbul'a geldi.

Filistinli entelektüel merhum Edward Said ile İsrailli müzisyen Daniel Barenboim'in kurduğu ve dünyanın çeşitli ülkelerinden müzisyenlerin yer aldığı ''Doğu-Batı Divanı Orkestrası'', konser vermek üzere İstanbul'a geldi.

THY'nin tarifeli uçağıyla Atatürk Havalimanı'na gelen Daniel Barenboim ile aralarında Filistin, Lübnan ve İsrailliler'in de bulunduğu orkestra üyesi müzisyenler, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) yetkililerince karşılandı.

Gazetecilerin soruları üzerine Türkiye'de bulunmaktan mutlu olduğunu dile getiren Barenboim, düzenleyeceği basın toplantısında ayrıntılı açıklamalarda bulunacağını söyledi.

Bu arada, orkestradaki tek Türk olan Orhan Çelebi de ABD'de müzik eğitimi aldığı sırada tanıştığı Barenboim'in kendisini orkestraya dahil ettiğini dile getirerek, kültürlerin bir arada yaşaması felsefesi üzerine kurulu bir orkestrada yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Çelebi, Doğu-Batı Divanı Orkestrası'nın benzer gençlik orkestralarından farkına dikkati çekerek, ''Buradaki herkes duygusal olarak çok yoğun olduğu için, bu duygular yaptıkları müziğe de yansıyor doğal olarak. Bu da Divan'ın birçok gençlik orkestrasından farkını ortaya koyuyor. Çok daha yoğun hislerle müzik yapıyoruz'' dedi.

Orhan Çelebi, ''orkestranın, yarın Aya İrini Müzesi'nde vereceği konserin, Musevi cemaatinin desteğini çekmesi nedeniyle iptal edileceği''ne ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de ''Musevi cemaati, konsere desteğini çektiğini açıklamış ancak daha sonra fikirlerini değiştirmişti. Ama biz destek çekilmesi halinde bile konseri alternatif kaynaklardan alacağımız destekle gerçekleştirecektik. Bu yönde girişimler de oldu'' diye konuştu.

Konserde seslendirilecek eserlere ilişkin bir soru üzerine de Çelebi, ''Program henüz kesin değil, ama Brahms 1. Senfoni olacak'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title