Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Yurda Döndü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya ve Diğer Uzakdoğu Ülkelerinin Türkiye'yi Bölgesinin Güçlü ve Önemli Bir Ülkesi Olarak Gördüğünü Belirterek, "2010 Yılında Düzenlenecek Japonya Yılı'nın, İki Ülke Arasındaki İlişkileri Daha da Güçlendireceğine İnanıyorum. Majeste Akihito'yu '2010 Türkiye'de Japonya Yılı' Vesilesiyle Ülkemize Davet Ettim" Dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya ve diğer Uzakdoğu ülkelerinin Türkiye'yi bölgesinin güçlü ve önemli bir ülkesi olarak gördüğünü belirterek, "2010 yılında düzenlenecek Japonya Yılı'nın, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inanıyorum. Majeste Akihito'yu '2010 Türkiye'de Japonya Yılı' vesilesiyle ülkemize davet ettim" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'daki resmi temaslarını tamamlayarak bugün saat 16.20'de Ankara'ya döndü. Gül, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Japonya gezisini değerlendirdi. Ziyaretinin Türkiye'den Japonya'ya cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olduğunu hatırlatan Gül, temaslarının Türkiye'nin 1999 yılından itibaren sürdürdüğü Doğu Asya ve Pasifik bölgesine açılım politikasında önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Japonya ve diğer Uzakdoğu ülkelerinin Türkiye'yi bölgesinin güçlü ve önemli bir ülkesi olarak gördüğünü kaydeden Gül, "Bu ülkeler bakımından Türkiye, Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleri ile sürdürdüğü yakın ilişkiler nedeniyle önemli bir ekonomik iş birliği ve ticaret ortağı olma konumundadır. Türkiye bakımından da Uzakdoğu'nun, 21. yüzyılda kazanmakta olduğu bu ekonomik öneme paralel olarak siyasi açıdan da, uluslararası alanda önemli bir ağırlık merkezi olacağına inanılmaktadır. Japonya'daki temaslarımda muhataplarımla bu dinamikleri de ele aldık" diye konuştu.

Ziyareti sırasında İmparator Akihito, Başbakan Yasuo Fukuda, Üst Meclis Başkanı Satsuki Eda ve Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile görüşmelerde bulunduğunu anlatan Gül, ayrıca Temsilciler Meclisi ve Üst Meclis'lerdeki Türkiye- Japonya Parlamentolararası Dostluk Grupları'nı bir çalışma kahvaltısında kabul ettiğini belirtti. İmparator Akihito'yu "2010 Türkiye'de Japonya Yılı" vesilesiyle Türkiye'ye davet ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Ülkelerimiz arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerini yansıtacak şekilde sıcak ve dostane bir atmosferde cereyan eden görüşmelerde, ikili ilişkilerimiz tüm yönleriyle ele alınmış ve mevcut iş birliğimizin güçlendirilmesi yolları üzerinde durulmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki, bu konuda her iki ülkede de gerekli siyasi irade bulunmaktadır. Japonya, öteden beri karşılıklı güven ve iş birliğine dayalı ilişkiler sürdürdüğümüz dost bir ülkedir. 19. yüzyılın sonlarında temelleri atılan Türk-Japon dostluk ilişkileri, günümüzde ekonomik ve ticari ilişkilerin de çeşitlenerek gelişmesiyle yeni bir boyut kazanmıştır. Bu köklü dostluk özellikle '2003 Japonya'da Türkiye Yılı' vesilesiyle daha da gelişmiştir. Ziyaretim sırasında bu samimi dostluğa bizzat tanık oldum. 2010 yılında düzenlenecek Türkiye'de Japonya Yılı'nın, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu çerçevede, Japon tarafıyla yaptığımız görüşmelerde '2010 Türkiye'de Japonya Yılı'na ilişkin organizasyon çalışmaları üzerinde özellikle durduk. Ziyaretim sırasında Japon işadamlarıyla da bir araya gelerek, ülkemizdeki yabancı yatırımcılara sağladığımız imkanlar hakkında ayrıntılı bilgi verme imkanı bulduk. Ayrıca, Tokyo'da düzenlenen Türk-Japon İş Forumu ile Osaka'da düzenlenen Türk-Japon Yatırım Forumu toplantılarına katıldım. Ziyaretim çerçevesinde, Kushimoto'daki Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda düzenlenen anma törenine de iştirak ettim. Ziyaretimin Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilere ivme kazandırılması ve bu ülkeyle iş birliğimizin güçlendirilmesi açısından yararlı sonuçlar getireceğine inanıyorum." Gül, basın toplantısı sonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını, "Bu konulara girmeyeceğim" diyerek yanıtsız bıraktı. Gül'e Japonya temaslarında Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile işadamları eşlik etti.

(YZE-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Merkez Bankası Başkanı'ndan kamuda tasarruf paketine ilk yorum: Enflasyonla mücadelede bize yardımcı olacak

Merkez Bankası Başkanı'ndan kamuda tasarruf paketine ilk yorum: Enflasyonla mücadelede bize yardımcı olacak

title