Haberler
BBC

Binaları Elmasla Kaplı Kasaba, Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Güncelleme:

Almanya'nın Nördlingen kasabasındaki yapıların inşa edildiği taşların içinde milyonlarca minik elmas bulunuyor ve bu binalar gün ışığında parıldıyor. Bu yoğunlukta elmas dünyanın başka hiçbir yerinde yok.

Almanya'nın Nördlingen kasabasını kuran insanlar bir yanardağ kraterine yerleştiklerini sanıyordu. Oysa burası göktaşı çarpmasıyla oluşan bir elmas yatağıydı.

KASABA MİNİK ELMASLARLA DOLU


Kayıtlarda kasabanın adı ilk kez 9. yüzyılda geçiyor. Kasabayı kuranlar, kullandıkları taşların milyonlarca minik elmasla dolu olduğunu bilmiyordu. Bu yoğunlukta elmas dünyanın başka hiçbir yerinde yok.

"Nördlingen'deki kilise merdivenlerini çıkarken aşınmış basamakların güneşte parıldadığını görüyordum. Çünkü kilise kulesi süevit taşından yapılmıştı ve bu taşlar minik elmaslarla doluydu. Neyse ki bunlar çok küçük; yoksa kule çoktan yıkılmış olurdu" diyor kilise bekçisi.

GÖKTAŞI KRATERİ ÜZERİNE KURULMUŞ
Bunun nedeni ise 15 milyon yıl önce buraya bir göktaşının düşmüş olması. 1 km çapındaki bu göktaşı saniyede 25 km hızla ilerliyordu. Buraya öyle hızlı çarpmıştı ki 26 km çapında bir krater açılmakla kalmamış, çarpma etkisiyle oluşan ısı ve basınçla kayalıklardaki karbon baloncukları elmasa dönüşmüştü. Bunların her biri 0,2 mm çapıyla çıplak gözle zor görülebilirdi.

Suevite adı verilen bu kayaların elmas içerdiği bilinmediği için binaların yapımında bu taşlar kullanılmış, böylece Nördlingen dünyada elmaslı taşlarla inşa edilmiş bir kasaba oluvermişti.

Kasaba sakinleri ise kasabanın kurulduğu kraterin nasıl oluştuğunu yakın zamana dek bilmiyordu. 1960'larda Amerikalı jeologların ziyaretine dek kasabanın sönmüş bir yanardağ kraterine kurulu olduğunu sanıyorlardı. Nördlingen'in coğrafi yapısını uzaktan gözleyen jeologlar kraterin göktaşı çarpması sonucu oluştuğunu tespit etti. Bunun için kilisenin duvarlarını inceleyip taşlardaki minik elmasları görmeleri yetmişti.

KASABADA 72 BİN TON ELMAS VAR!
Kasabadaki yapıların yaklaşık 72 bin ton elmas içerdiği tahmin ediliyor. Suevite taşı göktaşı çarpması sonucu başka yerlerde de oluşmuş olmakla beraber, hiçbir yerde elmas yoğunluğu Nördlingen'deki kadar yüksek değil.

Kasabayı dolaşırken azıcık güneş vuran yerlerde parıldayan elmaslar oldukça göz alıcı. 19 bin kişinin yaşadığı kasabanın müzesinde göktaşı parçaları ve suevite taşları sergileniyor, ziyaretçilere göktaşı çarpması etkisiyle ilgili bilgi veriliyor. Dünyanın başka yerlerinde de suevite taşı inşaatlarda kullanılmış ama Nördlingen'de tüm kasabanın bu taşlarla inşa edilmiş olması onu özel kılıyor.

Nasa BÖLGEYİ İNCELİYOR
Çam ağaçlarıyla çevrili kasabanın kurulduğu topraklar ayrıca çok verimli. Zira göktaşı çarpmasıyla oluşan çukur göle dönüşmüş ve göl tabanı milyonlarca yıl boyunca verimli tortular biriktirmiş. Burada ayrıca suevite taşı çıkarılan birçok maden var.

