Haberler

Diyanet: Aile İçi Şiddet Unutulmaz Yaralar Açar

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Aylık Dergisi'nde Yer Alan "Evlilikte Aile İçi Sağlıklı İletişim" Makalesinde, Eşlerin Birbirlerine Duydukları Sevgi ve Saygıyı Dışa Vurmaları Gerektiği Belirtilerek, "Eşinize İlgi Gösterin" Çağrısı Yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Aylık Dergisi'nde yer alan "Evlilikte Aile İçi Sağlıklı İletişim" makalesinde, eşlerin birbirlerine duydukları sevgi ve saygıyı dışa vurmaları gerektiği belirtilerek, "Eşinize ilgi gösterin" çağrısı yapıldı.

Bursa Osmangazi Vaizi Dr. Osman Koç tarafından kaleme alınan makalede, aile içindeki ilişkilerin temelini, eşlerin karşılıklı olarak birbirlerine yönelik olumlu veya olumsuz tutum ve davranışlarının oluşturduğu vurgulandı. Evlilik sürecinde, karşılıklı yapılan yanlışların, eşlerin birbirine duydukları sevgi ve saygıyı tükettiğine işaret edilen makalede, eşler arasında ortaya çıkan geçimsizliği tetikleyen faktörlerden birinin de "fiziksel şiddet" olduğunun altı çizilerek şu uyarı yapıldı:

"Türk toplum yapısında, aile içinde genellikle erkeğin, otoritesini kuramadığı zaman en sık başvurduğu silah fiziksel şiddettir. Bazı erkekler kadını dövmenin aile içi hakimiyeti sağlamada en etkili ve pratik bir araç olduğuna inanırlar. Şiddet, kısa, uzun ve orta vadede ortaya çıkan aile içi problemlere çözüm olmadığı gibi, aile içi sağlıklı iletişim kurmada eşler arasında daha sonra telafisi mümkün olmayan unutulmaz yaralar açabilir."

Makalede, sevgi ve anlayışla devam ettirilen karı koca ilişkisinin ailenin genel havasını belirlediği vurgulamasıyla olumlu ve sıcak ilişkilerin anne babadan çocuklara yayıldığı, gergin ve sürtüşmeli bir ortamın ise çocuklar üzerinde güvensiz ve kaygılı bir psikolojik ortam yarattığına dikkat çekildi.

Eşlerin birbirine gösterdiği karşılıklı sevgi ve saygının, aile içi sağlıklı iletişimin de temelini oluşturduğu vurgulanan makalede, eşlerin, yaşadıkları sevgi ve saygıyı söz ve hareketlerle dışa vurmaları gerektiği belirtilerek mutlu evlilik için şu önerilere yer verildi:

"Karşılıklı sevgi ifadeleri konusunda eşler birbirine asla cimri davranmamalı. Eşler dış çevrelerine karşı ailenin bağımsızlığını mutlaka korumalı, eşlerden her ikisi de ailelerinden gördüklerini taklit etmeyip, kendi özellerine ait yeni bir tarz oluşturma gayreti göstermeli. Eşler birbirini kırmadan ve birbirlerinden çekinmeden, yeri geldiğinde birbirlerine 'hayır' diyebilmeli, ailede karşılıklı anlayış esas olmalı. Kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader ve görümce gibi akrabalarla eşler, kendi aile yaşantılarına müdahale etmelerine neden olacak düzeyde içli dışlı ilişkilere asla girmemeli. Eşler, aile içi iletişim çatışmaları kapsamında karşı karşıya kaldıkları problemleri, her iki tarafın da sakinleştiği bir zamanda konuşarak karara bağlamalı."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title