Haberler

Çocuk Bezine Bak Ekonomiyi Öğren

Atletik Yapılı, Şık Giyimli Adam Bebek Reyonuna Gelince Durdu. Raflara Göz Gezdirdi, Çocuk Bezi Paketleri Üst Sırada İdi.

Atletik yapılı, şık giyimli adam bebek reyonuna gelince durdu. Raflara göz gezdirdi, çocuk bezi paketleri üst sırada idi. Küçük, büyük paketleri yanyana sıralayıp saymaya başladı. İşi bitince kendisine refakat eden yerel gazete muhabirine, “Mutlu bir dönemin arefesindeyiz. Resesyon hızını kayediyor, ekonomi bu yılın sonuna doğru güçlenmeye başlayacak” dedi.

Siyahi muhabirin çehresinde şaşkınlık ifadesi okunuyordu. Şık giyimli adama sordu: “Bay Duke, mağazanın her yerini birlikte gördük. Ekonominin yoluna gireceğini söylemek için bebek reyonunu seçmenizin nedenini anlayamadım!” Bu soruyu bekleyen Michael Duke bekletmeden yanıt verdi: “Mali krizlerde anneler daha ucuz olduğu için küçük boy bez alırlar. Kriz hafifleyince büyük boy bezlere dönerler. Böylece evlere daha çok para girdiğini, piyasada alışverişin hızlandığını anlıyoruz. Son bir aydır çeşitli bölgelerde mağaza müdürlerinden satış raporları alıyorum. Büyük bez satışının yükseldiğini tesbit ettim. Bu dükkana da üç gün arka arkaya geldim, tespitimi bizzat doğrulamış oldum. Bebek bezleri satışı, ekonomin gidişatını öğrenmek önemli gösterge benim için. Bu gidişle 2010 yılına girmeden Amerika düzlüğe çıkmış olur.”

Michael Duke dünyanın en büyük perakende satış mağazaları zinciri Walmart’ın patronu. Kendisiyle röportaja gelen muhabire, “Ticarette başlıca ilkelerimizden biri mallarımızı en ucuz fiyatla satmak.

Yiyecek, giyecek, eşya, araba, otomobil, sağlık ürünleri, ilaç gibi akla gelen her türlü ihtiyaç maddelerini rakiplerimizden daha aşağı fiyat etiketleriyle satıyoruz. Ancak ucuzluğa paralel ödenen paranın değerine layık, kaliteyi ön planda tutarak satış yapıyoruz. Başarılı olmamızın sırrı bu” diyor.

Peki en çok satan nedir Walmart’larda? Michael Duke yanıtlıyor: “Muz. Ama yalnızca Amerika’da değil, tüm dünyada en çok satılan ihtiyaç maddesi muz. İş seyahatlerimde karşıma çıkan Walmart’lara gidip muz fiyatlarını soruyorum.

Rakiplerimizin dükkanlarını ziyaret ettiğimde muzun kaça satıldığını öğreniyorum. Bizim dükkanların müdürlerine ‘En ucuz muz bizde olmalı’ diye talimat veriyorum.”

Amerika’nın iş ve ticaret sektörünün rakamlar cümbüşünü en güçlü örneği Walmart. 1962 yılında Sam Walton adlı girişimcinin Arkansas’da açtığı ‘Beş Kuruş- 10 Kuruş’ adlı ilk dükkan giderek filizlenip holdinge dönüştü, mağaza sayısından personele astronomik rakamlara ulaştı. Amerika sathında Walmart’ların sayısı 4 bin 295. 17 ülkede 55 değişik marka ile 3 bin 805 Walmart faaliyet gösteriyor. Toplam 8 bin 100 Walmart’ı bir haftada ziyaret eden müşterlerinin sayısı 200 milyon civarında. Walmart’ların 2009 itibariyle toptan yıllık cirosu 404.16 milyar dolar. Net kazançları 14 milyar dolar, toplam varlığı ise 164 milyar dolar.

Görkeme doymuş Amerika’da Walmart’lar müşteriler, “Aradığımız mal yokmuş” diyerek eli boş ayrılmasın diye ‘Supercenter’ ler yapmışlar. Dükkan zincirinde 9 bin metrekareden 24 bin metrekareye  supercenter’ların sayısı 2 bin 682.

Dış ülkelerde Walmart’lar Walmex (Meksika), Asda (İngiltere), Seiyu (Japonya) Best Price (Hindistan) gibi isimlerle işletiliyor. Çin’de çok kar getiren Walmart’lara rağmen yanı başındaki Güney Kore ile Almanya’da açılan mağazalar başarılı olmadı. Walmart’ların personel toplamı minik bir ülke kadar. Amerika’dakilere ilaveten dış ülkelerdeki işletmelerde 2 milyon 100 bin kişi çalışıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title