Haberler

Babacan: "Erdoğan-bush Görüşmesinin Tutanağı Mevcut"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım 2007 Tarihinde ABD Başkanı George Bush ile Yaptığı İkili Görüşmede Terörle Mücadele Konusunun Siyasi Yönlerinin Ele Alındığını ve İkili Görüşmenin Tutanağının Mevcut Olduğunu Bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım 2007 tarihinde ABD Başkanı George Bush ile baş başa yaptığı ikili görüşmede terörle mücadele konusunun siyasi yönlerinin ele alındığını ve ikili görüşmenin tutanağının mevcut olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Babacan, CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay'ın Erdoğan-Bush ikili görüşmesine Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin neden alınmadığıyla ilgili soru önergesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına yanıtladı. Babacan, Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Bush'la 5 Kasım 2007 tarihinde yaptığı görüşmenin ilk bölümünün, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergun Saygun'un da yer aldığı heyetlerin katılımıyla düzenlendiğini belirterek, toplantıda istisnasız bütün meselelerin görüşüldüğünü kaydetti. Terörle mücadelenin askeri ve operasyonel yönlerinin tartışıldığı ikinci toplantıda Orgeneral Saygun ve ABD'li karşıtı Orgeneral Cartwright'ın da bulunduğunu belirten Babacan, "Dolayısıyla ikili görüşmeye, Orgeneral Saygun ve ABD'li karşıtı katılmamıştır. Öte yandan ikili görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Başkan Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve resmi tercümanlar hazır bulunmuştur" dedi.

İkili görüşmede terörle mücadele konusunun siyasi yönlerinin ele alındığını ifade eden Babacan, aynı konunun operasyonel yönlerinin askeri yetkililer arasında görüşüldüğünü ve görüşmelerin içeriğine ilişkin her türlü bilgi akışının ilgili kurumlar tarafından sağlandığını bildirdi. Babacan, ikili görüşmenin tutanaklarının da mevcut olduğunu belirtti.

Atay, soru önergesinde Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltmişti:

"- Temel amacının terörle mücadelede ABD ile ortak harekat etmek ve terör sorununun çözümüne yönelik atılacak adımlarla ilgili olarak ABD'yi ikna etmek olan görüşme sürecinde, ayrıca yapılan bir saatlik özel görüşmeye; neden Genelkurmay İkinci Başkanı ve resmi tercüman alınmamıştır?

- Ülke güvenliği ve konunun hassasiyeti nedeniyle ayrıntılarının kamuoyunun bilgisine sunulmasının beklenmediği ancak, askeri bir harekatın tartışıldığı ve konuşulduğu iddia edilen bir görüşmede askeri yetkilinin bulunmamasını nasıl açıklıyorsunuz?

- Bu özel görüşmenin tutanakları var mıdır?"(ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title