Avrupa Uzay Ajansı ve NASA astronotları, uzayda karşılaşabilecekleri ve Dünya'ya getirebilecekleri taşlarla ilgili fikir sahibi olmak için bölgeyi ziyaret ediyorlar. Kasaba sakinleri milyonlarca elmas parçasıyla çevrilmiş halde yaşamaya öyle alışmış ki dışarıdan gelen meraklı ziyaretçilere anlam veremiyorlar. Oysa Nördlingen milyonlarca yıl önce gerçekleşmiş olayların açık izlerini taşıyor.

BBC

Almanya NASA Komik - İlginç Yaşam Dünya Ekonomi Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500

Yorumlar (15)

ref:

Onların elması varsa bizimde adalarımız var diyecem ama yunanistan el koydu ozaman kıbrısımız var orası süper tatil cenneti bacasız turist geliri diyecem ama oda türkiyeden cıktı ne desem toprağımız var desem araplara satıldı işcimiz var desem 1400 tl asgari ücretle ölümüne calışıyo hastanemiz desem sıra beklerken ölüyoruz ne desem ozaman askerimiz var diyecektim vazgectim yasamız kanunumuz var desem onuda demem en iyisi banane derim

24
11
yanıtYanıtla
Gerger li:

Hadi lan oradan çakal sende o el koymuş bu bilmem ne yapmış kılavye faresi seni herşeyi bilip bilmeden yazan dallama

yanıt2
yanıt0
vatan:

chp oldukça memleket geriye gider diyen vatandaş 15 yıldır chp ülkeyi yönetmiyor chp 30 yıldır iktidarda değil

16
16
yanıtYanıtla
Baltacı:

bi adamların kurdugu kasabaya bakın. bide bizim ovundugumuz istanbula bakın. . .

10
13
yanıtYanıtla
Gega:

O memleketteki sehir planlamasina bak bir de bizim sehirlere bak! Hizaya gellllllllll!

15
3
yanıtYanıtla
ARAKLI 61:

TÜRKİYEDE OLMAZ MESELA BÖYLE ŞEYLER ADAMIN DUVARI PATLATIR GÖTÜRÜRLER VALLA.

17
1
yanıtYanıtla
0rhan:

ne alakısı var partıyle

10
3
yanıtYanıtla
minik past:

selamın alegıumm

1
7
yanıtYanıtla
xxxxx:

vay yalancılar vay kasabada 72bin ton elmas varmiş berdıııııııııııııııı lav ev çawa derewın

7
1
yanıtYanıtla
Vatansever:

Şurda okuduğum yazılara bakıyorumda nekadar cok cahil insan varmis türkiyede diyorum...yazıda göktasi carpmasi ile olusan elmaslar diyor ve siz yaziyi okumadan sacma aapan yorumlarda bulunup ne yapip edip konuyu demokrasiye ceviriyorsunuz. Siz bukadatmi aptalsınız? Kendi ülkenizi kücümseyecek ve hor görecek kadar gavurlasdixaaniz buyrun avrupada yasayin. Biz gurbetciler burda türkiyeyi ve türkleri kabulendirmek icin hergün ne gayret gösteriyoruz biliyormusunuz? Ve siz iki dakikada ülkenihi lekeleyip göme biliyorsunuz. Neden peki? Istediniz hayat içki, sevişmek, arsizlik, robotlastirlimis bir hayatmi? Simdi bakiyorumda gurursuz sandim almanlarin bile icinde vatan sevgisi var, cünkü bir yabanci ülkesi hakkinda birsey dediginde "beyenmiyorsan ülkene geri dönersin" diyor. Bizim ülkemizdede kendi vatandaslarimiz kendi ülkesini rahazca herkeze karsi lekeleye biliyor. Cidden cok yazik size. Gök taşının düsmesini bile dempkrasiyle baglastira biliyorsaniz gidin abd ve avrupanin köpegi olun...

8
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title