Haberler

Deik Dünya Türk Girişimciler Kurultayı Gala Yemeği

Başbakan Ahmet Davutoğlu, vizesiz ziyaret edilen ülke sayısını 42'den 69'a çıkardıklarını, Avrupa'ya vizesiz seyahati de en kısa zamanda gerçekleştireceklerini belirterek, "Size bu müjdeyi de vermek inşallah en geç haziran ayında bize nasip olacak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, vizesiz ziyaret edilen ülke sayısını 42'den 69'a çıkardıklarını, Avrupa'ya vizesiz seyahati de en kısa zamanda gerçekleştireceklerini belirterek, "Size bu müjdeyi de vermek inşallah en geç haziran ayında bize nasip olacak" dedi.

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı gala yemeğinde Davutoğlu, bugün Türk Hava Yollarının 113 ülkede, 284 şehirde, 287 havalimanına uçabilen, dünyanın en çok destinasyona uçan hava yolu şirketi konumuna ulaştığını söyledi.

2002'den bugüne kadar yurtdışındaki ticaret müşaviri kadrosunu 3 katına çıkardıklarını, 17 ülkeyle yüksek düzeyli işbirliği konseyleri kurduklarını, küresel ölçekte işbirliği mekanizmalarını güçlendirdiklerini, 14 yılda 19 yeni serbest ticaret anlaşması imzaladıklarını aktaran Davutoğlu, halihazırda 12 ülke ve ülke grubu ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin de devam ettiğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Vizesiz ziyaret edilen ülke sayısını 42'den 69'a çıkardık. Avrupa'ya vizesiz seyahati de inşallah en kısa zamanda gerçekleştirmek üzereyiz. Size bu müjdeyi de vermek inşallah en geç haziran ayında bize nasip olacak. Bizim en büyük güç kaynağımız, aynı zamanda en büyük hedefimiz, üzerinde ay yıldız olan her şeye değer katmaktır. Ay yıldızlı bayrağımızı zirvelere taşımaktır. Üzerinde ay yıldız olan paramızı değerli kılmaktır. Ay yıldızlı pasaportumuzu gururla, her havaalanında gösterip vizesiz şekilde her yere girebilmektir. Milli gelire oranla dünyada en fazla uluslararası yardım yapan ülkeyiz. Dünyanın en büyük ekonomisi değiliz ama gururla ifade ediyorum dünyada en fazla uluslararası yardım yapan ülke biziz. Dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke biziz. Helal paramızla, milletimizin helal parasıyla ödediği vergilerle biz dünyaya bir insanlık destanı veriyoruz, öğretiyoruz. Onlar bizden öğrenecekler mültecilere nasıl davranılacağını, onlar bizden öğrenecekler dünyanın her yerinde yetim başının nasıl okşandığını, mazlumlara nasıl yardıma koşulduğunu. Bunun için bütün bu yardımlarda iş dünyamızın katkısını da bildiğimden her birinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum."

Bütün bunlar neticesinde uluslararası ticaret, yatırım, turizm gibi alanlarda rekorlar kırdıklarını ve ekonomiyi şaha kaldırdıklarını kaydeden Davutoğlu, "En hızlı büyüyen ülkeler arasında yerimizi aldık. Görülmemiş sayıda istihdam kapısı açtık. 2002 yılında 87,6 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizi, 2015 yılında dünya ekonomisindeki daralmaya rağmen 351 milyar dolara yükselttik. 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımızı 2015 yılında 143 milyar dolar seviyesine çıkardık. 2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı sadece 8 iken, 2015 yılında 32'ye yükseldi. Afrika, Ortadoğu, Güney Amerika gibi pazarlara açılma stratejilerimizle riskleri azaltmasaydık, geçmişteki küresel krizden bu kadar az etkilenmiş olmazdık" diye konuştu.

"En büyük kaynağımız sizin girişimci ruhunuz"

Bir bölgede ekonomi ve ticaret daralınca, başka alanlara yoğunlaştıklarını, Avrupa ekonomileri daraldığında 2008'den itibaren komşu bölgelere yöneldiklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Komşu bölgelerde jeopolitik riskler çıktığında, hep beraber sizinle birlikte Afrika'ya yöneldik. Yoğun diplomasi sayesinde uluslararası yatırımlarımızı ve dış ticaretimizi artırdık. Hiç unutmam, 2009 yılında Afrika'ya büyükelçilikler açma faaliyetimizi hızlandırdığımızda önemli bir Avrupa ülkesinin dışişleri bakanı özel bir görüşmede bana şunu sordu; 'Biz Afrika'daki büyükelçilerimizi büyük ölçüde kapatırken, sizin Afrika'da bu kadar büyükelçilik açmanızın sırrını merak ediyoruz'. Dedim ki 'Aramızdaki fark şu; siz 19. yüzyılda oralarda kazandığınız birikimleri ile büyük bir sermaye oluşturdunuz. Sömürge dönemlerinden beri kalan bir sermaye. Bizim elimizde ne büyük petrol ve doğalgaz rezervleri var ne de böyle sömürge dönemlerinden kalan büyük sermaye birikimlerimiz var. Bizim elimizde tek kaynağımız var, insanımızın girişimci ruhu. Bu girişimci insan birikimimiz bu gün Afrika'da ve dünyanın her yerinde hareket halinde. Siz bulunduğunuz başkentlerden bu ekonomik ilişkileri yönetirken, yönetmeye çalışırken bizim girişimci sınıfımız, dünyanın her yerinde seyrüsefer halinde. Benim dışişleri bakanı olarak görevim bu girişimci vatandaşlarımın gittiği her başkente al bayrağı dalgalandırmak, her yerde büyükelçiliklerle onlara hizmetler sunmak. Her başkente THY'yi ulaştırmak'. Hamdolsun bunu yaptık. En büyük kaynağımız sizin girişimci ruhunuzdur. Biraz önce bir işadamımız doğrudan masaya gelerek selfie çektirmeyi başarınca arkadaşlarla tebessüm ettik. 'İşte' dedik 'Girişimci ruh bu, engel tanımaz'. Tebrik ediyorum.Bizim girişimcilerimiz, iş adamlarımız hiçbir engel tanımaz. Okyanusları aşar, ummanları geçer, protokolü dahi geçip bize ulaşır. Aramıza protokol dahi giremez. Korumalar da giremez."

