Haberler

Arıduru: "Pilotların Uçaktan Ayrılması Doğru Gibi"

Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Ali Arıduru, Atlasjet Uçağının Kaçırılması Sonrasında 'Bilgi Kirliliği' Yaşandığını Belirterek, 'Bu Tür Konularda Yapılan Her İş, Konuşulan Her Cümle, Atılan Her Adım Son Derece Önemli' Dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Ali Arıduru, Atlasjet uçağının kaçırılması sonrasında ''bilgi kirliliği'' yaşandığını belirterek, ''Bu tür konularda yapılan her iş, konuşulan her cümle, atılan her adım son derece önemli'' dedi.

Atlasjet uçağının kaçırılmasıyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü önünde açıklama yapan Arıduru, hiçbir yolcunun kılına zarar gelmeden teröristlerin teslim olduğunu söyledi.

Arıduru, Dışişleri, İçişleri Bakanlıkları ve yetkililerine, Antalya Valisi'ne ve bu konuyla ilgili görev yapan herkese olayın kazasız belasız sonuçlandırılmasından dolayı teşekkür etti.

Bu olayda ve daha önceki uçak kaçırma olaylarında ''bilgi kirliliği'' yaşandığını belirten Arıduru, ''bu konularda herkes aşırı bir hassasiyet göstermesi gerekirken, ilgili ilgisiz bir çok kişi ekran karşısına çıkarılarak bilgi kirliliği yaratılıyor'' dedi. Arıduru şöyle devam etti:

''Bu tür konular son derece hassas konular, hassasiyetle takip edilmesi ve dikkatle adım atılmasını zorunlu kılan konular. Eğer biz bu bilgilendirmeleri sağlıklı ve yetkili noktalardan yapamazsak bu çok farklı problemlere de sebebiyet verebilir. Yani bizim yaptığımız ya da başka arkadaşların, ilgili, ilgisiz açıklamalarının tamamı içerideki teröristlere da bir şekilde iletildi. Bu teröristlere bunların iletilmesinin ne gibi sakıncalar doğuracağını da yine kamuoyuna saygı ile arz ediyoruz. Kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz. Bu tür konularda yapılan her iş, konuşulan her cümle, atılan her adım son derece önemli. Olumlu sonuç alma adına. Aksi takdirde çok daha kötü durumlarla da karşı karşıya kalmak mümkün.''

Bir gazetecinin, ''Son dönemde uçak kaçırma olaylarında bir hassasiyet var. Uçak güvenliği konuları sorgulanmaya başlandı. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ne gibi önlemler almayı düşünüyor?'' sorusu üzerine, Arıduru bu kaçırma eyleminde kokpit kapısının zorlandığını ancak açılamadığını hatırlatarak, daha önce yaşanan hadiselerden de yola çıkarak filoda bulunan uçakların tamamının kokpit kapılarını güçlendirdiklerini kaydetti.

Arıduru, ''Burada da bunun somut net örneğini gördük, kapı müthiş zorlandı, ama açılamadı'' dedi.

Bir gazetecinin, ''teröristlerin nasıl ikna edildiğine'' ilişkin sorusu üzerine, Arıduru, bu konuların bütün ayrıntısı ile ilgili İçişleri Bakanlığının açıklama yapacağını söyledi.

''Pilotların uçaktan ayrılmış olması sivil havacılık kuralları açısından doğru bir davranış mıydı?'' sorusuna Arıduru, ''Bütün bu geldiğimiz noktaya kadar yapılanların tamamını biz de şüphesiz gözden geçireceğiz. Yanlış, bizim de atladığımız eksik olan bir husus varsa şüphesiz bunlarla ilgili de tedbirlerimizi alacağız. Ancak geldiğimiz nokta itibariyle baktığımız zaman pilotların uçaktan ayrılma işinin sanki doğru olduğu anlaşılıyor. Ama biz bunu kendi aramızda da değerlendireceğiz. Yani bütün detayıyla bütün ayrıntısıyla değerlendireceğiz'' yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, ''Çok fazla yaralı olmadığını söylediniz, ne kadar yaralı var?'' sorusu üzerine Arıduru, yaralı konusunda bir şey söylemediğini, kanattan inerken belki ayağı burkulanlar olabileceğini bunun da üç-beş kişi olabileceğini söyledi.

Olayda yolcuların inisiyatif kullanmasının doğru olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de Arıduru, burada yolcu inisiyatifinin değil, kokpit ekibinin eğitimli olmasının önemli olduğunu belirterek, ''Kokpit ekibinin eğitimlerin tamamını alıp almadıkları tarafımızca sürekli denetlenmektedir. Yani bilgi kirliliği derken, onuda kastettim. Önüne gelen her arkadaşın konuşması, Türkiye'nin özellikle son dört yıldan beri sivil havacılık konusunda almış olduğu inanılmaz mesafeye haksızlık etmek demektir'' dedi.

Bir gazetecinin korsanların elinde bomba düzeneğine benzer bir alet ve bir de bıçak bulunduğu yönünde haberler geldiği, bunun doğru olup olmadığı yönündeki sorusunu Arıduru, ''Bir bıçak olduğu şeklinde söylenti var. Ama bomba ile ilgili net bir bilgi bize de ulaşmış değil. O da yine, İçişleri Bakanlığı yetkililer tarafından değerlendirilerek kamuoyuyla paylaşılacak'' dedi.

Arıduru, pilotların kendi inisiyatifi ile mi yoksa emniyet birimlerinin yönlendirmesi ile mi uçaktan ayrıldıkları sorusuna, ''Bu konuyla ilgili uçağın bir tek patronu vardır. Kaptandır. Uçakta, bu tür durumların tamamında alınacak tüm tedbirlerin tek sorumlusu ve tek yetkilisi kaptandır. Bu mevcut yasada, yönetmeliklerde, bu şekilde zikredilir'' diye yanıt verdi.

''Bilgi kirliliğinden bahsettiniz. İçişleri Bakanlığından 20 kişilik bir ekibin Antalya'ya gönderildiği yönünde bilgiler geliyordu. Bu bilgiler de teröristlere bir şekilde ulaştıysa, herhangi bir operasyon karşısında korsanlar bu eylemi bitirmiş olabilir mi?'' sorusu üzerine Arıduru, ''Bu böyle olabileceği gibi, 'Madem karşı taraf çok radikal bir karar aldı. Biz gereğini yapalım' şeklinde de tezahür edebilirdi. O yüzden bunların paylaşılmasını çok sağlıklı görmek mümkün değil'' dedi.

Arıduru, ''İki teröristten bahsedildiği, birinin Filistin, diğerinin Türk uyruklu olduğu haberleri geldiği, bunu teyit edip edemeyeceği'' yönündeki soruyu ise ''İki kişi olduğunu teyit ediyoruz. Ama uyrukları konusunda neden böyle söylediğimi konu açıklandıktan sonra siz de göreceksiniz. Orada bir inceleme yapılmasını gerektiren bir konu var. Onu da İçişleri Bakanlığı açıklayacak'' şeklinde yanıtladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024? Bayern Münih elendi mi? Real Madrid-Bayern Münih maçı ne oldu, kim elendi? Sampiyonlar Ligi finali nerede oynanacak 2024? Wembley hangi takımın sahası?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title