Haberler

Dha Yurt Bülteni-10

1)BİLAL ERDOĞAN'IN KONFERANSINI TERK EDEN LİSELİLERE 'İZMİR MARŞI' SORUŞTURMASIMANİSA'da 'üniversite sınavına yönelik' denilerek, Bilal Erdoğan'ın 'Yeni nesil, yeni anayasa' konferansına götürülen liseliler tepki gösterip salonu terk etti.

1)BİLAL ERDOĞAN'IN KONFERANSINI TERK EDEN LİSELİLERE 'İZMİR MARŞI' SORUŞTURMASI

MANİSA'da 'üniversite sınavına yönelik' denilerek, Bilal Erdoğan'ın 'Yeni nesil, yeni anayasa' konferansına götürülen liseliler tepki gösterip salonu terk etti. Öğrencilerin salondan çıkmasını engellemeye çalışan ancak başarılı olmayan yöneticilerin, öğrencileri İzmir Marşı söyledikleri gerekçesiyle disiplin cezasıyla tehdit ettiği ileri sürüldü. Milli Eğitim Müdürlüğü de soruşturma başlattı.Manisa'da eğitim camiasını karıştıran olay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGAV) Yüksek İstişare Kurulu üyesi sıfatıyla verdiği konferansı, Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin götürülmesiyle başladı. TÜGVA Manisa İl Temsilciği tarafından Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde 600 kişilik salonda 'Yeni nesil, yeni anayasa' konferansı düzenlendi. Konferansa, kent merkezindeki Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi'nin son sınıfında okuyan yaklaşık 100 öğrenci de iddiaya göre Okul Müdürü Erhan Akalın ve bir öğretmen tarafından 'üniversite sınavına yönelik konferansa gidiyoruz' denilerek götürüldü. Öğrenciler okullarıyla Süleyman Demirel Kültür Merkezi arasındaki yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüyerek salona vardıklarında, konferansın üniversite sınavı ile ilgili olmadığını görünce şaşırdı.

SALONU TERK ETTİLER, GERGİNLİK ÇIKTI

Kendilerine konferansın üniversite sınavına yönelik olduğunun söylendiğini, siyasi içerikli olduğunu bilmediklerini belirten öğrenciler salondan çıkacaklarını söyledi. Öğrencilerin salonu terk etmelerine yöneticileri ve özel güvenlik görevlileri de engel olmak isteyince gerginlik çıktı. Öğrenciler buna rağmen Bilal Erdoğan'ın konferans verdiği salonu terk etti ve marşlar söyleyerek okullarına döndü.

Okul Müdürü Erhan Akalın iddiaya göre öğrencilere okula girerken İzmir Marşı söyledikleri gerekçesiyle disipline verileceklerini söyledi. Tepki gösteren öğrenciler de İzmir Marşı söyleyerek bahçeye çıktı.

Olayı çocuklarından öğrenen bazı veliler, CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'i arayarak durumu bildirdi. Özgür Özel de konuyu Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer'e iletti. Liselere siyaset sokulmasına izin vermeyeceklerini belirten Özgür Özel, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, konuyu dün akşam CHP Milletvekili Özel'in kendisini araması ile öğrendiğini belirterek, soruşturma başlatılması için Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gerekli talimatı verdiğini söyledi. Konunun halen soruşturma aşamasında olduğunu belirten Vali Güvençer, "Olayın nasıl geliştiğini, böyle bir şeyin yaşanıp, yaşanmadığı araştırılıyor. Soruşturmadan sonra olayın netleşeceğine inanıyoruz" dedi.

Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş da gerekli incelemeyi başlattıklarını söyledi. Dernekbaş, "Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda okula müfettişler görevlendirildi. Okul müdürü ile öğretmen hakkında gerekli soruşturma başlatıldı. Konunun gerçeklik boyutunu araştırıyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------

-Bilal Erdoğan ın katıldığı konferansın görüntüleri dün servis edilmişti

-Lisesilerin İzmir marşını okuyarak okuldan çıkmaları

Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi'nden görüntü

Eğitim-İş Manisa Şube Başkanı Cem Ok ile Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel'in açıklaması

Haber- Kamera: İlker KILIÇASLAN-Ersan ERDOĞAN/MANİSA

========================================================

2)KILIÇDAROĞLU; 'DEVLET BİR KİŞİYE EMANET EDİLEMEZ, TESLİM EDİLEMEZ, BUNUN VEBALİ VAR'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya'da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olması gerektiğini belirterek, "Devlet bir kişiye emanet edilemez, teslim edilemez. Bunun sonu acı olur. Bunun vebali var" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılacak referandum nedeniyle kampanya çalışması için bugün Konya'ya geldi. Kılıçdaroğlu ilk olarak Seydişehir İlçesi'nde Kızılay Meydanı'nda halka seslendi.

Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği için neden 'Evet' ve neden 'Hayır' denileceğinin iyi bilinmesi gerektiğini, çünkü yapılacak değişikliğin sadece bugünü değil, ülkenin geleceğini de ilgilendirdiğini belirtti.

PARTİ BAŞKANLARI 80 MİLYONU TEMSİL EDEMEZ

Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı'nın aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacağını belirten Kılıçdaroğlu, seçilecek Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olması gerektiğini kaydetti. Parti genel başkanlarının 80 milyonu temsil edemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Referandum oldu diyelim, yeni seçilecek başkan, tarafsız mı olmalı, partizan mı olmalı? Buna karar vermek zorundayız. Eğer tarafsız olacak başkan, 80 milyonu temsil edecekse, cumhurun temsilcisi olacaksa, bayrağı taşıyarak bütün Türkiye'yi, 80 milyonu temsil edecekse tarafsız olması lazım. Niye tarafsız olması lazım? Çünkü oy versin vermesin, hangi partiden olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun, hangi kimlikten olursa olsun 80 milyonu bir kişi temsil edecek. Onun adı da Cumhurbaşkanı. Eğer Cumhurbaşkanı tarafsız olmazsa, partizan olursa, 80 milyonu temsil edemez. Mesela ben, ben 80 milyonu temsil edemem. Sayın Bahçeli, 80 milyonu temsil edemez. Sayın Binali Yıldırım, 80 milyonu temsil edemez. Saadet Partisi'nin Genel Başkanı, 80 milyonu temsil edemez. Ne ben, ne Binali bey, ne de sayın Devlet Bahçeli, biz arabamızda Türk bayrağı taşıyamayız. Türk bayrağını taşıyacak olan cumhuru temsil eden, 80 milyonu temsil eden, Cumhurbaşkanı olacak. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı, temel noktası, ana kaynağı 80 milyonu temsil etmesi. O nedenle sandığa giderken hangi partiden olursal olalım, hangi kimlikten olursak olalım, kadın, erkek, yaşlı, genç, biz 80 milyonu temsil eden bir kişiyi seçiyorsak, onun tarafsız olması lazım. Tarafsızlığın bu kadar önemi vardır."

CUMHURBAŞKANI DEVLETİN SİGORTASI

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanının tarafsız olmasının nedeninin, devletin sigortası olmasından kaynaklandığını belirtti. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, siyasi parti liderlerini Yenikapı mitinginde topladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "15 Temmuz'da darbe girişimi yaşadık mı? Yaşadık. Hep beraber darbeye karşı çıktık mı? Çıktık. Ne oldu sonra, sayın Cumhurbaşkanı, siyasi partilerin liderlerini nerede topladı. Dedi ki, benim başkanlığımda toplanacaksınız. Gittik mi, gittik. Niye toplandık? Çünkü Türkiye Cumhuriyeti hükümet bir darbeyle karşı karşıyaydı. Darbe karşısında her siyasi partinin onurlu duruşu gerekiyordu, demokrasiyi savunmak için. Gittik mi, karar aldık mı? Aldık. Ne oldu? Sayın Cumhurbaşkanı devletin sigortası olarak herkesi çağırdı, görüşünü aldı" dedi.

