Haberler

Avrupa Parlamentosu Yine Türkiye'yi Tartışacak

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, Salı ve Perşembe Günlerinde Yapacağı Toplantılarda, AB Genişlemesi Stratejisini Ele Alacak. Komisyon Üyesi Olli Rehn'in de Katılacağı Toplantılara Hıristiyan Demokrat Elmar Brok'un Genişlemeye İlişkin Raporu da Oylanacak.

Türkiye, yine Avrupa Parlamentosu’nda (AP) tartışma konusu olacak. AP Dış İlişkiler Komitesi, Salı ve Perşembe günleri yapacağı toplantılarda AB genişleme stratejisini ele alacak. Komite toplantısına Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de katılacak.

Dış İlişkiler Komitesi’nin bu hafta yapacağı toplantılara AB genişlemesine ilişkin olarak Avrupa Komisyonunca yayınlanan “Strateji Belgesi”ne ilişkin tartışmalar damgasını vuracak.

Komite, Salı günkü toplantısında Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih ile yapılacak görüşmenin ardından AB Dönem Başkanlığını temsilen Finlandiya Savunma Bakanı Seppo Kaariainen bir araya gelecek.

Bunun ardından Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Komite üyelerine bilgi verecek ve sorularını yanıtlayacak.

Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu ile birlikte 8 Kasım’da açıklanan “Strateji Belgesi”ne ilişkin olarak Komite Başkanı Hıristiyan Demokrat Alman milletvekili Elmar Brok tarafından hazırlanan rapor oylanacak.

Raporun genişleme politikaları konusunda bir hayli eleştirilen ifadeleri içerdiği belirtiliyor.

BROK RAPORUNDA NELER VAR

Elmar Brok tarafından hazırlanan raporun Türkiye’ye ayrılan bölümde, demokratik ve laik bir Türkiye’nin medeniyetler arasında anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunacağına dikkat çekiliyor.

Türkiye’de politik geçiş sürecinin, 2005 yılından itibaren ağırlaştığının kaydedildiği raporda, reformların hayata geçirilişinde eşitsizlikler olduğu ve müzakerelerin başlatılmasının diğer reformların uygulanmasında motor gücü oynaması gerektiğinin altı çiziliyor.

GÜNEYDOĞU’DAKİ GÜVENSİZLİK ORTAMI ENDİŞE VERİCİ

İfade ve inanç özgürlüğü, kültürel haklar, azınlık hakları ve Rum azınlıkların haklarının garanti altına alınması gereği vurgulandığı raporda Başbakan Erdoğan’ın Kürt sorununun “demokratik bir şekilde çözülmesi yönünde” yaptığı açıklamalardan dolayı tebrik ediliyor.

ABHaber’e göre, raporda güneydoğusundaki “güvensizlik ortamının” endişe verici olduğu, bu yöndeki gelişmelerin Türkiye-AB müzakerelerini olumsuz etkileyeceği öne sürülüyor.

Elmar Brok, raporunda Orhan Pamuk hakkında alınan kararın da iyi bir gelişme olarak değerlendirirken kendi isteklerini ve taleplerini şiddete başvurmadan dillendiren kesimlere yönelik tedbirlerin gözden geçirilmesini de istiyor.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title