Haberler

Bağdat: Irak'ta Yeni Eğitim-öğretim Dönemi Başladı

Hala Şiddetin Hüküm Sürdüğü Irak'ta, 2006-2007 Eğitim ve Öğretim Yılı Bugün Başladı. Eğitmenler, Mezhep Çatışmalarının Gölgesindeki Iraklı Öğrencilere; İlk Ders Olarak Saldırılarda Korunmanın Yöntemlerini Anlattı. Saldırılar Nedeniyle Okullardaki Çoğu Sıraların Boş Kaldığı Gözlenirken, Yeni Eğitim Döneminde de Hala Kız-erkek Ayrımının Sürmesi Dikkatlerden Kaçmadı.

Hala şiddetin hüküm sürdüğü Irak'ta, 2006-2007 eğitim ve öğretim yılı bugün başladı. Eğitmenler, mezhep çatışmalarının gölgesindeki Iraklı öğrencilere; ilk ders olarak saldırılarda korunmanın yöntemlerini anlattı. Saldırılar nedeniyle okullardaki çoğu sıraların boş kaldığı gözlenirken, yeni eğitim döneminde de hala kız-erkek ayrımının sürmesi dikkatlerden kaçmadı.

Saldırılar nedeniyle her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği Irak'ta, ilk ve orta dereceli okullar bugün açıldı. Ancak mezhep çatışmalarının getirdiği şiddet nedeniyle yeni eğitim ve öğretim dönemi sancılı başlıyor. Bir tarafta bombalı saldırılar, diğer tarafta eğitim sisteminden kaynaklanan sorunlar nedeniyle Iraklı çocuklar, 2006-2007 dönemine sorunlu bir şekilde başlarken, öğrencilerin ilk dersi; saldırıda korunmanın yöntemleri oldu. Bombalı saldırılar nedeniyle yaşanan tedirginlik, sınıflardaki çoğu sıraların boş kalmasına neden olurken, yeni eğitim ve öğretim döneminde de kız-erkek ayrımını sürmesi dikkatlerden kaçmadı.

Okulların açılmasından dolayı yaşadığı mutluluğu dile getiren Nur Sama Saadi adındaki kız öğrenci, "İnşallah hayırlı bir yıl olur. Okulların açılacağına dair umudumuz yoktu. Artık şiddet dursun. Bizim de güvenli yaşamak, eğitilmek hakkımız" diyerek ülkenin içinde bulunduğu durumu özetledi.

Yeni eğitim döneminde sınıflardaki ilk dersin saldırılardan nasıl korunacağını anlattıklarını söyleyen Ferah Vardan adındaki eğitmen ise, "Allah'a şükür bugün yeni dönem açıldı. İlk dersimiz; saldırı ve şiddet olaylarından nasıl ve ne şekilde korunacağını anlatmaktı. Bugün öğrencilerimize bunu anlattık. Irak'ın huzura, güvenliğe, bütünlüğe ihtiyacı var" dedi. Irak halkının çektiği sıkıntıları dile getiren Vardan, bundan sonrası için güvenli bir ülke temenni etti.

El İntifada İlköğretim Okulu'nun Müdiresi Salma Ed Marhani, 1006-2007 eğitim yılının öğrencilere ve öğretmenlere hayırlı olmasını dilerken, tek kaygılarının geçen yıl yaşadıkları şiddet olaylarının artması olduğunu söyledi.

Okulun güvenlik görevlisi Amjad Nahar ise, öğrencilerin daha rahat eğitim görebilmesi için mücadele ettiklerini söylerken, güvenlik nedeniyle velilerin dahi okula alınmadığını, bunun da hükümet kararı olduğunu açıkladı.

Veliler ise, okullardaki bazı ders kitaplarının hala Saddam Hüseyin döneminden kalma olduğunu ifade ederken, bunun eğitim sistemini zorlayan önemli bir faktör olduğunu düşünülüyor.

Geçtiğimiz Şubat ayında ülkenin kuzeyinde yer alan Samarra kentindeki El Askeriye Türbesi'nin bombalanmasıyla patlak veren Şii-Sünni gruplar arasındaki gerginlik, eğitim çağındaki çocuklara da yansıyor. Pek çok Iraklı, yaşanan sivil savaş nedeniyle çocuklarını okula göndermeye çekiniyor. Eğitmen açığının da üst düzeyde olduğu Irak'ta, sorunun çözümü için rast gele kadro oluşturulması bu sorunu giderek genişletiyor. Eğitim kadrosunun kalifiyeli olmaması eğitim sistemine de yansırken, Iraklı yetkililerin buna nasıl bir çözüm bulacağı merakla bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title