Haberler

CHP Lideri Baykal: "Ergenekon Bir Misilleme"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon Soruşturmasının, AKP Hakkında Açılan Kapatma Davasına "Misilleme" Olduğunu Öne Sürdü.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasının, AKP hakkında açılan kapatma davasına "misilleme" olduğunu öne sürdü. Baykal, "Ben bu davanın misilleme, bir hesaplaşma, anlayışıyla ilgili olduğu kanısındayım. Bunu yaparken de maalesef siyasetçiler kendilerinde olmayan yetkileri, yetki sahiplerini etkileyerek kullanıyorlar. Bu toplumda derin bir kutuplaşmaya sürüklüyor. Bunun nerede duracağı belli değil" dedi.

CHP Lideri Baykal, Habertürk Televizyonu'nda Basın Kulübü programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ergenekon soruşturmasıyla ilgili gelişmeleri değerlendiren Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yüklendi. Ergenekon soruşturmasının Başbakan Erdoğan'ın, "kişisel" davası olduğu görüşünü yineleyen Baykal, "Başbakanın kişisel bir sorunu olduğundan hiç kuşkum yok. Daha böyle bir konu ortaya çıkmadan Başbakan, Türkiye'de belli çevrelerde hesaplaşmak için bir arayış içinde olduğunu ortaya koymuştu. Bunun için ilk fırsat Danıştay cinayeti oldu. Bu cinayetin hemen ardından bunun derin bir komplo olduğunu ve bu komplonun içinde benim de bulunduğumu söylemişti" dedi. Başbakan Erdoğan'ın, kendisini iktidardan düşürmek için bir komplo bekleyişinde olduğunu ileri süren Baykal, Erdoğan ve AKP yönetiminin Danıştay saldırısını da böyle algılandığını söyledi.

-MİSİLLEME-

Ergenekon soruşturmasının arkasında siyaset bulunduğunu öne süren Baykal, "Türkiye'de hiçbir dava bu kadar siyasetle iç içe olmamıştır" dedi. Baykal, şunları söyledi:

"Bu hesaplaşma kapatma davasına misilleme olarak planlandı. Planlı şekilde, kapsamı genişletildi. İntikam alma anlayışla hazırlanmış bir süreç. Reuters'in dediği gibi uyduruk dava. Burada darbe diye bir şey yok. Kapatma davası olmasaydı böyle bir şey olur muydu?

Bu operasyonun hedefinin ne olduğunu AKP'nin sözcülüğünü yapan medyada görüyoruz. Hedefin ne olduğunu oradan öğreniyoruz. Tahkikatın gizliliği bir kenara bırakıldı. Tahkikat birileriyle birlikte götürülüyor. Bunlar sızma değil. Bir gazetecilik başarısı değil. Bu birlikte götürülüyor. Bunun ciddi bir hukuki olay olmadığı ortada. Bu siyasi olayın arkasında Başbakan var. Bu davayı birlikte açtılar. Beraber yürüdüler bu tahkikat yollarında. Kimle? Bütün AKP yandaşı medya ile. Ne yapılması gerektiğini onlar söylediler. İlhan Bey evde mi? Vedat Yenerer alınacak mı diye yazılar yazdılar. Basın hedef."

-CESEDİNİ TAHLİYE ETTİNİZ-

Baykal, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve önceki gün hayatını kaybeden işadamı Kuddusi Okkır'ın durumuna da dikkat çekti. Baykal, "Kuddusi Okkır hayatını kaybetti. Nasıl izah edeceksiniz. 11 ay içerde kaldı, 11 ayda cesedini tahliye ettiniz. Bu yaşanılan olay Van'daki olaydan farksız mı? İddianame hala yok. Bu kadar önemli olay bu kadar boşlukta bırakılır mı? Bunun siyasi yönlendirmesi, arkasında siyasi bir destek olmadan bunun olabileceği mümkün mü?" diye konuştu.