DEVLET GELENEĞİNDE TARAFSIZLIK ÖNEMLİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Şimdi deniliyor ki, yeni değişiklikle seçilecek başkan aynı zamanda partinin genel başkanı olacak. Aynı zamanda partinin genel başkanı olursa tarafsız olamaz. Niye tarafsız olamaz, ben tarafsız değilim. Sayın Bahçeli'de, sayın Binali Yıldırım da tarafsız değil. Ne yaparız, biz yemin içerken, tarafsızlık üzerine yemin etmeyiz. Hiçbir milletvekili tarafsızlık üzerine tarafsızlık üzerine yemin etmez. Tarafsızlık üzerine yemini devletin hakimi eder, futbol karşılaşmalarında hakem eder ve sayın Cumhurbaşkanı der ki, ben tarafsız davranacağım diye TBMM'de yemin eder. Tarafsızlık bizim devletin geleneğinde bu kadar önemlidir. Ne zamandan beri? Cumhuriyetin kuruluşundan beri. O yüzden tarafsızlık bu kadar önemli" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, referandumda oy kullanacakların vicdanını dinleyerek oy kullanması gerektiğini belirtti.

18 YAŞINDA MİLLETVEKİLLİĞİNE SEÇİLME

Kılıçdaroğlu, yeni anayasa değişikliğiyle 18 yaşındaki gencin milletvekili seçilebileceğini ve bu kişinin de bakkal, manav ve lokantacının oğlu olmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Seydişehirli kardeşlerime sormak istiyorum. 18 yaşında çocuğu olup da, milletvekili olacak diye inanan kardeşim var mı? 18 yaşında milletvekili olacak, işi yok gücü yok. Burada işsizlik var mı? Ben de biliyorum Türkiye'nin her yerinde dünya kadar işsiz vatandaşımız var. 18 yaşında milletvekili ömür boyu askerlikten muaf, El-Bab'a gitmeyecek, PKK ile mücadeleye gitmeyecek, milletvekili yapacak, maaşını alacak. 2 yıl milletvekilliğinden sonra ileride emekli olursa, milletvekili emekli aylığını almaya hak kazanacak. Böyle bir işi Seydişehirli'nin oğluna, manavın oğluna, bakkalın oğluna, lokantacının oğluna verirler mi? Vermezler. Ha diyorsa vatandaşım, olsun ya kendi çocukları 18 yaşında milletvekili olsun, gariban oğlu eksi 35-40 derece gitsin PKK ile mücadele etsin, Suriyeli'nin gençleri burada, benim gençlerim de El-Bab'a gitsin, şehit olsun diyorsa 'Evet' oyu kullanacak. Saçma bir şey 'Hayır' oyu kullanacak. Bunun partiyle ilgisi yok. A partinin çocuğu gidecekte, B partinin çocuğu gitmeyecek mi? O da gidecek. Partilerle, siyasi görüşle ilgisi yok" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, yeni anayasa değişikliğinin taşeron işçinin, emeklinin, işsizin sorunu çözmeyeceğini, Suriye, Irak, Libya ve Avrupa Birliği sorununu çözmeyeceğini belirtti.

"ORTADOĞU'DA TEK ADAM REJİMİ VARDI"

Kılıçdaroğlu, Ortadoğu da tek adam rejiminin olduğunu ifade ederek, "Saddam'ı gördünüz, ne oldu. Saddam gitti, ne oldu Irak parçalandı. Suriye'de tek adam vardı. Suriye parçalandı. Libya'da tek adam vardı. Ne oldu Libya diye devlet kalmadı. Devlet bir kişiye emanet edilemez, teslim edilemez. Bunun sonu acı olur. Bunun vebali var" dedi.

SİYASİ AHLAK KANUNA

Kılıçdaroğlu, her mesleğin ahlak kuralı olduğunu belirterek, "Ahlak kuralı olmayan tek bölüm var, alan var o da milletvekilliği. Niye milletvekilinin ahlak kuralı olmuyor. İhale takipçisi milletvekilinin mecliste ne işi var. Yolsuzluk yapanın mecliste ne işi var. Milletvekilliğinin ahlaki kuraları da belirlenmeli. Siyasi ahlak kanunu çıkmalı. Bakın biz bunu savunuyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------

