Haberler

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Göç Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Toplantısı Antalya'da Başladı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Göç Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Toplantısı Antalya'da Başladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Göç Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Toplantısı Antalya'da başladı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Göç, Mülteciler ve Nüfus Komisyonu, Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamentosu Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında Antalya IC Green Palace Otel'de toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Mevlüt Çavuşoğlu, dün Hakkari'de yaşanan çatışmada hayatını kaybeden askerlerin ailelerine baş sağlığı diledi. Çavuşoğlu, toplantılar sırasında göç veren ve göç alan ülkelerin karşılıklı olarak deneyimlerinin paylaşılacağını ifade etti.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Göç Alt Komisyonu Başkan Yardımcısı John Greenway de Hakkari'de yaşanan çatışmada şehit olan askerlerin ailelerine baş sağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Düzenlenen toplantılarla insanların bir başka ülkeye neden gittiğini anlamaya çalıştıklarını belirten Greenway, çalışmalarla farklı ülkelerin göç sorununun üstesinden nasıl geldiğini anlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin yanı sıra eski SSCB'ye bağlı ülkelerle de sınırı olduğunu hatırlatan Greenway, şöyle konuştu: "Burada birçok göç baskılarını görüyoruz, bunlar Avrupa'yı da etkilemektedir. Batı Avrupa'nın zengin göçmenleri Türkiye'nin sevilen Akdeniz bölgelerinde emekliliğini geçirmeyi tercih etmeye başladı. Irak'tan gelen göçmenler veya başka bölgelerden gelerek zulümden kaçan birçok insan batıya doğru göç ediyor. Güneydoğu Avrupa'dan gelen daha iyi yaşam şartları

arayanlar da batıya doğru göç etmek istiyor. Türkiye ve diğer ülkelerde iş arıyorlar. Bu karmaşık dinamiklerin farklı yönleri biz alt komite olarak Avrupa ve Asya için önem taşıyan hususlar var. Ortak komisyonumuz her şeyden önce iki bölge arasındaki deneyimleri paylaşmak üzere bir araya geliyor. Birbirimizden bu tecrübeleri anlayabilmek, kavrayabilmek için göç konusundaki yaklaşımları anlayabilmek için bir araya geliyoruz."

TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil ise konuşmasında Hakkari'deki saldırıda şehit olan askerlerin ailelerine baş sağlığı dileyerek, "Terörist saldırılar nereden ve kimden gelirse gelsin, kime karşı olursa olsun tüm dünya tarafından lanetlenmelidir" dedi.

GÖÇMENLERİN HAKLARI KORUNMALI

Antalya IC Green Palace Otel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, son dönemde doğudan batıya göçün görülmemiş boyutlara ulaştığını belirterek, bunun en büyük nedeninin ülkeler arasındaki ve bölgeler arasındaki gelişmişlik makasının açılmış olması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin göç olgusuna aşina bir ülke olduğunu ifade eden Pakdil, şöyle konuştu: "Yüzyıllar boyunca topraklarımızdan göç dalgaları geçti. Başka ülkelerde zor durumda kalan halklar ülkemizde sığınma imkanı buldu. İçinde bulunduğumuz dönemde, bölgede doğudan batıya göç dalgası görülmemiş boyutlara ulaşmıştır. Bunun en büyük nedeni, ülkeler arasında ve bölgeler arasındaki gelişmişlik makasının açılmış olmasıdır. Başka bir deyişle fakirle zengin arasındaki sosyoekonomik farklılıklar hiç olmadığı kadar

artmıştır."

Ülkelerin önündeki görevin bu göç dalgasının yönetimini başarabilmek olduğuna dikkati çeken Nevzat Pakdil, şunları söyledi: "Avrupa'ya yasa dışı yollardan girmeye çalışan göçmen sayısının diğer bir deyişle iş gücü arzındaki artış, bu insanların gittikleri ülkelerde temel haklarından mahrum edilmeleri sonucunu doğurmamalıdır. Avrupa iş gücü piyasasındaki arz-talep dengesizliği insan hakları ihlallerine, yani değerler sisteminin zedelenmesine yol açmamalıdır. 1960'lardan bu yana Avrupa ülkelerine çok

sayıda göçmen gönderen bir ülke sıfatıyla göçmenlerin sosyal ve ekonomik haklarının yaşadıkları toplumlara entegrasyonu açısından önemini bizzat gözlemledik. Göçmenler sağladıkları ucuz iş gücü ile sadece üretime katkı veren birer araç olarak görülmemelidir. Onların ve ailelerinin eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının güvence altına alınması gereklidir. Bunun temini için hedef transit ve kaynak ülkelerle sağlıklı bir diyalog kurulmalıdır. Yasa dışı göçü önlemek için her şeyden önce yasal engellerin

kaldırılması icap etmektedir. Bu çerçevede Avrupa Konseyi'ne de önemli sorumluluk düşmektedir. 2008'de Kiev'de yapılacak Avrupa Göç Konferansı söz konusu standartların belirlenmesinde önemli bir kilometre taşı olacaktır."

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de bölgedeki göç hareketlerini yakından izleyen bir yönetici olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde küresel iklim değişikliği nedeniyle göçlerin yaşanabileceğine dikkat çekti.

Vali Yüksel, daha sonra şunları söyledi: "Torosların eteklerinde Antalya'nın içinde bulunduğu bu bölgede birçok medeniyet kurulmuş, farklı inançlar yaşamış ama farklı medeniyetler değişik inançlar ve sosyal yaşantılara rağmen bu toprakların ortak paydası hep barış olmuştur, bu dağlarda esen rüzgarın adı da barış olmuştur.''

TERÖR DIŞLANMALI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, göç olgusunun Asya ve Akdeniz için insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi. Özellikle son 15 yılda Balkanlar, Kafkasya, Filistin, Afganistan ve Kuzey Irak'tan göç eden insan sayısında artış olduğuna dikkati çeken Türel, "Dünyada ve bölgemizde demokrasi ve özgürlüğü tehdit eden unsurlarla mücadele etmedikçe göç sorunu da ortadan kalkmayacaktır" dedi.

Onlarca askerimiz ve vatandaşlarımızın canice öldürüldüğünü anlatan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu şekilde 12 askerimizi şehit vermiş bulunugıya göçün görülmyoruz. Terör nerede ve hangi nedenle olursa olsun kesin olarak dışlanmalı ve karşı konulmalıdır. Terör ile ulusal çıkar arasında benzerlik gören ülkeler maalesef terör ülkelerini desteklemişlerdir. Artık bu durum son bulmalıdır."

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne üye 47 ülkeden parlamenterler, büyükelçiler ve bürokratlar ile Fas, Tunus, İran, Irak, İsrail, Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Mısır gibi ülkelerden milletvekili ve bürokratlar katılıyor.

(AT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title