Haberler

Bulgaristan'da Osmanlı Tartışması

İki Alman Bilim Adamının Hazırladığı ve Avrupa Birliği'nin (AB) Finanse Ettiği Bilimsel Bir Projenin Bulgaristan'da Tanıtılmak İstenmesi Ülkede Tartışmalara Neden Oldu.

İki Alman bilim adamının hazırladığı ve Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği bilimsel bir projenin Bulgaristan'da tanıtılmak istenmesi ülkede tartışmalara neden oldu.

Berlin Özgür Üniversitesi, Doğu Avrupa Araştırmaları Enstitüsü'nden Ull Brunbauer başkanlığında hazırlanan ve Robert Bosh Vakfı'nın sponsorluğunu üstlendiği "Batak Rivayeti" adlı projenin Bulgaristan'da tanıtılmak istenmesi ülkede yoğun tepkilere yol açtı.

Bulgaristan resmi tarihinde, 22 Nisan 1876 yılında Osmanlı yönetimine karşı Batak şehrinde başlatılan isyanın bastırılması sırasında Osmanlı birliklerinin kıyım gerçekleştirildiği savunuluyor. İki Alman bilim adamının hazırladığı projede, bu savın sorgulanması bir anda ülke gündemine oturdu. Bilim adamları "Batak Rivayeti" adlı projelerinin tanıtımında, "1876 yılındaki Nisan İsyanı'nın bastırılmasına dayanan Batak Rivayeti'nin tarihi, İslam dinine, kültürüne ve genel olarak Türkiye'ye karşı antipatiyi

bugüne kadar legalize ediyor" denilerek, bu antipatinin 1989 yılına kadar ülkedeki Türklere yöneltildiği anlatılıyor.

Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un basın sekreteri tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Almanya'daki üniversitenin projesini ulusal tarihimize ve hafızamıza karşı yapılan bir provokasyon olarak değerlendirdiği kaydedildi.

Bugünkü Bulgar basını konuya geniş yer ayırırken Telegraf gazetesi, Ulusal Tarih Müzesi'nin Müdürü Bojidar Dimitrov'un tepkilere neden olan projenin Türkiye tarafından finanse edildiği yönündeki iddialarını manşetine taşıdı.

Bulgaristan'ın ırkçı Ataka Partisi ise proje sponsoru Bosh'un ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yaptı.

(ND-CY-CY-MEF-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title