Haberler

'Bu Bir Vatan Görevi'

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın Librettosunu Yazdığı 'Şehitler Oratoryosu'nu, 26 Yaşındaki Aynı Zamanda Keman Sanatçısı Hasan Niyazi Tura, 3 Ay Gibi Kısa Bir Zamanda Besteledi.

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın Nazım Hikmet gibi ünlü şairlerin eserlerinden ilham alarak librettosunu yazdığı "Şehitler Oratoryosu"nun dünya prömiyeri Ankara Opera Sahnesi'nde dün gece yapıldı. Devlet Opera ve Balesi (DOB) tarafından sahneye konan ve DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen'in orkestra şefliğini yaptığı oratoryonun, bestesi ise 26 yaşındaki genç besteci ve keman sanatçısı Hasan Niyazi Tura'ya ait.

Hasan Niyazi Tura, ana teması vatan sevgisi olan "Şehitler Oratoryosu"nun librettosunun sahibi Aytaç Yalman'ın, kendisine oratoryoyu bestelemesi yönünde bir telefon ederek, Yalman'ın bu işi kendisine verdiğini anlattı.

Tura ANKA'ya yaptığı açıklamada, Yalman'ın oratoryoyu bestelemesi için kendisini görevlendirdiğinde büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu dile getirerek, "Bu yapıyı bestelemeyi hep bir vatan görevi olarak düşündüm" dedi.

Eylül ayında başladığı besteyi, 3 ay gibi kısa bir sürede tamamladığını belirten Tura, "Burada benim amacım böyle bir librettoya güzel ezgiler yazabilmekti. Türk kültüründen faydalanarak üretilmiş ezgilerle halkımıza ulaşmaktı hedefim. Aytaç Yalman paşam da bu doğrultuda bana yol gösterdi. Bu yapıyı bestelemeyi bir vatan görevi olarak düşündüm" dedi.

Oratoryoyu bestelerken hiçbir zorluk çekmediğini söyleyen Tura, bunun sebebini ise eserin güçlü ve samimi anlatımına bağlıyor. Tura, "Librettosu insanı derinden etkileyen bir eser. Çok hassas ve çok bizden bir anlatım, ben de bu amaca yönelik olarak çalışmalarıma başladım ve her şey doğal, kendiliğinden geldi, zaten paşam benden böyle bir şey istediğinde kendimi hazır hissediyordum" diye konuştu.

Bestenin tamamıyla özgün olduğunun altını çizen Tura, eserde gerek kendi eski bestelerinden gerekse de herhangi bir halk ezgisinden hiçbir alıntı bulunmadığın ifade etti.

-BESTESİNE HOCASI ŞEFLİK YAPIYOR-

     Genç sanatçı Hasan Niyazi Tura tarafından bestelenen oratoryoda, orkestrayı ise Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen yönetiyor. Müzik eğitimini İstanbul'da alan Tura, iki yıldır DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen'in öğrencisi olarak Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı'nda şeflik üzerine yüksek lisans yapıyor.

Rengim Gökmen'in bu oratoryoyu kendisi tarafından bestelendiğini öğrendiğinde büyük bir heyecan duyduğunu söyleyen Tura şöyle konuştu:

"Rengim Gökmen hocam bu işi başından beri sahiplendi ve eseri Devlet Opera ve Balesi repertuarına almakta hiç tereddüt etmedi. Ben bu eseri bestelerken Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleneceğini bilmiyordum. Ancak daha sonra Rengim Gökmen hocamın da bu işi sahiplenmeye hazır olduğunu öğrendim. Sonuçta bir libretto bestelendiği zaman sadece nota üzerinde kalmasının bir anlamı olmaz. Sahneye çıkması lazım. Minnet duyduğum hocam Rengim Gökmen de bu işi sahiplendi. Bu oratoryo, benim için doğru insanların buluşması demek."

-"1950'DEN SONRA MÜZİK DEVRİMİNDE GERİLEMELER OLDU"-

     Türkiye'de iyi müzisyenlerin olmasına rağmen, üretimde sıkıntı olduğunu vurgulayan Tura, "Maalesef 1950 yılı sonrasında Türkiye'de bütün Atatürk devrimlerinde olduğu gibi müzik devriminde de tavizler yaşandı. Bu dönemde müzik eğitiminde belirgin gerilemeler oldu. Bir ivme yakalanmışken bugün daha fazlası yapılabilirdi. Bizlerin müzisyen olarak yaşadığımız sorunların temelinin buraya dayandığını düşünüyorum" diye konuştu. Bu durumun genç müzisyenleri umutsuzluğa düşürmemesi gerektiğini ifade eden Tura, "Şehitler Oratoryosu" da bu eksende düşünerek bestelediğini söyledi.

Oratoryo, 15 Mayıs'taki Ankara Opera Sahnesi'nde yapılacak temsilin ardından, 18 Mayıs'ta da Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün açılış konseri olarak Samsunlu sanatseverlerle buluşacak.

-HASAN NİYAZİ TURA-

    Kemana 7 yaşında Gönül Gökdoğan ile başlayan 1982 doğumlu Tura, sekiz yaşında TRT İstanbul Televizyonu'nda ilk konserini verdi. Müzik eğitimimi İstanbul'da alan Tura, 1996'da Nuri İyicil'in keman sınıfına girdi. 1998'de Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın açtığı "Yılın Genç Müzisyeni" yarışmasının yaylı sazlar kategorisinde ikinci oldu. 1998'de ise Kültür Bakanlığı "Genç Yetenekler Yarışması"nda finale kaldı. 2001 yılında Fransa'da gerçekleşen "2. Akdeniz Gençlik Müzik Buluşması"na katıldı ve konserler verdi. Tura, Cumhuriyetin 80. Yıldönümü nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2004 yılında açtığı, beste yarışmasında ise "Cumhuriyetimizin 80. Yıldönümü için Senfoni" adlı yapıtıyla birincilik ödülünü kazandı.(ANKA)

(GO/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

title