Kılıçdaroğlu'nun ilçeye gelişi

Halkı selamlaması

Kılıçdaroğlu'nun konuşması

(Haber- Kamera: Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ KONYA DHA)

=====================================

3)BAKAN BOZDAĞ: KILIÇDAROĞLU KORKU POMPALIYOR

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, "Bir sürü yalan soylüyorlar. Kılıçdaroğlu ağzını açıyor 'Sabah bir kalktınız sizin minibüs hatları iptal edilmiş. Bir kalktınız lokantaları kapatmışlar. Bir kaltınız şunlar olmuş bunlar olmuş' diyor. Adam rüyada gezmiyor rüyada bile olmaz böyle şeyler. Ama öyle bir korku pompalıyor ki anlaşılır gibi değil" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çeşitli ziyaret ve toplantı programlarına katılmak üzere Sinop'a geldi. Bakan Bozdağ ilk olarak Boyabat İlçesi'ne giderek, buradaki mitingte halka hitap etti. Türkiye'nin 16 Nisan'da büyük bir tarihi dönüşümü yapmak üzere sandığa gideceğini söyleyen Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bin yıldır anadoludayız. Fakat bin yıldır da bizim anadoluda kökümüzü kazımak için yemin etmiş ve bin yıldır çalışan, binlerce yıldır da çalışacak karanlık güçlerin olduğunu unutmayın. Bu topraklarda Türk milletinin ve Türkiye'nin güçlü varlığı için siyasal istikrar şarttır. Güçlü iktidar şarttır. Eğer biz ülkemiz içerisinde istikrarsızlıkların ortaya çıkmasına engel olacak mekanizmalar kurmazsak, anadolunun o kargaşası hepimizi kaybettirir. Bakın bu sistemi gündeme getirdik Avrupa ayağa kalktı. Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Danimarka, İsviçre, hepsi beraber Türkiye'de yapılan ve yapılacak olan sistem değişikilğine karşı çıkıyorlar. Ben soruyorum Boyabatlılar, 16 Nisan'da siz Almanya'nın hükümet sistemini değiştirmek için mi sandıkta oy vereceksiniz yoksa Türkiye'nin hükümet sistemini değiştirmek için mi oy vereceksiniz? Soruyorum 16 Nisan'da hanımlar siz Hollanda'nın hükümet sistemini değiştirmek için mi oy vereceksiniz Türkiye'nin hükümet sisitemini değiştirmek için mi? Elbette Boyabatlılar Türkiye'nin hükümet ssitemini değiştirmek için sandığa gidecek ve bütün kalbiyle evet diyecektir. Peki o zaman bu Almanya'ya ne oluyor, Hollanda'ya ne oluyor? Dün de açıklama yapıyorlar 'Eğer evet çıkarsa AB'yi unutsun Türkler' diyorlar. Peki soruyoruz Türkiye'deki halk oylamasından size ne? Biz kendi geleceğimizi oylayacağız. Kendi göbeğimizi kesip kesmeyeceğimize karar vereceğiz."

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu da eleştiren Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bir sürü yalan soylüyorlar. Kılıçdaroğlu ağzını açıyor 'Sabah bir kalktınız sizin minibüs hatları iptal edilmiş. Bir kalktınız lokantaları kapatmışlar. Bir kalktınız şunlar olmuş, bunlar olmuş' diyor. Adam rüyada gezmiyor rüyada bile olmaz böyle şeyler. Ama öyle bir korku pompalıyor ki anlaşılır gibi değil. Şimdi çıkmış '16 Nisan'dan sonra muhtarlar ne olacak biliyor musunuz' diyor, 'Bütün muhtarları kaldıracak' diyor. Allah'tan kork. Niye ana muhalefetin genel başkanısın sen? Doğru konuşmak milleti doğru bilgilendirmek hepimizin görevi ama ana muhalefetin de ana görevi bu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi varmış da cumhurbaşkanı bunu yapacakmış. Yalan başka hiçbir şey yok. Çünkü Cumhurbaşkanı sadece bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatıyla ilgili kararname çıkarabilecek. Üst düzey görevlilerin atanması görevden alınması ve yürütme ile ilgili bazı konularda kararname çıkaracak. Kanunla düzenlenmiş konularda çıkarma yetkisi yok. Kanunla düzenleneceği anayasada yazan konularda çıkarma yetkisi yok. Burası çok önemli insan hakları ve hürriyetleri konusunda cumhurbaşkanı kararname çıkaramaz. Yasama konusunda çıkaramaz. Yargı konusunda çıkaramaz. Nasıl kısacak özgürlükleri. Muhtarlıklar, bak buradan söylüyorum Sayın Kılıçdaroğlu Anayası'nın 127'nci maddesini bir oku. Yanındaki klavuzlara da bir okut. Eğer bilmiyorlarsa onları yeniden okula gönder okula. Onlar okusunlar. Milletin okuluna gönder millet okutsun onlara ne yazıyor orada görür."

