Haberler

Devlet Destekli Tarım Sigortası Hazırlanıyor

Üreticilerin riskler karşısında mağduriyetlerinin giderilmesi ve risklere karşı çözüm üretilmesine dönük devlet destekli tarım sigortaları uygulaması başlıyor.

Üreticilerin riskler karşısında mağduriyetlerinin giderilmesi ve risklere karşı çözüm üretilmesine dönük devlet destekli tarım sigortaları uygulaması başlıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tarım sigortaları sistemine ilişkin mevzuat çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Bu çerçevede Tarım Sigortaları Kanunu'nun yürürlüğe konulduğu, Tarım Sigortaları Havuzunun kurulduğu, bunlara yönelik Yönetmeliklerin de yayımlandığı kaydedilen açıklamada, sigorta havuzu kapsamına alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararlarının da yayımlandığı hatırlatıldı.

Söz konusu düzenlemeler ışığında, ülke genelinde bütün bitkisel ürünlerde ve seralarda dolu sigortası uygulamasına başlandığına dikkat çekilen açıklamada, önsoy ve soy kütüklerine kayıtlı süt sığırları ile kapalı sistemde üretim yapan bio güvenlik ve hijyen tedbirlerini almış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanlarının da hayvan hayat sigortası kapsamına alındığı vurgulandı.

Diğer taraftan don sigortası ile ilgili uygulamanın da, 90 ilçede pilot olarak başlatıldığı ifade edilen açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:

''Sigorta kapsamına alınan riskler için 2006 yılında, sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği, Tarım Sigortaları Havuzuna bütçeden aktarılarak karşılanacaktır.

Çağdaş bir risk yönetim şekli olan Tarım Sigortaları Havuzu ile tarımda yaşanan belirsizliklere maruz kalan üreticilerin ürünleri teminat altına alınarak, üretimin sürdürülebilir olması amaçlanmaktadır.

Tarım sigortası yaptıracak çiftçilerimizin tarım sigortası primlerine yapılacak devlet desteği ile çiftçilerimizin çok az bir masrafla zararlarını gidermeleri ve ihtiyaç duydukları ekonomik ve sosyal güvenceye kavuşmaları sağlanacaktır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title