Haberler

Başbakan Erdoğan, Lübnan'a Gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Bildirisinin Ardından Gerginliğin Sona Erdirilmesi İçin Yapılan Uzlaşma Çağrılarını Değerlendirerek, "Yaşanmamış Süreci Benim Değerlendirmem Zaten Doğru Olmaz. Bu Konuda Sayın Cumhurbaşkanımız, Öyle Zannediyorum Ki Aklı Selimin Gereği Neyse O İstikamette Herhalde Bir Adım Atacaktır" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay bildirisinin ardından gerginliğin sona erdirilmesi için yapılan uzlaşma çağrılarını değerlendirerek, "Yaşanmamış süreci benim değerlendirmem zaten doğru olmaz. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız, öyle zannediyorum ki aklı selimin gereği neyse o istikamette herhalde bir adım atacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Lübnan Parlamentosu'nda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve yemin törenine katılmak üzere özel ANA uçağı ile saat 15.05'te Beyrut'a gitti. Erdoğan, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Gözünden rahatsızlığı nedeniyle basın toplantısında bile gözlüklerini çıkarmayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, bulunduğu bölgenin istikrarlı ve müreffeh bir coğrafyaya dönüştürülmesini arzu ettiğini söyledi. Türkiye'nin bölgesindeki sorunların diyalog ve uzlaşıyla çözümü yolunda gayret göstermeye devam edeceğini ifade eden Erdoğan, Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin, siyasi istikrarı tehdit eden ciddi bir krize dönüştüğünü hatırlattı. Tarafların bir çözüme ulaşamaması sebebiyle son olarak ülkenin iç bütünlüğünü bozacak bir çatışma ortamına kadar gelindiğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz, Türkiye olarak başından itibaren Lübnan'ın siyasi istikrar ve bütünlüğü bozulmadan soruna çözüm üretilebilmesi için taraflar nezdinde girişimlerde bulunduk. Gerek iç aktörler gerekse etki sahibi bölge ülkeleri nezdinde diyalog ve uzlaşmayı kolaylaştırıcı bir rol üstlendik. Seçimlerin nihayet gerçekleşme aşamasına geldiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bildiğiniz gibi Arap Ligi'nin himayesinde, Katar Başbakanı'nın başkanlığında Doha'da bir araya gelen taraflar, siyasi krizi sona erdirecek mutabakata ulaşmış, Lübnan Cumhurbaşkanı'nın seçilmesi üzerinde anlaşmaya varılmıştır. Mutabakatın, Lübnan halkı ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Lübnan halkının acılarına son vererek, hak ettiği huzur ortamına kavuşmasına yardımcı olacağını ümit ediyoruz. Arzumuz odur ki, kriz ve çatışma ortamını kalıcı olarak sona erdirecek ilk adım olur. Bölgemizin istikrarlı ve müreffeh bir coğrafyaya dönüştürülmesi Türkiye'nin samimi arzusu ve hedefidir. Bu amaçla, bölgemizdeki sorunların diyalog ve uzlaşıyla çözümü yolunda gayret göstermeye devam edeceğiz. Lübnan bunun en sıcak örneğidir." Başbakan Erdoğan, 2006 yılı sonbaharında Lübnan'da baş gösteren krizin aşılmasına yönelik olarak aktif biçimde çabayı sürdürdüklerini kaydetti. Lübnan Başbakanı Sinyora ve diğer Lübnanlı yetkililerle yoğun temasta bulunduklarını anlatan Erdoğan, ayrıca Suriye ile diğer bölge ülkeleriyle gerçekleştirdikleri görüşmelerde ülkede istikrarın tesisi için ne gibi yapıcı katkılarda bulunulabileceği konusunun araştırıldığını söyledi. Erdoğan, "Türkiye'nin, Lübnan'da barış, huzur ve istikrar ortamının sağlanmasına yönelik katkıları yalnızca siyasi alandaki çabalarla sınırlı kalmamıştır. Bildiğiniz gibi BM gücünde askeri gücümüz var. Yine ülkenin yeniden imarına katkıda bulunmak amacıyla okul, hastane, sağlık klinikleri inşaat çalışmalarımız da devam ediyor. Türkiye önümüzdeki dönemde de Lübnan'a desteğini sürdürecektir" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Yargıtay bildirisinin ardından gerginliğin sona erdirilmesi için yapılan uzlaşma çağrılarını değerlendirerek, "Yaşanmamış süreci benim değerlendirmem zaten doğru olmaz. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız, öyle zannediyorum ki aklı selimin gereği neyse o istikamette herhalde bir adım atacaktır" dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile birlikte Lübnan'a giden Başbakan Erdoğan'ı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve diğer yetkililer uğurladı.

(YZE-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title