Haberler

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'ye 2.5 Milyar Euro Kredi Açacak

Güncelleme:

Avrupa Yatırım Bankası (Ayb) Türk Hazinesine ve Dört Bankaya Toplam 885 Milyon Euro Kredi Açtı. Ayb Kredinin 335 Milyon Euro'luk Bölümünü Türk Hazine'sine Verirken, 400 Milyonluk Paketi de Üç Banka Arasında Paylaştırdı. Halkbank İse 150 Milyonu Hemen Olmak Üzere Ayb'den Toplam 300 Milyon Euro'luk Kredi Temin Etti.

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Türk Hazinesine ve dört bankaya toplam 885 milyon Euro kredi açtı. AYB kredinin 335 milyon Euro'luk bölümünü Türk Hazine'sine verirken, 400 milyonluk paketi de üç banka arasında paylaştırdı. Halkbank ise 150 milyonu hemen olmak üzere AYB'den toplam 300 milyon Euro'luk kredi temin etti. AYB, ayrıca AB'ye katılım öncesi aday ülkelere verilen kredi programı kapsamında da Türkiye'ye 2009 yılında 2.1 ile 2.5 milyar Euro arasında bir kredi açmayı hedefliyor.

885 milyon Euro'luk AYB kredisinin imza töreni Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile AYB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz Ahnen'in yanı sıra Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman ve TKB Genel Müdür Yardımcısı Cansel İnankur'un katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Hazine'ye açılan 335 milyon Euro'luk kredinin başta üniversiteler olmak üzere kamu sektöründe yürütülmekte olan araştırma ve geliştirme(Ar-Ge) faaliyetlerinin ve bu alanda yapılacak bilimsel araç ve ekipman yatırımlarının finansmanında kullanılacağı bildirildi. Hazine 10 yıl vadeli krediyi 10 yıllık vade sonunda tek seferde geri ödeyecek. Bankalara açılan kredi paketinin ise ağırlıkla KOBİ'ler olmak üzere değişik sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşların yatırım ve işletme finansmanı ihtiyaçları için kullandırılması öngörülüyor.

-KREDİLERE HAZİNE GARANTİSİ-

Hazine 150 milyon Euro'su Vakıfbank, 100 milyon Euro'su TKB ve yine 150 milyon Euro'su TSKB tarafından temin edilen üç yılı ödemesiz ve 12 yıl vadeli olan toplam 400 milyon Euro'luk krediye garantör oldu. Hazine, 150 milyon Euro'luk bölümü hemen yürürlüğe giren ve daha sonra 300 milyon Euro'ya çıkacağı açıklanan Halkbank kredisine de garantör olacak. Halkbank'ın kredisi ise üç yılı ödemesiz 8 yıl vadeli olacak.

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, imza töreni dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında görüşlerini açıklarken, 885 milyon Euro'luk kredinin AYB ile Türkiye arasındaki işbirliğinin gücünü ortaya koyduğunu söyledi. Çanakçı , KOBİ'lerle ilgili 550 milyon Euro tutarındaki kredi paketine Hazine olarak garanti sağladıklarını belirterek, küresel kriz ortamında KOBİ'lerin finansman temininde daha da zorlandıklarını, bu sorunu aşmak için kalkınma ve yatırım bankaları yanı sıra diğer bankalarla da yoğun bir çaba içerisinde bulunduklarını ifade etti.

-"TÜRKİYE AYB KREDİLERİNDE ÖNCELİKTLİ YER ALIYOR"-

AYB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz Ahnen de, imza töreninde yaptığı konuşmada Türkiye ile 1960 yılların ortalarından bu yana yakın ilişki içinde olduklarını ve geçen 40 yıllık zamanda Türkiye'de bir dizi sektöre 10 milyar Euro'nun üzerinde bir yatırım yaptıklarını söyledi. Matthias Kollatz Ahnen, AB'nin 2007-2013 katılım öncesi program kapsamında ülkelere kullandırılacağı 8.7 milyar Euro'luk kaynağın önemli bir bölümünün de Türkiye'ye kullandıracağını belirterek, " 2009 yılında toplam 2.1 ile 2.5 milyar Euro tutarında bir kredi Türkiye'ye açılması planlanıyor" dedi.

Matthias Kollatz Ahnen, AYB'nin küresel krizin derinleşmesini önleme amacı doğrultusunda AB üyesi ülkelerle birlikte ortak bir çaba içinde olduğunu ve bu sayede daha hızlı bir toparlanma sağlanabileceğini belirterek,"AYB içinde bulunduğumuz şu dönemde pek çok finansal kurumun yaptığının tersini yapıyor. Kredilerimizi azaltmak bir yana, tam tersine artırıyoruz. Bu politika AYB'nin krizle mücadele paketinin doğal bir sonucudur" dedi.

Matthias Kollatz Ahnen,AYB olarak 2009'da kredilerde yüzde 30'luk bir artış öngördüklerini, bu kapsamda AYB'nin kredilendirme politikasında Türkiye'nin öncelikli olarak yer aldığını ve Türk ekonomisine güvendiklerini vurguladı. Matthias Kollatz Ahnen, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken de AYB kredilerinde Türkiye'nin müstakbel ülkeler içinde birinci sırada geldiğini, 2008'de toplam 3,4 milyar Euro'luk kaynağın 2,6 milyar Euro'luk kısmının Türkiye'ye verildiğini söyledi.

-"HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ: KOBİ'LERİ DESTEKLEYECEĞİZ"-

AYB'den alınan krediyi değerlendiren Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Halkbank'ın uluslararası piyasalarda sahip olduğu itibar ve güven sayesinde şimdiye kadar pek çok kez Avrupa Yatırım Bankası ile masaya oturduğunu belirterek, şunları söyledi:

"2001 yılından beri AYB ile pek çok protokole imza attık ve şimdiye kadar toplam 240 milyon Euro'luk kaynak elde ettik. AYB tarafından bankamıza aktarılan kaynağı KOBİ'lere kredi olarak kullandırmada gösterdiğimiz başarılı performans sonucu bugün 300 milyon Euro'luk yeni bir protokol için masaya oturduk. KOBİ bankacılığı misyonunu hakkıyla yerine getiren Bankamızın, bu kaynağı da en doğru şekilde KOBİ'lere ulaştırarak üreten Türkiye'nin finansman arayışına çözüm oluşturacağına inanıyoruz. Halkbank olarak KOBİ bankacılığındaki deneyimimizin ve piyasalarda yarattığımız güvenin verdiği güçle bundan sonra da uluslararası finans kuruluşlarıyla yaptığımız işbirliklerine devam edeceğiz"

Genel Müdür Aydın, AYB'den temin edilen 300 milyon Euro'luk kaynağın, yatırım maliyeti 25 milyon Euro'ya kadar olan projeler için USD, EURO ve TL cinsinden kredi olarak kullandırılacağını söyledi. Aydın, işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı için dört, yatırımların finansmanı için sekiz yıl vadeyle kullandırılacak kredinin üst limitinin 12,5 milyon Euro olacağını, krediden, imalat sanayi, tarımsal sanayi, turizm, eğitim, sağlık, enerji, bilgi ve iletişim sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin yararlanabileceğini sözlerine ekledi. (ANKA)

(NÇ/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title