Haberler

Aydın: Aydın'da Yapı Denetimi Yapılan Beş Okul Çürük Çıktı

- Aydın'da Milli Eğitim Müdürlüğüne Bağlı Bazı Okul ve Yatılı Yurtların Depreme Dayanıksız Çıkması Sonrası Bugün Basın Toplantısı Düzenleyen Aydın Valisi Mustafa Malay, Yapılan Denetimlerle 5 Okul Binasının Depreme Dayanıksız Olduğu Tespit Edildiğini Belirterek, "Okullarımız Maalesef Çürük Yapılmış ve Kontrol Edenlerde İyi Kontrol Etmemişler" Dedi.

- Aydın'da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bazı okul ve yatılı yurtların depreme dayanıksız çıkması sonrası bugün basın toplantısı düzenleyen Aydın Valisi Mustafa Malay, yapılan denetimlerle 5 okul binasının depreme dayanıksız olduğu tespit edildiğini belirterek, "Okullarımız maalesef çürük yapılmış ve kontrol edenlerde iyi kontrol etmemişler" dedi.

Aydın Valisi Mustafa Malay, depreme dayanıksız çıkan okul binaları hakkında bugün Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda Eğitimden sorumlu Vali Yardımcısı Alp Arslanargun, Milli Eğitim Müdürü Murat Taner, Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Bayındır ve İskan Müdürü Serdar Dedeoğlu, ve İnşaat Mühendisi Atlan Güney ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Vali Malay, basın toplantısı ile il genelindeki okul binalarında 2006 yılı mart ayında başlatılan inceleme sonuçlarını açıkladı. Vali Malay, çalışmalar kapsamında Aydın'daki 603 ortaöğretim eğitim kurumunun gözlemsel inceleme sonuçların tamamlandığını ve durumundan şüphe edilen 5 okul binasının yapılan yapı denetimlerinde çürük çıktığını açıkladı.

"OKULLARI YAPANLAR BİR DAHA AYDIN'DA İHALE ALAMAYACAKLAR"

Türkiye'nin her zaman deprem riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Mustafa Malay, daire alan veya kiralayan kişilerin dahi önce mutlaka kontrollerini yapmasını istedi. "İnsanı deprem değil, bina öldürür" sözünü hatırlatan Vali Mustafa Malay, kontrollerin yapılması durumunda müteahhitlerin çürük bina yapamayacağını savundu. Aydın'da tüm hastane ve okulların denetimden geçirildiğini kaydeden Malay, bundan sonra yapılacak tüm binaların sağlam olması için önlemlerin alındığına işaret etti. İl genelinde depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 5 okul binasının durumlarının bakanlıktan gelecek yazı doğrultusunda belirleneceğini belirten Malay, "Okullarımız maalesef çürük yapılmış. Kontrol edenlerde iyi kontrol etmemiş. Bundan sonra böyle kişilerin gözünün yaşına bakmayacağız. Çünkü hile var. Tek tek hesap soracağız. Sorumlular hem ceza ödeyecekler hem de bir daha Aydın sınırlarında ihale alamayacaklar" diye konuştu.

Gazetecilerin, hafta başında okullarının ikili öğretime geçmesine tepki gösteren velilerin milli eğitim müdürlüğüne yürüdüğünü hatırlatması üzerine Vali Mustafa Malay, şu cevabı verdi: "Her kes kendini karşısındakini yerine koysun. Ülkenin bir çok yerinde ikili öğretim var. Bu bir zarurettir. Müfettişler araştırarak, okulların taşına bileceği en uygun diğer okulu tespit ediyorlar. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı bilinçsiz nüfus artışıdır. Böyle nüfus artışı devam ederse okul, dershane ve su gibi bir çok konuda sıkıntılarda devam edecektir. Başka çaresi yok. Yeni okul binaları yapılıncaya kadar idare edeceğiz"

Bayındırlık İl Müdürü Serdar Dedeoğlu da yaptığı açıklamasında söz konusu beş okulda tespitlerin yapıldığı, güçlendirme projelerinin hazırlanmakta olduğu bilgisini verdi. Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün diğer işlerini bırakarak bu konuya ağırlık verdiğini açıklayan Dedeoğlu, güçlendirme maliyetlerinin yeni okul yapımı maliyetinin yüzde 40'ından fazla olması durumunda binaların yıkılarak yenisinin yapılacağını ifade etti. Dedeoğlu, her hangi bir ödenek sıkıntısı yaşanmaması durumunda bu 5 binanın 2007-2008 öğretim sezonuna yetiştirilebileceğini açıkladı. Marmara depreminin hepimiz için bir milat olduğunu savunan Dedeoğlu, "O deprem aklımızı başımıza getirdi. Bence bizim okul ve hastanelerde yaptığımız bu çalışmayı her apartman yöneticisi yaptırmalı. Belediyelerde konuyu her zaman gündemde tutarak, ev sahiplerini teşvikte bulunmalı" ifadelerini kullandı.

OKULLAR İKİLİ EĞİTİME GEÇECEK

Aydın'da depreme dayanıksız olduğu tespit edilen okul binaları ve uygulanacak olan çözüm yöntemleri ise şöyle: 1984 yılında yapılan Osman Yozgatlı İlköğretim Okulu binası; 659 öğrencinin eğitim gördüğü okul Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu binasına taşınarak ikili öğretim yapacak. İnönü ilköğretim Okulu binası; 429 öğrencinin bulunduğu okul Efeler İlköğretim Okulu binasına taşınacak, ikili öğretim yapacak. Osman Gazi Ticaret Meslek Lisesinin C bloğu; okul bahçesine yeni bir bina yapılacak. Çine Endüstri Meslek Lisesi erkek pansiyonu; barınan 192 öğrenci bakanlık tarafından değişik illere dağıtılacak. Cumhuriyet Lisesi kız pansiyonu; barınan 151 öğrenci bakanlık tarafından diğer illere dağıtılacak. Bu iki pansiyonda idareciler öğrenci velilerinden dilekçeleri almaya başladı. Dağıtımın yapılacağı il konusunda veli ve öğrencinin talepleri göz önünde bulundurulacak.

(DAK-Mİ-

(DAK-Mİ-)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title