Haberler

Bakan Günay Yenikapı'daki Arkeolojik Kazı Alanını Gezdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'un Binlerce Yıldır Çeşitli Varlıkları Bünyesinde Barındıran Önemli Yerleşim Merkezi Olduğunu Belirterek, "Hangi Vesileyle Nereyi Kazırsanız Altından Eski Dönemlere İlişkin Önemli Buluntu Çıkıyor" Dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'un binlerce yıldır çeşitli varlıkları bünyesinde barındıran önemli yerleşim merkezi olduğunu belirterek, "Hangi vesileyle nereyi kazırsanız altından eski dönemlere ilişkin önemli buluntu çıkıyor" dedi.

Bakan Günay, Yenikapı'da metro çalışmaları esnasında ortaya çıkarılan ve ardından koruma altına alınan arkeolojik kazı alanını gezdi. Kazı alanındaki tarihi eserleri ve buluntuları tek tek inceleyen Günay, daha sonra yetkililerden bilgi aldı. Gezisinin ardından açıklama yapan Günay İstanbul'un binlerce yıldır çeşitli varlıkları bünyesinde barındıran önemli yerleşim merkezi olduğunu söyledi. Bakan Günay, "İstanbul'da hangi vesileyle nereyi kazırsanız altından eski dönemlere ilişkin önemli buluntu çıkıyor.

Burada da metro ve Marmaray kazıları, böyle yeni tarihsel hazineyle yüz yüze gelmemizi sağladı. Şu ana kadar 32 gemi kalıntısı bulundu. Bu metro ve Marmaray çıkışları olarak çalışılan alan bir liman alanı olarak çıktı. Bir fener, bir şapel buna benzer başka mezarlık metropol çıktı. Ama esas itibariyle tekneler çeşitli boylarda gemiler var. Bu sizi tabii bin yıl kadar önce teknelerin yapısıyla, yapım tarzlarıyla ilgili, ebatlarıyla ilgili, taşıma kapasiteleriyle ilgili, taşıma yük çeşitleriyle ilgili yeni bilgilere kavuşturuyor. Buradan çıkan taşınabilir birçok ürün arkeoloji müzesinde çok küçük bir ünitede sergileniyor. Önemli kısmı depolarda" diye konuştu.

Dünyadaki yaygın geleneğin, bu tür buluntuların bulunduğu yerde sergilenmesi yönünde olduğunun altını çizen Kültür ve Turizm Bakanı Günay, "Bu çerçevede belediye başkanımızın yaptığı bir proje hazırlığı var. Burada 2010 yılına kadar bir müze yetiştirmek gibi bir niyetimiz var. Fazla zaman yok ama böyle bir niyetimiz var, maddi imkanlarımız el verirse. İstanbul belki de bunca geminin sergilendiği çok ilginç bir deniz müzesi imkanına kavuşmuş olacak" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin 'Projenin tanıtımının turizme nasıl bir katkı sağlamasını bekliyorsunuz' sorusuna Günay, "Çok etkili olacağını düşünüyorum. Ben dünyada İstanbul'un bir doğal güzellik, bir tarihsel zenginlik olarak bilinmesinin çok daha ötesinde önemli çalışmalara, önemli restorasyon, konservasyon çalışmalarına ihtiyacı olduğunu ve bütün buradan çıkan ürünlerin dünya çapında sergileneceği çok daha kapsamlı büyük müzelere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Avrupa'nın hangi kentine gitseniz bizden çok daha kısa bir tarihsel geçmişi olan birçok ülke büyük ölçüde Ortadoğu'dan götürdükleriyle çok önemli dünya çapında müzeler yapmış. Bunlar bizim topraklarımızda ve nereyi kazsanız altından yeni bir şey çıkıyor. Müze yapabiliriz, arkeolojik parklar yapabiliriz. Biz şimdi 1.5 yıl içinde bilemedin 2 yıl içinde İstanbul'da hangi mekansal iyileştirmeleri yapabiliriz bu konuda kendimizi biraz zamanla sınırlıyoruz. Yapacağımız çok şeyin olduğuna inanıyorum" dedi.

(AS-EY-EY-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title