Haberler

ASO Başkanı Özdebir: "Türkiye'nin gerçek performansı bu değil"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yılın ilk çeyreğindeki yüzde 2,6'lık daralmaya ilişkin, Türkiye'nin gerçek performansının bu olmadığını belirterek, açıklanan yapısal tedbirlerin hayata geçmesi ve Türkiye'nin risk primini yükselten olumsuz dış politik gelişmelerin son bulması...

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yılın ilk çeyreğindeki yüzde 2,6'lık daralmaya ilişkin, Türkiye'nin gerçek performansının bu olmadığını belirterek, açıklanan yapısal tedbirlerin hayata geçmesi ve Türkiye'nin risk primini yükselten olumsuz dış politik gelişmelerin son bulması ile ekonominin çarklarının yeniden döneceğini söyledi.

Özdebir, "2018 yılının son çeyreğindeki yüzde 3'lük daralmadan sonra Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde tahminlere paralel olarak negatif büyümüştür. Küresel finansal kriz sonrasında Türkiye'nin ilk çeyrekler bazında ortalama büyüme oranı yüzde 7,1'dir. Geçen senenin ilk çeyreğinde yüzde 7,4 gibi ciddi bir performans gösteren Türkiye'nin 2019 yılının aynı döneminde yüzde 2,6 oranında daralması, Türkiye'nin gerçek performansının bu olmadığını bize söylemektedir. Aynı dönem için G-20 ülkelerinin ilk çeyrek büyümeleri incelendiğinde Arjantin dışında diğer ülkeler pozitif tarafta yer almaktadır. Yüzde 7,2 artış gösteren kamu harcamaları ile desteklenen büyüme, yüzde 9,5'lik performans sergileyen ihracatın sırtlaması ile ancak bu noktaya gelebilmiştir. Ne var ki açıklanan yapısal tedbirlerin hayata geçmesi, para ve sermaye piyasalarında uygulamaya konulan adımların beklenen sonucu vermesi ve en önemlisi Türkiye'nin risk primini yükselten olumsuz dış politik gelişmelerin son bulması ile birlikte ekonominin çarkları yeniden dönecektir" dedi.

Sanayinin ilk çeyrekte yüzde 4,3 ile Türkiye genelinin üstünde daralmasının dikkat çekici olduğunu vurgulayan Özdebir, "2009 yılından bu yana ilk çeyrekte her yıl büyüme gösteren Türk sanayii, aradan geçen 9 senenin sonunda ilk kez küçülme ile karşı karşıya kalmıştır. Son 3 ayda ortalamada yüzde 4,9 daralan sanayi üretim endeksi değeri aslında ilk çeyrek üretiminin bugün açıklanan rakamlara paralel geleceğinin sinyallerini bize vermişti. Kapasite kullanım oranı da yılın ilk üç ayında geçen seneye kıyasla yüzde 4,7 azalma göstermişti" diye konuştu.

Özdebir, yakın dönemde açıklanan İVME Finansman paketi, KGF destekli krediler başta olmak üzere sanayicilerin finansmana erişimini kolaylaştıracak her türlü tedbirin bu dönemde üreticilerin ayakta kalması açısından önemli olduğunu da ifade ederek, "İç talepteki yetersizliği dış pazarlara yönelerek aşmaktan başka çaresi olmayan imalatçılarımız için ihracatın yalnızca bir ihtiyaç değil aslında bir gereklilik olduğunu bu günlerde bir kez daha görüyoruz. İlk çeyrekte ihracatın büyümeye yüzde 9,5'lik pozitif katkısı bu durumu teyit etmektedir. İnşaat sektöründe 3 çeyrektir devam eden daralma, doğrudan imalat sanayini de etkilemektedir. Son açıklanan rakam ile yüzde 10,9 daralan inşaat sektöründeki durgunluk, inşaat ile bağlantılı imalat sanayi alt sektörlerini ciddi şekilde etkilemektedir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ankara Sanayi Odası Nurettin Özdebir Türkiye Ekonomi Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

Bakmadan Geçme

15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi'ne direkt gidiyor mu, eleme mi oynuyor? Real Madrid Alaves maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Alaves maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Zaniolo sakatlandı mı, ne zaman sahalara dönecek? Tottenham Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Tottenham M.City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, maddeleri nelerdir? Tottenham Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Tottenham M.City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Yasemin Allen kimdir? Yasemin Allen kaç yaşında, nereli? Real Madrid Alaves maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Alaves maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title