Haberler

Balıkesir: Balıkesir'de Organ Nakli Bilgilendirme Toplantısı

Ege Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Nursen Altuğ, Organ Bağışı Konusunda Dünya Ülkeleri Sıralamasında Türkiye En Alt Sıralarda Yer Alırken, Ege Bölgesi'nin Bu Konuda En Duyarlı Bölge, İzmir'in de En Çok Organ Bağışlanan İl Olduğunu Açıkladı.

Ege Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Nursen Altuğ, organ bağışı konusunda dünya ülkeleri sıralamasında Türkiye en alt sıralarda yer alırken, Ege Bölgesi'nin bu konuda en duyarlı bölge, İzmir'in de en çok organ bağışlanan il olduğunu açıkladı.

İl Sağlık Müdürlüğü ile Ege Bölgesi Organ Nakli Koordinasyon Merkezi'nin işbirliğinde, ildeki uzman hekimler için organ nakli konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Balıkesir Tabip Odası'nda gerçekleşen toplantıya, Organ Nakli Ege Bölge Merkezi Koordinatörü Dr. Alpay Yıldız, Ege Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Nursen Altuğ ve 9 Eylül Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Kadriye Onursal konuşmacı olarak katıldı. Beyin cerrahı, kardiyologlar, nöroloji ve anestezi uzmanları ile organ nakli koordinatörlerinin izlediği toplantıda ilk sunumu Nursen Altuğ yaptı. Organ naklinin günümüzde çok önemli bir sorun teşkil ettiğini belirten Altuğ, organ bağışında Türkiye'nin dünya sıralamasında en alt sıralarda yer aldığını belirtti. Ancak, Türkiye'de en çok bağışın Ege Bölgesi'nde olduğunu kaydeden Nursen Altuğ il olarak İzmir'in en ileri olduğunu, İzmir'in dünya sıralamasında Yunanistan ve İngiltere'deki organ bağışlarının toplamına yakın bir oranda olduğunu vurguladı. "Asıl sorun beyin ölümü" diyen Altuğ, geçen yıl 47 bin adet beyin ölümü gerçekleşmesine rağmen 22 bin organ bağışı yapıldığını kaydetti. 9 Eylül Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Kadriye Onursal da, organ bağışının nasıl yapılabileceğini anlattı. Öncelikli şartın organları bağışlanacak kişilerin ailesinden mutlaka izin alınması gerektiği belirtildi. En çok karşılaşılan sorunun organ bağışının dinen uygun olup olmadığını hatırlatan Onursal, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ bağışının caiz olduğuna dair yayınladığı açıklamasıyla Kur'an-ı Kerim'de de Maide Suresi'ni örnek göstererek, bağış yapma düşüncesinde olan vatandaşların müsterih olmalarını istedi. Sadece geçen yıl diyaliz hastasının 40 bin olduğunu belirten Kadriye Onursal, diyalizin 5 yıllık maliyetinin 287 bin dolar, transplantasyonunsa aynı sürede 102 bin dolarlık maliyetle devlet bütçesine ciddi bir yüklenme getirdiğini, organ bağışlarıyla bunların önüne geçilebileceğini kaydetti. Toplantının sonunda söz alan Organ Nakli Ege Bölge Merkezi Koordinatörü Dr. Alpay Yıldız ise, organ bağışlarında koordinasyonla alakalı ayrıntıları anlattı. Organ bağışıyla ilgili dağıtılacak organı bulmanın ve bunun için de beyin ölümü tespitinin çok önemli olduğunu belirten Yıldız, "Organ bekleyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Şu anda sadece Ege Bölgesi'nde 6 vatandaş acil kalp bekliyor, bunların 2'sine kalp bulunup takıldı. Böbrek hastası sayısı 40 bini aştı. Yakında devlet bütçesi böbrek hastalarına yetmeyecek dereceye gelebilir. Bu çok ciddi bir durum. Organ bağışında beyin ölümünün tespiti büyük önem arz ediyor. Beyin ölümüyle ilgili komisyonun yapacağı tanı ve tespitten sonra kesinlik kazanır ve beyin ölümü gerçekleşen hiçbir vaka, tekrar hayata dönmemiştir" dedi.

Beyin ölümü tespiti yapan komisyonun Anestezi Uzmanı, Nöroşirurji Uzmanı, Nöroloji Uzmanı ve Kardiyoloji Uzmanı'ndan oluştuğu, yeni çıkacak yönergeyle kardiyologların bu komisyondan çıkarılacağı bildirildi. 2 bölüm halinde gerçekleşen toplantıyı İl Sağlık Müdür Vekili Altan Paç ile Tabip Odası yetkilileri ve çok sayıda hekim ilgiyle takip etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rapçi Khontkar, teknik sorunu bahane edip sahneyi terk etti

Rapçi Khontkar, teknik sorunu bahane edip sahneyi terk etti

Bakmadan Geçme

Sözleşmeli öğretmen ataması Resmi Gazete'de yayımlandı! Resmi Gazete bugün (14 Mayıs) kararları neler? Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Sözleşmeli öğretmenlik alımı düzenlemesi Resmi Gazete'de

Sözleşmeli öğretmenlik alımı düzenlemesi Resmi Gazete'de

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title