Görüntü Dökümü :

----------------------

Bakan Bozdağ'dan detay

Konuşması

Haber-Kamera : Yaprak KOÇER- İbrahim ASLAN/BOYABAT (Sinop), -

===================================================

4)NİĞDE'DE TARİHİ EVLER ÇÖKÜYOR

NİĞDE'de SİT olanı olarak ilan edilen bölgedeki evler, bakımsızlıktan çöküyor.

SİT alanının bulunduğu Eskisaray Mahallesi Muhtarı Rüstem Kaplan, son olarak bir evin daha çöktüğünü belirterek "Buradaki sorunu yetkililere bildirdim ancak çözüm bulunmadı. Çöken evin içerisinde mahallenin çocukları da oyun oynuyor olabilirdi. Ciddi bir tehlike atlatıldı" dedi. Mahallede 20 evin koruma altında olduğunu ifade eden Muhtar Kaplan "Hepsi de çökme riski ile karşı karşıya. Bunların bir an önce onarılması ya da kontrollü şekilde yıkılması gerekiyor" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Çöken evden görüntü

Çöken evin içinden görüntü

Yollara düşen taşlardan görüntü

Detay görüntüler

Muhtar ile röportaj

Süre: 01'47" Boyut: 117 MB

Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,

===================================================

5)FABRİKA İŞÇİLERİ BAHAR BAYRAMINI HEDİYELEŞEREK KUTLADI

SAKARYA'nın Akyazı İlçesi'nde bir gömlek fabrikasında çalışan işçiler bahar bayramını ve Dünya Mutluluk Günü'nü kutlayarak birbirlerine hediye verdi.

Akyazı İlçesi'nde İspanya ve İngiltere'ye gömlek ihracatı yapan ve yaklaşık 100 işçinin çalıştığı bir gömlek fabrikası işçileri bahar bayramını ve Dünya Mutluluk Günü'nü coşku içerisinde kutladı. Fabrikada düzenlenen bahar bayramı etkinliği kapsamında işçiler birbirlerine hediye verdi. İşyeri danışmanı Emel Sevencan Kaplan, "İnsanlar yaşamlarının uzun bir zamanını çalıştıkları yerlerde geçiriyor. İşyerimizde yüzde 95 bayan çalışanımız var. Gömlek fabrikamızın insan kaynakları birimi olarak çeşitli motivasyon etkinlikleri düzenliyoruz. Her çalışan için bireysel psikolojik destek ve ayda bir kez mutlu aile semineri düzenliyoruz. Bugün yaptığımız etkinlikte de çalışanlarımız aslında hiç tanımadıkları bir çalışma arkadaşları için evlerinden getirdikleri hediyeleri çekiliş yoluyla paylaşacaklar" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

İşçilerin birbirlerine hediye vermeleri, programdan görüntü, röp.

Alattin ONUR/AKYAZI(Sakarya)-

====================================================

6)AYDIN'DA 44 SANIKLI FETÖ DAVASI BAŞLADI

AYDIN'da, FETÖ/PDY'nin Didim yapılanmasına yönelik 10'u tutuklu 44 sanığın yargılandığı dava başladı.