Bu nedenle bütün bu gümrük duvarlarını hep beraber aşacaklarını ve her yerde iş yapacaklarını kaydeden Davutoğlu, "Her yere bizim milletimizin girişimci ruhu kadar, merhametini şefkatini de götüreceğiz" dedi.

Davutoğlu, dış ticareti artırırken, cari açık oranını daha da azaltmak için, ülkenin katma değer zincirinde yukarıya çıkartacak, dış enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltacak ve tasarrufları artıracak reformları uygulamaya koyduklarını söyledi.

Bu reformları gerçekleştirmeye devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Büyüme ve yatırım rakamlarında da reformların semeresini görüyoruz. Türkiye ekonomisi 1993-2002 dönemindeki dünya ekonomisinin olağanüstü büyüdüğü, genişlediği bir dönemde sadece yüzde 3 büyümüştü. 2003-2014 yılları arasında ise dünya ekonomisinin daraldığı bir dönemde ve görülmemiş boyuttaki küresel krize karşın yıllık ortalama yüzde 4,7 büyüdük. Bu istihdam üreten, vatandaşımızın ekmeğini büyüten bir ekonomik kalkınma rakamı oldu" dedi.

Sadece küresel kriz sonrasında yaklaşık 6,5 milyon kişiye istihdam kapısı açtıklarını anlatan Ahmet Davutoğlu, OECD ülkeleri içinde Türkiye'nin, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra en fazla istihdam üreten ülke olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, bu dönemde istihdam oranını da yüzde 40,4 seviyesinden, yüzde 46 seviyesine yükselttiklerini kaydederek, "1984-2002 arasında Türkiye'ye sadece 14,6 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım gelmişti. 2003-2015 yıllarında ise 165,5 milyar dolar doğrudan yatırım geldi. 1974-2002 arasında yurtdışında üstlenilen müteahhitlik hizmetleri bedeli sadece 46 milyar dolardı. 2002-2015 yılları arasında ise tam 273 milyar dolarlık iş üstlenildi ve dünyada bu alanda en başarılı bir kaç ülkeden biri haline geldik" diye konuştu.

Bunların, güçlü bir siyasi irade ve o iradeyi takip eden, bazen de o iradeyi yönlendiren güçlü bir iş dünyası kadrosuyla gerçekleştirildiğini dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sizler olmasaydınız bunlar gerçekleşemezdi. Siz neredeyseniz siyasi irademiz orada olacak ve biz biliyoruz ki biz nereye 'Burası hedefinizdir' diye bir hedef gösterirsek, sizler de orada olacaksınız. Hiç tereddütümüz yok. Geçmişte dış politikamızı anlatırken, İstiklal Harbi'nden mülhem, 'Artık hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Satıh ise bütün vatandır' ifadesinden hareketle, 'Artık hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır. Satıh ise bütün dünyadır' demiştim. Şimdi de 'Artık hattı iktisat yoktur, sathı iktisat vardır. Satıh ise bütün dünyadır ve bu dünyayı fethedecek Türk girişimcileridir' diyorum. Sizler birinci nesil reformların getirdiği bu değişime çok yakından şahit oldunuz. Hatta bu değişimin en önemli aktörleri, özneleri siz oldunuz. Şimdi sıra ikinci nesil reformlarda. İkinci nesil reformlarla ekonomik anlamda Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkaracağız. Göreve gelir gelmez 2016 eylem planını kamuoyuyla paylaştık. Vaat ve reformlarımızı takvime bağladık. Reformların takibi için reform koordinasyon ve izleme kurulunu kurduk. O günden beri düzenli olarak kamuoyunun önüne çıktık. Vaat ve reformlardaki son durumu paylaştık. 'Yapacağız, edeceğiz' demekle kalmadık, bakın 3 ay geçti 'Yaptık' diyoruz. 'Bitirdik' diyoruz ve gururla ifade ediyorum 1 Kasım öncesinde seçim meydanlarında verdiğimiz bütün vaatleri yüzde 100 ölçeğinde tamamladık ve halkımızın huzuruna ak bir alınla çıktık."

Aksayan reformlar olursa gerekçeleriyle millete hesap verdiklerini kaydeden Ahmet Davutoğlu, "İş dünyamıza bir kez daha seslenmek istiyorum. Demokrasinin ve hukukun benimsendiği bir zeminde ekonomik kalkınmanın önünün açmak için gereken tüm düzenlemeleri yaptık ve yapıyoruz. İş adamlarımıza ve yatırımcılarımıza uygun ortamı oluşturmak, onları teşvik etmek için gereken adımları attık ve atıyoruz. Ayrıca atmamızı istediğiniz adım varsa, dünyadaki faaliyetlerinizi teşvik edecek, Türkiye'deki yatırımı, istihdamı artıracak bir adım varsa biliniz ki yapacağınız her tavsiyeyi dikkatle inceler, gerekli adımları atmaktan bir an bile tereddüt etmeyiz" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title