Haberler

Ce'nin Kapsamı Genişletiliyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türk Ürünlerinin AB Pazarlarından Serbest Dolaşıma Girebilmesi Yönünde Son Üç Yılda Yapılan Yoğun Çalışmaların Neticeye Ulaştığını Belirterek, Ce İşareti ve Onaylanmış İlk Türk Kuruluşları Kapsamının Giderek Genişlediğini Belirtti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türk ürünlerinin AB pazarlarından serbest dolaşıma girebilmesi yönünde son üç yılda yapılan yoğun çalışmaların neticeye ulaştığını belirterek, CE işareti ve onaylanmış ilk Türk kuruluşları kapsamının giderek genişlediğini belirtti.

Bakan Coşkun yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden kaynaklanan yükümlülükleri kapsamında uyumlaştırmakla yükümlü olduğu AS teknik mevzuatı kapsamındaki yeni yaklaşımın, Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen 'CE' işaretinin ürüne iliştirilmesini zorunlu kıldığını belirterek, CE işaretinin, bu yönü itibariyle, ürünlerin AB'de bir üye ülkeden diğerine geçişinde bir nevi pasaport işlevi gördüğünü kaydetti. Yeni yaklaşım kapsamına giren Türk ürünlerinin gerek Türkiye gerekse AB pazarlarından serbest dolaşıma girebilmesi için taşıması gereken CE işaretinin, Türk onaylanmış kuruluşları tarafından verilebilmesi için Sanayi Bakanlığı ve ilgili kuruluşları tarafından yoğun bir çaba harcandığını ifade eden Coşkun, çalışmaların son üç yıldır, bu sistemin sağlıklı uygulanmasını sağlayacak alt yapının Türkiye'de oluşturulması konusunda yoğunlaştığını kaydetti. Bu süreçte, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan TÜRKAK'ın 2006 yılında Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) ile Karşılıklı Tanınma Antlaşması (MLA) imzalamasının rolünün de yadsınamayacağına dikkat çeken Coşkun, TÜRKAK'ın, Bakanlık tarafından atanacak onaylanmış kuruluşların yeterliliklerini değerlendirdiğini ve Bakanlığın, TÜRKAK tarafından onaylanan bu kuruluşlar arasından atama yaptığını bildirdi.

İLK YETKİLENDİRMEDE YER ALAN YÖNETMELİKLER

2006 Kasım ayı içinde ilk onaylanmış kuruluşlar Avrupa Komisyonu tarafından ilan edilmişti. Bunlardan ilki olar Türk Standartları Enstitüsü, Asansör Yönetmeliği kapsamında 1783 kimlik numarası ile görevlendirildi. İkinci kuruluş olan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında 1784 kimlik numarası ile görevlendirildi. Üçüncü kuruluş olan Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi ise Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği kapsamında 1785 kimlik numarası ile görevlendirildi. Böylece, TSE, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ve Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi, belirtilen alanlarda artık AB pazarında hizmet veren onaylanmış kuruluşlarla eşit hak ve yükümlülüklere sahip olarak hizmet vermeye başladı.

GENİŞLETİLMİŞ YETKİLER NELERİ KAPSIYOR

Bakan Coşkun, bu ilk atamaların ardından, 1/95 sayılı ve 1/2006 sayılı Ortaklık Konseyi Kararları uyarınca, uyumlaştırılan yeni yaklaşım yönetmeliklerinin AB müktesebatına uygunluğunu teyit eden beyanın Ocak ayı içinde imzalanmasıyla birlikte kapsamın genişletildiğini ve Türk Loydu Vakfı Basınçlı Kaplar Yönetmeliği kapsamında, Türk Standartlar Enstitüsü ise Yapı Malzemeleri, Basınçlı Ekipman ve Gaz Yakan Cihazlar Yönetmelikleri kapsamında da onaylanmış kuruluş olarak ilan edildiğini bildirdi. Onaylanmış kuruluşların, gerek sayıca kapsam itibariyle giderek yeni yaklaşım yönetmelikleri kapsamında yer alan daha çok ürünü içereceğini belirten Coşkun, "Bu da yerli üreticimizin CE işaretlemesi konusunda yabancı onaylanmış kuruluşlara bağımlılığının giderek azalmasını ve konu ile ilgili hizmetlerin yerli kuruluşlarca tedarik edilebilir duruma gelmesini sağlayacaktır. Bu gelişme, ülke sanayimiz ve ekonomimiz açısından önemli bir adım teşkil etmektedir" dedi.

(MÜG-MAY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title