Haberler

Bakan Çavuşoğlu: "Başika Irak'ın Toprak Bütünlüğünü İhlal Etmek İçin Kurulmadı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Başika, Irak’ın toprak bütünlüğünü sınır bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Başika, Irak'ın toprak bütünlüğünü sınır bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı" dedi.

Irak'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşı Caferi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Türkiye ile Erbil arasındaki müzakerelere ilişkin soruya, "Erbil'le Bağdat arasında tüm sorunların Irak'ın sınır ve toprak bütünlüğü çerçevesinde karşılıklı diyalog ve anlayışla çözülmesini arzu ediyoruz. Erbil'in Irak Anayasası'nda yer alan haklarının sağlanması, verilmesi de önemli. Irak'ın sınır ve toprak bütünlüğü içinde yer alarak bu haklardan faydalanır. Bizde Irak Kürt Bölgesel yönetimi de her zaman destekledik. DEAŞ'a karşı yine peşmergeyi de eğittik, donattık. Fakat Erbil'in attığı yanlış adımların da ne kadar yanlış olduğunu kendilerine de doğrudan söyledik. Kerkük'te Irak Anayasası'na karşı bir şekilde defacto durum oluşturarak resmi kurumlara, bölgesel yönetim bayrağının çekilmesi yanlıştı. Aynı şekilde referandum kararının da yanlış olduğunu söyledik. Bugün Erbil ziyaretimizde de bunu söyleyeceğiz. Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi konusunda üzerimize düşeni bizde yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda özellikle iki taraftan da talep gelirse görevimizi, rolümüzü yapıcı bir şekilde oynamaya devam edeceğiz" dedi.

Çavuşoğlu Başika'daki varlığın çekilmesi için belli bir zamanın olup olmadığına ve Musul'un yeniden yapılandırılmasına Türkiye'nin desteğinin olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, "Başika Irak'ın toprak bütünlüğünü sınır bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı. Burada Irak'ın öz evlatları DEAŞ'a karşı eğitildi, donatıldı. 700'den fazla DEAŞ'lı terörist bizim bu kamptaki mevcudiyetimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Bu güçler Musul operasyonuna da katkı sağladı ve şimdide Irak yönetiminin verdiği görevleri yerine getiriyor. Diğer taraftan Başika kampının burada da iç siyasette yarattığı hassasiyetinde farkındayız ve Sayın Başbakanımızın ziyaretinde de Başika kampının fonksiyonu, stratejisi ve geleceği ile ilgili kararı beraber vereceğiz dedik. Bu konuda özel temsilcilerimiz de teknik görüşmeleri sürdürüyor" dedi.

"DEAŞ, PKK Türkiye ve Irak'ın ortak düşmanıdır"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil'den referandum kararına ilişkin neler beklendiğine ilişkin soruya şu şekilde yanıt verdi: " Hem DEAŞ hem PKK Türkiye ve Irak'ın ortak düşmanıdır. Keza diğer terör örgütleri de. Gerçek anlamda Irak'ın istikrar ve huzura kavuşabilmesi için bu terör örgütlerinden kurtulması lazım. Biraz önce de vurguladığım gibi bu konularda Türkiye, Irak'ın en büyük destekçisi olacaktır. Ortak stratejilerle ve birlikte hareket Irak'ı bu terör belasından, terör örgütlerinden kurtarabiliriz. Erbil'den beklentimiz son derece sade ce nettir. Bu referandum kararının iptal edilmesidir. Bağdat'tan taleplerin yerine getirilmesisin görüşmeleri sürdürüyorlar. Bundan da mutluluk duyuyoruz. Bölgenin istikrarı, birliği, beraberliği çok önemli. Kürt kardeşlerimizin de esasen menfaati ve geleceği Irak'ın birlik ve beraberliğindedir. Kendilerine bir kere daha bugün doğrudan aktaracağız"

"Tüm şehirlerin yeniden imarı konusunda katkımızı vereceğiz"

Gelecek süreçte özellikle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısını gerçekleştirmek istendiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Ev sahipliği bizde. Ebadi'yi de bu vesileyle ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Bu toplantı sırasında bir iş forumu düzenlemeyi de düşünüyoruz. Iraklı ve Türk işadamlarını bir araya getirelim. Edadi son gelişinde Türk iş adamlarıyla da bir araya gelmişti ve çok faydalı bir görüşme olmuştu. Karma Ekonomik Komisyonu ve İş Konseyi gibi mekanizmaları daha düzenli bir şekilde bir araya getirmeyi düşünüyoruz, toplantılarımızı yapıp stratejilerimizi belirlemek istiyoruz. Musul başta olmak üzere tüm şehirlerin yeniden imarı konusunda katkımızı vereceğiz. İş adamlarımızın da bu bölgelerde yatırım yapması için onları teşvik edeceğiz. Irak yönetimini Türk iş adamlarına verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. Bazı sorunlar var ama bunları da hep birlikte aşarız" açıklamasını yaptı. - BAĞDAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Erbil Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title