-YARGININ İŞİ, SEN ÇEKİL ARADAN-

Soruşturmanın garipliğinin Başbakan Erdoğan'ın hukuk sürecine müdahil olmasından kaynaklandığını ileri süren CHP Lideri Baykal, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Şaşırtıcı olan budur. Buradaki olay Başbakanın buna dahil olmasından, hukuk sürecine müdahil olmasından kaynaklanmaktadır. Ortada daha dava yokken bu noktaya gelineceğini ifade ediyor. Bu sadece hukuk süreci olarak başlasaydı, hepimiz gelişmeleri takip ederdik. 13 ay iddianame bile ortada yokken toplumun önde gelen bir çok insanını tutuklamak kabul edilebilir bir şey değil. Öyle bir hava yarattılar ki, "Ergenekoncu musun sen?' Şu anlaşıyor ki bir hüküm verilmiş. Bu tespit siyasiler tarafından Avrupa Parlamentosuna götürülmüş. AP talep yapıyor. Bu durum, olayın ne kadar siyasallaştırıldığını gösteriyor. Başbakan benim anlayışıma göre savcı gibi davranıyor. Yargının işi, sen çekil aradan. Demokrasilerde muhalefet halkın avukatıdır. Eğer bir ülkede Başbakan davaların savcısıysa, ben Deniz Baykal o davanın avukatı olurum.

Ben bu davanın misilleme, bir hesaplaşma, anlayışıyla ilgili olduğu kanısındayım. Bunu yaparken de maalesef siyasetçiler kendilerinde olmayan yetkileri, yetki sahiplerini etkileyerek kullanıyorlar. Bu toplumda derin bir kutuplaşmaya sürüklüyor. Bunun nerede duracağı belli değil. Hangi kurumları ne ölçüde etkisi altına alır. Bu iyi tablo değildir, bu yoldan çıkışın anahtarı hukuku işletmek ve iktidarın bu işten elini çekmesidir. Yaşayanlar, "Ben bana yapılanları karşılıksız bırakmam' anlayışından kaynaklanıyor."

-ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI ÖNEMLİ-

Anayasa Mahkemesi'nde devam eden AKP hakkındaki kapatma davasının sonucunun Türkiye'de yeni bir dönemi başlatacağını anlatan Baykal, şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkemesi bir karar alacak. Dava reddedilirse, AKP'nin bir değişim geçirmesi ihtiyacı yoktur, onlar ferahlayacak, rahatlayacaklar. O davayla hesap sorma ihtiyacı ortadan kalkacak. Belki AKP davadan ders alacak. Buradan bir umut çıkarabiliriz. Dava kabul edilir ve AKP kapatılırsa Türkiye'nin yeni bir intibak problemi ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkacak yeni kadrolar taze başlangıç yapması yararlı olacaktır. Onu sağlamada yine CHP sorumlu olarak katkı verecek. Demokrasi işlemelidir, Laiklik işlemelidir. Anayasa Mahkemesi, devam kararı alsa dahi bu işletilmelidir. İstanbul'daki dava (Ergenekon soruşturması) bu davadan bire bir etkileniyor. Çocukçu bir safiyetle söylüyorum. İstanbul'daki dava buradaki sonuç ne olursa olsun, bundan etkilenir."

-ERKEN SEÇİM BAŞBAKANIN İHTİYACINDAN KAYNAKLANIYOR-

CHP Lideri Baykal, erken seçim tartışmalarını da değerlendirdi. Seçim söyleminin Başbakan Erdoğan'ın ihtiyaçlarından kaynaklandığını öne süren Baykal, "Başbakanın ihtiyacı dokunulmazlık. Eğer kapatma davası olur dokunulmazlık düşerse çok ciddi konulardan yargılanacak. Başbakan dokunulmazlık zırhını kaybetmek istemiyor. Kimsenin kendi kişisel konumunu ülkenin çıkarlarının önüne getirme hakkı yok. Herkes bunu gerçekleştirebilmelidir" diye konuştu.

Baykal'a, darbe iddiaları da soruldu. Darbe olasılığı görmediğini belirten Baykal, CHP'ye yönelik "darbe yanlısı" eleştirilerine de tepki gösterdi. (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title