Haberler

Bakan Çağlayan, Ugk Başkanı Abdülcelil ile Görüştü

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Türkiye olarak Libya'nın dondurulan malvarlıklarını serbest bırakıyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Türkiye olarak Libya'nın dondurulan malvarlıklarını serbest bırakıyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da, Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüştü. Başkent Trablus'taki Rixos Otel'in konferans salonunda yapılan görüşmede ülkeler arası ticari ilişkilerin yanı sıra Libya'daki son durumun ele alındığı bildirildi. Görüşme sonrası Bakan Çağlayan ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdülcelil, Çağlayan'ın ülkeyi ziyaretinden dolayı memnuniyetini ifade etti.

Türkiye'nin, Libya'daki geçiş sürecine büyük destek verdiğini ifade eden Abdülcelil, "Türkiye buradaki şirketleri aracılığıyla hiçbir bedel almadan bazı projeleri üstleneceğini ifade etmişti. Türk hükümeti, bazı kentlerde okullar, polis merkezleri ve sağlık merkezleri gibi binaların onarılmasına destek veriyor. Buralarda yapılacak ve onarılacak binalara tabelalar koyarak, Türkiye'nin desteğini Libya halkına göstermeyi planlıyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl Libya'ya düzenlediği ziyarete değinen Abdülcelil, "Sayın Başbakan Erdoğan, ziyaretinde, yer göstermesi durumunda Türkiye olarak, parlamento binasını yapacağını belirtmişti. Ayrıca Sayın Erdoğan Misrata kentinde de yaralıların tedavisi için bir rehabilitasyon merkezi kurabileceklerini ifade etmişti. Bingazi kentinde bir Türk işadamı hastane yapımını üstlendi. Önümüzdeki ay içinde hastanenin tamamlanıp bize teslim edileceğini söylediler" diye konuştu.

Türk şirketlerini Libya'da görmek istediklerini belirten Abdülcelil, "Türk hükümeti, Libya'nın dondurulmuş malvarlığını serbest bıraktığı için teşekkür ediyoruz. Artık Türk şirketlerinin Libya'ya gelmesini bekliyoruz. Türk hükümeti ayrıca emniyet teşkilatına araç, üniforma ve teçhizat sağlıyor. Ülkede kalkınma olabilmesi için en önemli adımlardan biri güvenliğin sağlanmasıdır. Polislerin Türkiye'de eğitilmesi için bize sunulan bir program var. Önümüzdeki aylar içinde yaklaşık bin 500 polis Türkiye'de

eğitim görmeye başlayacak. Türk hükümeti ayrıca 3 bin Libyalı öğrenciye de burslu eğitim imkanı tanıdı" açıklamasında bulundu.

Abdülcelil'e teşekkürlerini sunan Ekonomi Bakanı Çağlayan ise, "Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki Türkiye, her zaman dost ve kardeş ülke Libya'nın yanında olmuştur. Libya devletinin kurulmasından Türkiye her türlü desteği vermeye devam edecektir. BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde daha önce Libya'nın dondurulan malvarlıkları serbest bırakılmaya başlandı. Türkiye olarak biz de serbest bırakıyoruz. Diğer yandan Arap-Türk Bankasının yeniden sermaye artırımı ve sermayenin eşit hale getirilmesi

gibi konuları da görüştük. Yeni Libya'nın Trablus'taki parlamento binasını, kendilerinin tahsis edeceği yerle beraber hükümet olarak biz yapacağız. Libyalı gençlere de Türkiye'de mesleki eğitim verilecek. Yaklaşık 1 milyar 488 milyon dolar mertebesinde. Bunda hem Arap-Türk Bankası'nda bulunan para da dahil. Diğer yandan orada bulunan mevduat da dahil. Şimdi Libya Merkez Bankası Başkanı ve bizim taraftan Bankanın Genel Müdürü bir araya gelecekler. Sermaye artırımı konusunda mevcut yönetimin daha önce aldığı

kararı gözden geçirecekler. Bu konuda sermayeyi daha fazla artırma ve ihtiyaçlara daha fazla cevap verecek hale getirmeye ve krediyi daha fazla artıracak bir yapıya dönüştürmeyi konuştuk" diye konuştu. - TRABLUS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Çağlayan Türkiye Libya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title