Haberler

CHP'li Orhan Sarıbal "organik tarım destekleme" politikasını eleştirdi Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "İyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları desteklemelerinin tümünde düşüş var. Dolayısıyla biz, ithalata daha fazla devam edeceğiz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "İyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları desteklemelerinin tümünde düşüş var. Dolayısıyla biz, ithalata daha fazla devam edeceğiz." dedi.

Sarıbal, partisinin Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gıda güvenliği için iyi tarım uygulaması ve organik tarım üretimi yapıldığını vurguladı.

Bu yöntemlere ilişkin destekleme politikalarının yıllardır uygulandığını ifade eden Sarıbal, destekleme için 2019 bütçesinde de pay ayrıldığını söyledi.

Bu doğrultuda çiftçilerin, destek alınacağı düşüncesiyle tohum, ilaç, gübre, enerji ve sertifika gibi konularda masraf yaptığını anlatan Sarıbal, 9 Kasım'da iyi tarım uygulaması ve organik tarım desteği ödemelerine ilişkin Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ'in yayımlandığını aktardı.

Tebliğde, 3 yıl üst üste iyi tarım uygulaması yapanların 4'üncü yıl destek alamayacağı, 2 yıl üst üste organik tarım üretimi yapılan arazilere ise 3 yıl destek verilmeyeceğine ilişkin düzenlemelerin yer aldığına dikkati çeken Sarıbal, organik tarımın pahalı olduğuna dikkati çekti. Sarıbal, söz konusu düzenlemelerin neden çiftçi masraf yapmadan, 2018'in sonu ya da 2019'un başında açıklanmadığını sordu.

Aynı tebliğle, organik yem üretimi yapan çiftçilerin organik hayvancılık faaliyetinde bulunmadığında destek kapsamından çıkarıldığını aktaran Sarıbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Böyle bir model, yönetim olamaz, aklımızla alay etmelerini kabul etmiyoruz. Adeta oturmuşlar cambazlık yaparak, 'acaba nasıl çiftçiyi desteklemeyiz, 2019'da ayırdığımız parayı acaba nasıl veremeyiz', üzerinden hesaplama yapmışlar. İyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları desteklemelerinin tümünde düşüş var. Dolayısıyla biz ithalata daha fazla devam edeceğiz ve daha güvencesiz gıdaya doğru gidiyoruz. Saray ve AKP, tarım ve çiftçiyi bitirmeye devam ediyor. 2019 için de çiftçiyi kandırdılar."

Zeytin üreticisinin de mağdur olduğunu savunan Sarıbal, 2012'de 1,8 milyon ton olan zeytin üretiminin, 2019'da 1,5 milyon tona gerilediğini bildirdi. Üreticiye verilen destek miktarının düşük olduğunu ileri süren Sarıbal, tarımsal ürünlerde kullanılacak kredi faizlerinin indirilmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçinin borcunun arttığını savunan Sarıbal, "Tarımın sorunlarını çözmek istiyorsanız, ülke insanını yeterli ve dengeli beslemek istiyorsanız, ülke çiftçisi, toprağı ve suyundan yana planlı, doğru bir destekleme, esnek, sürdürülebilir, müdahaleci, emekten yana bir politika uygularsınız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Orhan Sarıbal Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title