Haberler

Diyarbakır: İhd, Pirinçlik Köyü Raporunu Açıkladı

İnsan Hakları Derneği (İhd) Diyarbakır Şubesi, Pirinçlik Köyü'nde Meydana Gelen Olayla İlgili Hazırladığı Raporda, 16 Yaşındaki Şemsettin Yavuzkaplan'ın Ölüm Vakasında Yasaya Aykırı Silah Kullanıldığını İddia Etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Pirinçlik Köyü'nde meydana gelen olayla ilgili hazırladığı raporda, 16 yaşındaki Şemsettin Yavuzkaplan'ın ölüm vakasında yasaya aykırı silah kullanıldığını iddia etti.

İHD, geçtiğimiz gün merkeze bağlı Pirinçlik Köyü'nde meydana gelen olaylarla ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, gözaltına alınanların 18 yaşından küçük olduğu belirtilerek, yasalara aykırı bir biçimde silah kullanılmasının kalp krizine yola açması nedeniyle olayın "gözaltında ölüm ve işkence" olarak değerlendirildiği kaydedildi.

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Selahattin Demirtaş ise, 9 çocuğun gözaltına alınması olayında, gözaltına alma sırasında yasaya aykırı bir şekilde silah kullanıldığını öne sürdü. Çocuklardan bazılarının dövüldüğünü ileri süren Demirtaş, çocukların tamamının haksız yere gözaltına alındığını, bu uygulamaların çocukların tamamında ani şok ve travmaya yol açtığını söyleyerek, "Yaşanılanlar ve uygulamalar, zaten kalp rahatsızlığı bulunan Şemsettin Yavuzkaplan'ın kalp krizi geçirmesine neden olmuş, Şemsettin'in durumunun ciddiye alınmaması nedeniyle acil müdahale yapılmamış, kalp krizi geçirmekte olan bu çocuk karakol bahçesinde dövülmüş, nihayetinde Şemsettin Yavuzkaplan, karakol bahçesinde yaşamını yitirmiş" dedi.

Demirtaş, Diyarbakır Valiliği'nin konuya ilişkin idari soruşturma başlattığını, ancak soruşturmanın açılmasına gerek olmadığı şeklinde basına bilgi verdiğini öne sürdü. CMK'nın 91. maddesinde yakalama anından itibaren gözaltı süresinin 24 saati geçemeyeceği ve gözaltı işleminin yakalama anından itibaren başlatılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Yani Yavuzkaplan köyde alındığından beri gözaltındadır. Bu nedenle ölüm olayının 'Gözaltında ölüm olayı değil' denilerek çarpıtılmasını ve olayın idari soruşturmaya gerek görülmeden kapatılmaya çalışılmasını büyük talihsizlik olarak görüyoruz. Olayın Diyarbakır'da yaşanmasını, Diyarbakırlı bir çocuğun gözaltında ölmesini ve olayın bu şekilde kapatılmasını manalı buluyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title