Haberler

Cheney: "Irak'tan Çekilirsek Bölgede Sonuçları Olur"

ABD Başkan Yardımcısı Cheney, ABD'nin Irak'tan Çekilmesi Halinde Ülkedeki Şiddetin Artacağını, Şiddetin Ülkenin Başka Bölgelerine Sıçrayacağını Belirterek "Açık Ki Bölgesel Bazda Sonuçları Olacaktı" Dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ABD'nin Irak'tan çekilmesi halinde ülkedeki şiddetin artacağını, şiddetin ülkenin başka bölgelerine sıçrayacağını belirterek "Açık ki bölgesel bazda sonuçları olacaktı" dedi. Bölgenin birçok insan İran tarafından doğrudan tehdit edilmiş gibi hissettiğini söyleyen Cheney, diplomatik çabaların sürdüğünü belirtti ancak askeri seçeneğin masadan kalkmadığı mesajını da verdi.

Dick Cheney, Cumhuriyetçi Parti'nin Kongre'nin kontrolünü kaybetmesinden medya ile yaptığı ilk söyleşide Newsweek dergisinin sorularını yanıtlarken, Irak Başbakanı Nuri El Maliki Yönetimini değerlendirmek için henüz erken olduğunu belirtti. Maliki'nin harekete geçmeye başladığını, son iki hafta El Mehdi ordusunun 600 üyesinin gözaltına aldığınını kaydeden Cheney "Su aşamada ondan kuşku duymak için hiçbir nedenimiz yok" diye konuştu.

"ABD'nin çekilmesi halinde bölgesel bir savaş olasılığı"na ilişkin bir soru üzerine de Cheney, ABD'nin çekilmesi halinde mezhepler arasındaki mevcut şiddetin artacağı ve belki ülkenin diğer bölgelerinde de patlak vereceği yönündeki kaygının bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Açık ki bölgesel bazda sonuçları olacaktı ve sadece Irak'ta yaptığı çabalar açısından değil, Afganistan, Pakistan ve Suudi Arabistan'da da. Birdenbire, halen dünyanın o bölgesinde güvenlik siperi olan ABD, mücadeleye o kadar katkıda bulunan dostlarımız ve müttefiklerimiz için artık güvenilen, güvenilecek bir ülke olmazdı."

Bush Yönetiminin Irak için yaptığı ek kuvvet talebinin pek destek görmediğine dikkat çekilmesi üzerine Cheney, Kasım seçimlerinin Kongre'deki cumhuriyetçiler için "darbe" olduğunu kabul etti ancak Başkan George W. Bush'un Irak stratejisine ilişkin konuşması ile pozisyonunu güçlendirdiğini öne sürdü. Başkan Yardımcısı Cheney, Irak'ta "kayda değer bir ilerleme sağlandığı"nı öne sürdü ancak El Kaide ve İslam'ın aşırı unsurlarına karşı verilen mücadelenin küresel olduğunu ve uzun bir süre daha devam edeceğini söyledi.

İRAN KAYGILARI

Dick Cheney, İran'la ilgili bir soru üzerine, bölgede İran konusunda yaygın bir kaygının bulunduğunu söylerken de "Bölgede birçok insan doğrudan tehdit edilmiş gibi hissediyor" ifadesini kullandı.

Bölgenin ülkelerinin çoğunun güvenliklerinin ABD tarafından desteklendiğine inandığını söyleyen Cheney, şöyle devam etti:

"Bizin orada büyük bir varlığımız olmasını istiyorlar. Bizim, örneğin, başkanın kısa bir süre önce yaptığı gibi, başka bir uçak gemisi görev kuvvetini Körfez'e konuşlandırdığımızda, bu, bölgedeki herkese ABD'nin orada kalıcı olduğu, önemli bir kabiliyetimiz olduğu ve İran tehdidine karşı koymak için dost ve müttefiklerimiz ile uluslararası örgütlerle birlikte çalıştığımız yönünde güçlü bir sinyal gönderiyor."

Dick Cheney, İran'a yönelik olası bir hava saldırısına ilişkin soruyu, "spekülasyon yapmak istemem" diyerek yanıtsız bıraktı ancak "Nükleer sorun gibi sorunları BM aracılığıyla diplomatik yollarla çözmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak aynı zamanda hiçbir seçeneği masadan kaldırmadığımızı da açık bir biçimde söyledik" diye konuştu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kızıl Goncalar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ömer 55. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Ömer yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 6-7 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Selahaddin Eyyubi 24. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 6 Mayıs Pazartesi 2024? Survivor kim kazandı? 6 Mayıs Pazartesi Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Gama Beyin Dalgaları: Ne İşe Yarar ve Nasıl Artırılır? Kabine toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine toplantısı kararları ne zaman açıklanacak, devam ediyor mu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Numeroloji nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Ömer canlı izle 2024! Star TV Ömer 54. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Ömer dizisi nereden izlenir? Ömer yeni bölümde neler olacak? Tarot Falı Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Nasıl Bakılır? The King's Man: Başlangıç filmi oyuncuları kim? The King's Man: Başlangıç filmi konusu, oyuncuları ve The King's Man: Başlangıç özeti! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title