Haberler

Basketbolda Olympiakos'un Avrupa'daki Başarısı

Güncelleme:

THY Avrupa Ligi'nde son iki sezondur favori olamayan Yunanistan'ın Olympiakos takımının yakaladığı başarı dikkati çekiyor.

Alim Tunçay - Avrupa basketbolunun kulüpler bazında en büyük organizasyonu olan THY Avrupa Ligi'nde son iki sezondur favori gösterilmemesine karşın şampiyonluğa ulaşan Yunanistan'ın Olympiakos takımının yakaladığı başarı dikkati çekiyor.

THY Avrupa Ligi'nde bu sezon mücadele eden Türk takımlarından Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes ve Beşiktaş'ın başantrenörleri ile daha önce bu ligde Dörtlü Final gören Galatasaray Medical Park'ın başantrenörü Ergin Ataman, Yunan ekibinin başarısını AA muhabirine değerlendirdi.

O zamanki adıyla Efes Pilsen ile 1999-2000 sezonunda ve İtalya'nın Montepaschi Siena takımıyla da 2002-2003 sezonunda Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final oynayıp, iki kez üçüncülük elde eden Ataman, Olympiakos'un başarısının sırrının kadro istikrarı olduğunu söyledi.

Yunan ekibinin geçen seneki kadrosunun yüzde 90'ını korumayı başardığına dikkati çeken Ataman, şöyle konuştu:

"Antrenör değişmesine rağmen aynı sistemle oynadılar. Spanoulis'in önderliğinde tam bir takım oyunu oynuyorlar. İki sezonda da Dörtlü Final'e şampiyonluk baskısıyla gelmediler. Bu da çok önemli. Geçen yıl İstanbul'da çok sürpriz bir şampiyonluk yaşamışlardı. Bu sene de yine hiç kimse beklemiyordu. Favori Barcelona Regal ile CSKA Moskova'ydı. Geldiler, tam bir takım oyunu oynadılar. 'Kilit nedir-' diye sorsanız, istikrar. Geçen yılki kadroyu korumaları onları hedef maçlarda şampiyon yaptı."

Ergin Ataman, Avrupa Ligi'nde mücadele eden Türk takımlarında istikrar olmadığını vurgulayarak, "Avrupa Ligi'nde oynayan Türk takımlarına baktığımız zaman her sene kadro değişikliğine gidiyorlar. Antrenör değişiklikleri, temel oyuncu değişiklikleri oluyor. Bu yüzden bence bir türlü başarı gelmiyor. Başarılı olabilmek için sabır ve istikrar lazım. Biz sabırsız bir ülkeyiz. Hep sil baştan yapmayı seviyoruz. O yüzden çok büyük başarılar gelmiyor" ifadelerini kullandı.

-Mahmuti: "Olympiakos sıradan bir takım olmadığını gösterdi"-

Olympiakos'u bu sezon 3 kez yenen Anadolu Efes'in başantrenörü Oktay Mahmuti, Yunan ekibinin şampiyon olmasının kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.

"Belki Türkiye'de Olympiakos favori görülmüyor, ama Avrupa'da saygınlığını korumuş bir takım" diyen Mahmuti, "Türkiye'de sanki sıradan bir takımmış gibi bir yaklaşım içinde olduk. Onlar da sıradan bir takım olmadıklarını net gösterdiler" şeklinde konuştu.

Olympiakos'un iyi bir takım olduğunu kaydeden Oktay Mahmuti, şöyle devam etti:

"(Küçük bütçelerle) demek biraz yanıltıcı olur. Harcanan paraya göre değil takımın değerine göre konuşmak lazım. Bence bunlar çok önemli unsurlar değil. Önemli olan takım olmak. Olympiakos iyi bir takım. Geçen sene de iyi bir takımdı. Bu sene geçen seneye göre daha güçlendirilmiş bir kadroları vardı. Benim için şampiyon olmaları çok büyük bir sürpriz değil. Üst seviyede kazanan takımların en büyük özelliği takım olmaktır. Bu ister Olympiakos olsun ister başka takım olsun hiç önemli değil. Takım olma özelliği olmayan ekipler kazanamazlar."

Mahmuti, o seviyelere gelmenin sadece takımlarla alakalı olmadığını vurgulayarak, "Bizim Türk takımlarının bir kere Avrupa'da statüsü yok. Dolayısıyla böyle bir yaklaşımla oralara gelmek, sadece burada 'kazandın, kaybettin' şeklinde konuşmaktan ziyade çok farklı şeyler var. Türk takımlarının bir ağırlığı yok. Burada çok farklı şeyler ortaya çıkıyor. O şekilde görmek lazım" şeklinde konuştu.

