Haberler
BBC

Bilim İnsanları Tartışmalara Son Verdi: Anti Depresan Haplar İşe Yarıyor

Güncelleme:

Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalara göre, plasebo haplara oranla antidepresanlar gerçekten de işe yarıyor.

Bilim insanları, çok kapsamlı bir araştırmanın ardından tıbbın en büyük tartışmalarına birine son verdiklerini ve antidepresan ilaçların gerçekten işe yaradığı sonucuna vardıklarını açıkladı.

PLASEBODAN ÇOK DAHA ETKİLİ

116 bin 477 kişinin katıldığı 522 farklı deneyden alınan sonuçların analiz edildiği çalışmada, en çok kullanılan 21 antidepresan ilacının, depresyonun belirtilerini azaltmada herhangi bir etkisi olmayan plasebo haplardan daha etkin olduğu görüldü.

ÇOK DAHA FAZLA İNSAN FAYDALANABİLİR

Ancak çalışmada, ilaçların etkinliği arasında da büyük farklar olduğu ortaya çıktı. Lancet Tıp dergisinde yayımlanan araştırmayı yapan uzmanlar, çalışmalarının çok daha fazla sayıda insanın antidepresanlardan faydalanabileceğini gösterdiğini söyledi.

TARTIŞMALAR VARDI

İngiltere'de 2016 yılında, 2006'ya kıyasla iki kat daha fazla antidepresan ilaç reçete edildi, ancak bazı araştırmaların bu ilaçların plasebo haplardan daha etkili olmadığı sonucuna varan bazı araştırmalar nedeniyle, etkinlikleri konusunda tartışmalar vardı.

Çalışmada ele alınan antidepresanlar, plasebolardan üçte bir oranında ya da iki katından fazla etkin şeklindeki bir yelpazede sıralandı.

Araştırma ekibinin başkanı Oxford Üniversitesi'nden Dr. Andrea Cipriani, "Bu çalışma, antidepresanların işe yarayıp yaramadığı konusunda uzun süredir yürütülen tartışmaya son noktayı koyuyor. En çok reçete edilen antidepresanların orta düzeyli depresyondan ağır depresyona kadar olan aralıkta işe yaradığını gördük ve bence bu hem hastalar hem de doktorlar için iyi haber" dedi.

KİŞİYE EN UYGUN İLAÇ DAHA KOLAY BULUNACAK

Araştırmayı yapan uzmanlar çalışmalarının doktorların en uygun reçeteyi yazmalarına yardımcı olacağını, ancak bunun herkesin ilacını değiştirmesi gerektiği anlamına da gelmediğini söyledi.

Bunun nedeninin de çalışmada ilaçların, farklı bireyler, yaş grupları, cinsiyet, belirtilerin ağırlığı ve diğer karakteristik özelliklerden çok, ortalama etkisine bakılmasının olduğu belirtildi.

BAŞKA TEDAVİLER İLE BİRLİKTE DÜŞÜNÜLMELİ

Araştırmacılar, kullanılan verilerin büyük çoğunluğunun sekiz haftalık tedaviler üzerine olduğunu, dolayısıyla bulgularının uzun süreli tedaviler için geçerli olamayabileceğini söylediler.

Dr. Cipriani "İlaç tedavisi hep, psikolojik terapiler gibi diğer seçeneklerle birlikte düşünülmeli" dedi.

BBC

Komik - İlginç Sağlık Haberler

500

Yorumlar (4)

.....:

BİR ZAMANLAR BU MÜBAREK BİLİM İNSANLARI SİGARA VE ŞEKER İÇİNDE YARARLIDIR DİYE FETVA VERMİŞLERDİ BİLİMİ KÜÇÜMSEMİYORUM AMA TARAFSIZ BİLİM İNSANLARININ AÇIKLAMASI ÖNEMLİ. İLAÇ ŞİRKETLERİYLE HAŞIR NEŞİR OLMUŞ DOKTOR VE BİLİM ADAMLARININ HİKAYELERİNİ BOLCA DİNLİYORUZ

7
1
yanıtYanıtla
Burak:

Sigarayla bunun ne alakasi ver be adam yil olmus 2018 hadi yallah arabistana sen

3
3
yanıtYanıtla
kerim kan:

sorunu halletmiyor, insanı abone yapıyor. içtiğin sürece sorunla aran duvar örüyor, mal gibi duyarsız şekilde yaşıyorsun.

1
1
yanıtYanıtla
fizikçi:

olaya bak testi yapan denekler ve şirket de antidepresan üreticisi :D hiçbir işe yaramıyor beyin hücrelerini öldürüyor bilimsel altyapısı mevcut erken yaşlanırr bunarsınız

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title