Haberler

Dha Muhabiri, Kapatılması Gündeme Gelen Mahmur Kampı'na Girdi

Mahmur Kaymakamı Abdurrahman Belaf Berzenci, Türkiye'nin PKK'lı Teröristleri Barındırdığı Gerekçesiyle Kapatılmasını İstediği Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'nda PKK Faaliyetlerine Son Verdiklerinini ve Kamptaki Türk Vatandaşlarının Kendilerine Bir Güvence Verilmesi Halinde Ülkelerine Dönme Arzusun...

Mahmur kaymakamı Abdurrahman Belaf Berzenci, Türkiye`nin PKK`lı teröristleri barındırdığı gerekçesiyle kapatılmasını istediği Kuzey Irak`taki Mahmur Kampı`nda PKK faaliyetlerine son verdiklerinini ve kamptaki Türk vatandaşlarının kendilerine bir güvence verilmesi halinde ülkelerine dönme arzusunda olduğunu belirtti.

DHA`ya özel açıklamalarda bulunan Berzenci, ¨Saddam rejimi yıkıldıktan sonra PKK, Mahmur kampında silahlı yapılanmalara girmişti. Ancak biz bu duruma son verdik. Şimdi kamp içerisinde PKK unsurları kalmamıştır. Hatta Bağdat hükümetinin emriyle PÇDK ofisini de kapattık. Kamp çoluk, çocuk ve yaşlılardan oluşan ailelerden ibaret¨ diyerek on bin kadar nüfusa sahip olduğu tahmin edilen kampın giriş ve çıkışlarını sıkı sıkıya kontrol ettiklerini iddia etti.

Berzenci`ye göre kamp içerisinden edindikleri istihbaratta söylediklerini doğruluyor. Berzenci, Saddam rejiminin düşmesinden bu yana Mahmur kaymakamlığı görevini yürütüyor. Amerikalı asker ve diplomatlarla iyi ilişkilere sahip olan Mahmur kaymakamı, dostum dediği Amerikan savunma bakanı Donald Rumsfeld ile çektirdiği fotoğraf ofisinin duvarında asılı duruyor. Kamp sakinlerine çalışıp evlerine para getirmeleri için geçici çalışma izinleri verdiğini belirten Berzenci, kötü koşullarda yaşayan bu ailelerin PKK propagandasına açık olduğunu gizlemiyor.

¨Bu insanların arasında PKK barınmıyor. Ama yaşam koşulları ve Türkiye`ye dönemiyor olmaları en büyük zaafları. Türkiye bu vatandaşlarına gerekli güvenceleri verirse hepsinin evlerine dönmeyi seçeceğinden emin olabilirsiniz.¨

KAMP SAKİNLERİ GÜVENCE VERİLİRSE DÖNMEK İSTİYOR

Özel bir izinle kapılarını DHA`ya açan Mahmur Kampında hayat bütün hızıyla akıyor. İnternet kafelerin ve bakkal dükkanlarının bulunduğu kamp sokaklarında okuldan dönen, oyun oynayan çocukları görüyoruz. Çoğu Mahmur`da dünyaya gelen bu çocuklar Türkçe bilmiyor. Yolda karşılaştığımız bir ilkokul öğretmeni kendilerine güvenceler verilmesi durumunda derhal Türkiye`ye döneceklerini söylüyor. Kapısını çaldığımız bir ev hanımıysa kocasının inşaatlarda çalışarak geçimlerini sağladığını anlatıyor.

Kampın yönetim binasında bir grup kamp sakiniyle sohbet ediyoruz. Adlarını belirtmeyen kamp sakinleri PKK`da tanıdıklarının hatta yakın akrabalarının olduğunu doğruluyor. Hemen duvarda asılı duran kamp haritası bir kasabayı andırıyor. Kaymakam : ¨Benim beldemden daha büyük¨ diye espri yapıyor. Saddam döneminde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından kurulan Mahmur Kampı, rejimin devrilmesi sonucu PKK`nın kontrolüne geçti. Kamp halkının güvenini kazandığını ve onlarla sıcak ilişkiler kurduğunu söyleyen Mahmur kaymakamı Abdurrahman Belaf Berzenci, PKK`nın kamptaki varlığına son verdiğini açıklıyor.

12 BİN TÜRK VATANDAŞI BASKIYLA KAMPTA EĞİTİLDİ

PKK`nın baskısı üzerine Hakkari ve Şırnak`ın sınır köylerinden 1996 yılından itibaren Kuzey Irak`a göç eden 9 bini Mahmur Kampı, 3 bini ise Dohuk ve Erbil`de yaşayan toplam 12 bin Türk vatandaşı geçen 10 yılı aşkın süre içerisinde PKK tarafından özel olarak eğitildi. Önce Dohuk yakınlarındaki Etruş, daha sonra Musul yakınlarındaki Mahmur Bölgesi`nde kampa yerleştirilen, Birleşmiş Milletler`in uzun süre gıda yardımı yaptığı aileler kendi yönetimlerini oluştururken, burada çocuklara Kürtçe eğitim, büyüklere ise PKK doğrultusunda siyasi eğitim verildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri`nin bölgede daha önce yaptığı operasyonlarda PKK`lılar çocuk ve yetişkinlerin arasına karışarak onları kalkan yaptı. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Türkiye ve ABD ile yapılan görüşmeler sonucunda verilen garantileri ve dönüş şartlarını mültecilere aktardı. Bu konuda Birleşmiş Milletler, K. Irak’ta bilgilendirme kampanyası düzenledi. Çalışmaların sonuçlanma aşamasına geldiği, kampın kapatılarak burada kalanlara BM desteğiyle Türkiye`de yaptırılacak konutlarda kalmalarına karar verildiği belirtildi.

KAMPIN KAPATILMASI İÇİN TÜRKİYE-ABD GÖRÜŞÜYOR

Terör korkusuyla Irak`a göç eden 10 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığı Mahmur Kampı`nın kapatılması geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme gelmişti. Kampın geleceğinin Türkiye, ABD ve Irak arasında yapılacak görüşmelerin ardından netlik kazanacağı belirtiliyor. Türkiye`nin yanı sıra ABD`nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Joseph Ralston`ın da kapatılmasını istediği kaydediliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title