Haberler

Cumhurbaşkanı Sezer: "Nasreddin Hoca Dünya Kültürel Mirasındaki Yerini Aldı"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Nasreddin Hoca'nın, Toplumsal Yaşamın Gerçeklerinden Yola Çıkarak, Her Türlü Önyargıya ve Bağnazlığa Karşı Durduğunu, Gerçekçi, Hoşgörülü ve Umutlu Olmayı Öğütlediğini Bildirdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Nasreddin Hoca'nın, toplumsal yaşamın gerçeklerinden yola çıkarak, her türlü önyargıya ve bağnazlığa karşı durduğunu, gerçekçi, hoşgörülü ve umutlu olmayı öğütlediğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Akşehir'de düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Mesajında, toplumların tarih boyunca elde ettikleri birikimler sonucu oluşan, toplumsal yaşama yön veren, uygarlıkların gelişme sürecinde belirleyici rol oynayan kültürün, toplulukları ulus yapan temel öğelerden olduğuna vurgu yaptı.

Sezer, "Türk Ulusu, binlerce yılda oluşan zengin kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak, geçmişini unutmadan geleceğe yönelmiş, tarihe malolmuş kişiliklerin yaşatılmasına ve iletilerinin günümüze ulaştırılmasına büyük önem vermiştir" dedi.

Nasreddin Hoca'nın yalnızca yaşadığı dönemi değil, yüzyıllar boyu Anadolu halkının benimsediği yaşam biçimini, güldürü, eğlenme, övgü ve yergi becerilerini ortaya koyduğunun altını çizen Sezer, "Nasreddin Hoca, zengin kültür mirasımızda seçkin yeri bulunan, tüm dünyada saygınlık kazanmış önemli bir kişiliktir" dedi. Sezer mesajında şöyle dedi:

"Türk insanının güldürü anlayışının en büyük temsilcisi Nasreddin Hoca, yalın anlatımı, hazırcevaplığı, kıvrak zekası, bilgeliği, doğruluğu ön plana çıkaran, insanları özeleştiri yapmaya yönelten nükteleri, anlamlı öğretiler içeren fıkraları ile tanınmış ve sevilmiştir. Nasreddin Hoca, toplumsal yaşamın gerçeklerinden yola çıkarak, her türlü önyargıya ve bağnazlığa karşı durmuş, gerçekçi, hoşgörülü, umutlu olmayı öğütlemiştir. Anadolu insanının özelliklerini temel alarak, insanın özünü yakalayan, Türk güldürü sanatını evrensel boyuta taşıyan, bugün birçok dile çevrilen kitaplarıyla çok sayıda ülkede tanınan Nasreddin Hoca, ulusal kimliğinden sıyrılarak, dünyanın ortak kültürel mirasındaki yerini almıştır. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri ve benzer etkinliklerin, tarih ve kültürümüzün taşıyıcıları olan simge kişiliklerin, gelecek kuşaklara tanıtılmasında, evrensel iletilerinin paylaşılmasında ve yaşatılmasında temel işlev üslendiğine inanıyoruz. Bu anlamlı kültür şenliğinin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyor, şenliğe katılanlara ve tüm yurttaşlarımıza esenlikler diliyorum." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title