-Erdoğan: "Bu başarı bütçeyle alakalı değil"-

Fenerbahçe Ülker Başantrenörü Ertuğrul Erdoğan, Dörtlü Final'de mücadele eden diğer takımlardan daha az bütçesi olan Olympiakos'un takım oyunu oynadığına dikkati çekerek, "Bu olay bütçeyle alakalı değil. Bu olay takım olabilmeyle alakalı, yürekle alakalı, ne kadar istediğinizle alakalı. Olympiakos da hem geçen sene hem bu sene bunun iyi bir örneğini verdi" diye konuştu.

Yunan ekibinin Spanoulis'in liderliğinde diğer oyuncuların birlikteliğiyle ve ortaya koydukları yürekle tekrar Dörtlü Final'e damgasını vurduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ancak bundan daha önemlisi son 10 yıl içinde Olympiakos her zaman Dörtlü Final'in en önemli adaylarından biri oldu. Genelde ilk 8'in içinde yer aldı. Dolayısıyla şampiyon olmak kadar önemli olan Avrupa Ligi için ilk 8'in içinde yer alan bir takım olabilmek, Dörtlü Final'de boy gösterebilmek. Olympiakos bunu son iki yılda şampiyonluk taçlandırdı."

Olympiakos'un çok büyük transferler yaparak başarıya ulaşmadığını vurgulayan Ertuğrul Erdoğan, "Geçmişte Olympiakos bunun ciddi sıkıntısını çeken bir kulüp. Önemli oyuncularını dağıttı ama özellikle Yunanlı oyuncuların ortaya koyduğu birliktelik, Olympiakos'un son iki yıla damgasını vurmasını özetliyor. Ancak buradaki temel olgu sadece oyuncuların sahada göstereceği birliktelik değil. Takım olgusundan bahsederken başkandan, yöneticiden başlayarak en alt kademeye kadar takım olmaktan, birliktelikten ve yürekten bahsediyorum. Olympiakos son iki yıldır bunu gösteriyor. Evet, inişli-çıkışlı bir grafik sergilediler. Finale gelmesi sürprizdi, ama ikinci kez bunu başararak Avrupa Ligi'nin tarihine geçtiler" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Türk takımlarının uzun zamandır "Dörtlü Final"e kalamadığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"İspanyollara, Yunanlılara bakıldığında bizim yapmamız gereken şey ilk önce ilk 8'e birden fazla takımla kalabilmek. Arkasından tutarlı bir yatırımla, organizasyonla Dörtlü Final'de finali, sonra şampiyonluğu hedeflemek. Bu da hemen bir senelik transferle olabilecek bir şey değil. Uzun vadeli yatırımla, organizasyonla, planlamayla olabilecek bir şey. Bir de Türk takımlarının en büyük eksikliği bu anlamda organizasyonda."

-Kunter: "Olympiakos çok düz bir çizgide oynuyor"-

Beşiktaş Başantrenör Erman Kunter ise Olympiakos'un bütün maç boyunca aynı çizgide oynayan bir takım olduğunu söyledi.

Yunan ekibiyle bu sezon iki kez karşılaştıklarını hatırlatan Kunter,

"Olympiakos çok enteresan bir takım. Bütün maç boyuncu sayı farkı ne olursa olsun aynı çizgide oynuyorlar. Hiç yanlış şut tercihi yapmıyorlar. Bütün hücumları çok doğru oynuyorlar. Oyun planlarına sadık kaldıkları için karşı takıma kolay sayı vermiyorlar. İkincisi çok mücadele ediyorlar. Hem kötü şut tercihi yapmıyorlar, hem oyunu kontrol ettikleri için geride zayıf yakalanmıyorlar" diye konuştu.

Erman Kunter, Olympiakos'un yarım saha oyununda çok sert oynadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Basketbol kurallarını sonuna kadar zorlayan bir sertlikle oynuyorlar. Yani biraz daha sertlik olursa faul olur. Hiçbir takımda olmayan, en büyük özellikleri çok düz bir çizgide oynamaları. Hiçbir şekilde çok büyük bir iniş ve çok büyük çıkış olmuyor. Diğer takımların iniş-çıkış dönemlerinde onlar hep aynı çizgideler."

Türk takımları için Olympiakos'un önemli bir örnek olduğunu anlatan Kunter,

"Bir kere bizim o konsepti anlamamız lazım. Biz o konsepti daha anlamamışız. Olympiakos çok önemli bir örnek. Olympiakos'un bu seneki bütçesi aşağı yukarı 14-15 milyon avro civarındadır. Demek ki Türkiye'de 10 milyon avrolar civarında dikkatli kurulacak bir takımın şansı olabilir" şeklinde konuştu.

Yayıncı: Ersin Şiyhan - İSTANBUL

Kaynak: AA / Spor

Erman Kunter Yunanistan Spor Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title