Aydın 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erhan Yıldırım'ın başkanlığında Aydın Gençlik Merkezi'nde kurulan mahkeme salonunda görülen davada, 10 tutuklu 44 sanık için 7.5 yıl ila 22.5 yıl arası hapis cezası isteniyor. 8'i Söke, 1'i Malatya, 1'i de Düzce'de tutuklu toplam 44 sanığın ifadeleri alınmaya başlandı.

Tutuklu sanık Didimli müteahhit S.Y. (Sinan Yüksel), "Ben çeşitli sektörlerde kendi işimi yaptıktan sonra 2014 yılında Körfez Dershanesinin de içinde bulunduğu bir şirketin yüzde 10 hissesini aldım. Bu şirketin yönetiminde değilim. Para çekme yetkimde yok. Tek amacım çocuklarımın iyi bir eğitim almasıydı. FETÖ terör örgütü ile hiçbir bağlantım olmadı. Bank Asya'ya da çocuklarımın okul taksitini ödediğim için para yatırıyordum. Polisin beni aradığını öğrenince, kendi isteğimle giderek teslim oldum. 8 aydan beri cezaevindeyim. Çok mağdur oldum. Hiçbir suçum yokken ailem perişan oldu. Terör örgütü ile hiçbir bağlantım yok. Üyede değilim. Hakkımdaki suçlamaları asla kabul etmiyorum" dedi.

"BAŞKALARI YÜZÜNDEN BURADAYIM"

Bir diğer tutuklu sanık, Didim İş Adamları Derneği Genel Sekreterliğini (kanun hükmünde kararnameyle kapatılan-KHK) yapan B.V. (Burak Vural) ise, "Ben Risale-i Nur kitabını okurum. Bunu evimde, okur sohbet ederdik. Bu kitabı okumakta devletimiz tarafından yasak değil, serbesttir. Gonca Kolejinde (KHK'yle kapatılan) de kısa bir süre görev yaptım. Daha sonra birinin desteği ile Didim İş Adamları Derneği Genel Sekreteri oldum. Burada görev yaparken de çevrem geniş olduğu için evimde sohbet ederdim. Bu sohbete de arkadaşlarım katılırdı. Sohbette sadece Risale-i Nur okurdum. Terör örgütünün ve onun imamı olduğunu sonradan öğrendiğim kişiyle de hiçbir bağım yoktur. Ne FETÖ'ye ne de başka bir cemaate kayıtlı değilim. Ben başkalarının yüzünden buradayım. Allah bu işi yapanların belasını versin. Hakkımdaki suçlamaları asla kabul etmiyorum" dedi.

Öğle arası verilen davada diğer sanıkların da ifadesi alınacak. Kent dışındaki sanıkların ifadelerine ise Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle alınacak.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Mahkeme salonundan dışarıdan görüntü

Sanık yakınlarının bekleyişi sanıkların getirilişi

Haber- Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN,

==========================================

7)ADLİ GÖRÜŞME ODALARI 3 NİSAN'DA AÇILIYOR

ÇOCUKLARIN ve mağdur kadınların kendilerini daha rahat ifade edebilmesi için hayata geçirilecek adli görüşme odaları uygulaması 3 Nisan'da başlıyor. 31 pilot adliyeden biri olan Antalya Adliyesi'ndeki adli görüşme odası, kapılarını yargı mensuplarına açtı.

Adalet Bakanlığı tarafından çocuk ve kadınlar başta olmak üzere diğer kırılgan grupların ifade ve beyanlarında ikinci bir mağduriyet yaşamasını önlemek amacıyla hayatı geçirmeyi planladığı adli görüşme odalarıyla ilgili hazırlıklar tamamlandı. Nisan ayında pilot illerde hizmete girmesi planlanan adli görüşme odalarıyla ilgili Antalya Beldibi'ndeki toplantıya katılan cumhuriyet savcıları ile Adalet Bakanlığı çalışanları, Antalya Adliyesi'ndeki adli görüşme odalarında incelemede bulundu. Ziyarete Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir de katıldı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, heyete hazırladıkları adli görüşme odaları hakkında bilgi verdi. Başsavcı Solmaz, adli görüşme odalarının Türkiye'de yeni bir çalışma ortamı olduğunu söyledi. Adli görüşme odalarının bekleme, görüşme ve izleme olmak üzere üç bölümden oluştuğunu anlatan Ramazan Solmaz, "Mağdurlar ve suça sürüklenen çocuklar, tanıklar ve dezavantajlı gruplar, özellikle kırılgan gruplar adliyeye geldiklerinde daha uygun ortamda, ev ortamında karşılanacaklar. Burada bulunan psikolog, pedagog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımızın gözetiminde kendilerini daha iyi ifade etmeleri sağlanacak" dedi.

