Haberler

Chp'li Aygün, Merkez Bankası'nın Sattığı Dövizi Sordu

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, Merkez Bankası'nın döviz satışlarına ilişkin çeşitli sorular sordu CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, Merkez Bankası'nın döviz satışlarına ilişkin çeşitli sorular sordu.

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, Merkez Bankası'nın döviz satışlarına ilişkin çeşitli sorular sordu CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, Merkez Bankası'nın döviz satışlarına ilişkin çeşitli sorular sordu.

Aygün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na verdiği ve Babacan'ın yazılı olarak cevaplamasını istediği soru önergesinde şu konulara yer verdi:

"Merkez Bankası, Ağustos ayı başından bu yana, düzenlediği tarihler itibariyle kaç döviz satım ihalesi düzenlemiştir? Bu ihalelerin tarihleri ve her birinde satılan döviz miktarları ne kadardır? Aynı ihalelerden sonra serbest piyasadaki döviz kurları günlük olarak ne olmuştur? Ağustos ayından itibaren Türkiye'den çıkan yabancı sermaye (döviz miktarı) ne kadardır? Yaklaşık 15 gün önce 350 milyon dolarlık, 5.10.2011'de yapılan döviz satış ihalesinde 750 milyon dolarlık ve ertesi gün 2 milyar dolarlık ihalede 350 milyon dolarlık döviz satmıştır. Bu dövizler kimlere döviz satılmıştır?"

Yabancı sermaye çıkışlarının olduğu, kurların sürekli arttığı, satışlara rağmen kurların düşmediğinin altını çizen Aygün, bu dönemde döviz satışı yapmanın "Türkiye'den çıkmaya çalışan yabancılara büyük bir avantaj sağlamak sayılmaz mı" diye sorarak şöyle devam etti:

"Türkiye'ye uygun ortamda gelen yabancı sermaye ülkede büyük kazançlar sağladıktan sonra bir sarsıntıda çıktığında, çıktığı günkü koşullar neyse sonuçlarına katlanması serbest piyasa ekonomisinin gereği değil midir? Merkez Bankası döviz satarak, her çıkışta döviz satarak yabancıları zarardan kurtarırken, Türk ekonomisine zarar vermiş olmuyor mu?

Hükümet yetkilileri, her fırsatta ekonominin temellerinin sağlam olduğunu söylemektedir? Eğer ekonominin temelleri sağlamsa, Türkiye yabancı sermaye için güvenli bir limansa yabancı sermaye niye Türkiye'den ayrılmaktadır? Ekonomide çalkantıların yaşandığı dönemlerde, kur ve faiz bu çalkantıyı azaltmak için kullanılan en önemli iki araçtır. Bu araçlardan biri (kurlar) çalkantıyı azaltmak için kullanılırken, faiz aracı niye kullanılmamaktadır? Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmaya çalışmasının asıl nedeni nedir?"

Faizlerin "Bankaların karşı karşıya olduğu vade krizi" gerekçesiyle mi arttığını da soran Aygün, "Hükümetin kendisine yakın müteahhitlere büyük bir rant yaratmak için, halkın tasarruflarının hangi oranda olduğunu dikkate almadan, suni bir biçimde şişirdiği konut sektöründeki balon sönmesin diye mi faizler sabit tutulmaktadır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title