Muhittin Özdemir ise şu anda Türkiye'deki 26 büyük adliyede Antalya'daki konseptin aynısının hazırlandığını söyledi. Buradaki görüşmelerin UYAP'a bağlantılı olacağını anlatan Özdemir, adli görüşme odalarında hizmet vermesi için Adalet Bakanlığı'nda görevli 700 civarında psikolog ve pedagog gibi personelin eğitime alındığını söyledi. Eğitim tamamlandıktan sonra adli görüşme odalarındaki personelin koordinatör ve başsavcı vekilleriyle birlikte çalışmalarına başlayacağını belirten Özdemir, "İnşallah önümüzdeki 3 Nisan'da bu hizmetlerimiz başlamış olacak" dedi.

ADALETİN KALİTESİNİ ARTIRACAK

Adli görüşme odalarının adaletin kalitesini artıracağını söyleyen Özdemir, "Bir suçun mağduru olarak gelmiş, bir cinsel istismar mağduru kadını düşünün. Yaşadığı fiilin şoku altındaki bir kişinin hakim ya da savcının direkt karşısına gelip anlık bir şekilde hemen sorulara cevap verebilmesi imkansız. Yani orada neyi söylese, doğruyu hatırlayamama ihtimali var. Onun için biz başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere, suç mağdurları kişiler için bu odaları planlıyoruz. Netice itibarıyla önce bekleme odasında uzman refakatında rahatlayan mağdurumuz, daha sonra görüşme odasında uzman nezaretinde ifadesini verecek. Hakimlerimiz, savcılarımız, varsa dosyanın diğer tarafları ve avukatlar da diğer yan odada görüşme yapılan odayı kameralar vasıtasıyla izleyecek. Netice itibarıyla yapılan görüşme dosyaya delil olarak girecek. Bu uygulama adliyelerimiz için bir milat" diye konuştu.

Üç bölümden oluşan adli görüşme odasında çocukların karşılandığı bölüm çocuk kreşi gibi hazırlandı. Rengarenk mobilyaların bulunduğu bu bölümde karşılanan çocuklar, burada rahatladıktan sonra görüşmeye alınacak.

Görüntü Dökümü

---------------------

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir

Başsavcı Ramazan Solmaz

Adliye çalışanları

Odadan görüntü

Muhittin Özdemir'in konuşması

Ramazan Solmaz'ın açıklamsı

Haber- Kamera: Mustafa KOZAK/ANTALYA,

====================================================

8)SEVGİ KROMOZOM SAYMAZ'

MURATPAŞA Belediyesi'nin 'Sevgi Kromozom Saymaz' adıyla düzenlediği 'Down Sendromu Farkındalık Günü'nde sahneye çıkan özel çocuklar, gösteri ve danslarıyla ilgi odağı oldu.

Muratpaşa Belediyesi, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü'nde Adalya Vakfı Engelsiz Kafe ile birlikte Belediye Kültür Salonu'nda down sendromlu çocukların sahneye çıktığı etkinlik düzenledi.

'Sevgi Kromozom Saymaz' adıyla 'Tıpkı Sizin Gibiyiz' sloganıyla Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın eşi Ümran Uysal, Başkan Yardımcıları Hasan Kaçmaz ve Murat Şimşek de yer aldı.

21 MART'LA SINIRLI KALMASIN

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Engelli Vakfı ve Down Sendromlular Derneği Antalya Şube Başkanı Gülcan Ay, "Sevgi engel tanımaz" diyerek sözlerine başladı. Başkan Ay, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü gibi özel toplamsal farkındalık günlerinin sadece sayısal günlerle sınırlı kalmaması temennisinde bulundu.

'BÜTÜNLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Adalya Vakfı Müdürü Cem Kotan ise Muratpaşa Belediyesi'nin destekleriyle Engelsiz Kafe'nin 3 yıldır toplumsal farkındalığı güçlendirmek için projeler hayata geçirdiğini belirterek, "Bu çalışmaların hepsinde bütünleştirmeye ve farkındalığı arttırmaya gayret ediyoruz" dedi.

'ALTTA KALANIN CANI ÇIKMASIN'

Adalya Vakfı Başkanvekili Bilal Köleoğlu ise Adalya Vakfı Engelsiz Kafe'nin Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın destekleriyle her geçen gün büyüdüğünü belirterek, ruhunda engel olmayan herkesi Engelsiz Kafe'nin bir parçası olmaya davet etti. Belediye Başkan Yardımcısı Murat Şimşek ise 'Altta kalanın canı çıkmasın' anlayışını Muratpaşa'da belediyeciliğin her alanında hayata geçirmeye çalıştıklarını, söyledi.

'SEN BİR MELEKSİN'

Konuşmaların ardından Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu sahnesinde ilk olarak Engelsiz Kafe 'Meleklerin Dansı' grubu sahneye çıktı. Kızlar sırtında melek kanatları, erkekler smokinleriyle Candan Erçetin'in 'Sen Bir Meleksin' şarkısı eşliğinde dans gösterisi sundu. Dansın sonunda özel çocukların özel anneleri de sahneye geldi ve elleriyle '+ 1' işareti yaparak hep bir ağızdan aynı zamanda etkinliğinde sloganı olan 'Tıpkı Sizin Gibiyiz' sloganını söyledi.

'ATATÜRK GELİYOR'

Anneler ve özel çocukları sahneden inerken sahneye Buket Baç çıktı. Buket büyük bir heyecanla 'Andımız'ı okurken "Ey büyük Atatürk" demeden önce seyircilerini seslerinin biraz yükselmesi üzerine "Sessiz, Atatürk geliyorö diyerek salonu uyardı ve Andımız'a devam etti. Buket'in Andımız'ın son satırında yazan 'Ne mutlu Türküm diyene' sözlerini defalarca yüksek sesle söylemesi ise büyük alkış aldı.

DANSLARIYLA BÜYÜLEDİLER

İtalya'nın Floransa kentinde düzenlenen Trisome Games 2016 Spor Oyunları'nda, Dünya 3'üncüsü olan masa tenisi sporcuları Benay Balcı ve Taygun Arı'nın da sahneye çıktığı etkinlik, özel çocukların dans gösterisiyle devam etti. Özdemir Erdoğan'ın 'Bana Elleri Ver' şarkısı eşlinde dans eden özel çocukların sarılmaları, dansta yaptıkları dönüşler uzun süre alkışlandı.

AŞIK VEYSEL'İ UNUTMADILAR

Etkinlik, down sendromlu Arda Arık'ın Michael Jackson taklidi ve Eyüp Tarım'ın 21 Mart 1973'te hayatını kaybeden halk ozanı Aşık Veysel anısına 'Uzun İnce Bir Yoldayım' türküsünü seslendirmesiyle devam etti.

'TECAHÜL-İ ARİF'

'Sevgi Kromozom Saymaz' sloganıyla gerçekleştirilen etkinlik, down sendromlu Arif ve yaşlı annesinin anlatıldığı Hasan Kalender'in kısa filmi 'Tecahül-i Arif'in gösterimi ve ardından sinema yazarı Tuncer Çetinkaya moderatörlüğünde yönetmen Hasan Kalender ve filmde Arif'i canlandıran down sendromlu oyuncu Deniz Özkan'ın katıldığı söyleşiyle sona erdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------

Toplantıya katılanların görüntüsü

Salondan görüntü

Gülcan Ay'ın konuşması

Cem Kotan'ın konuşması

Bilal Köleoğlu'nun konuşması

Çocukların gösterilerinden görüntüler

Detaylar

181 /// 5.41

( HABER-KAMERA: DHA/ANTALYA-DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Bilal Erdoğan Antalya İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title