Haberler

Antalya: "Toplum Destekli Zabıta Hizmeti"

Antalya Büyükşehir Belediyesi "Toplum Destekli Zabıta Hizmeti" Projesini Hayata Geçirdi. Seyyar Satıcı ve Dilencilerle Mücadeleye Yönelik Projede En Büyük Görev Vatandaşa Düşüyor. Vatandaş, Seyyar Satıcıdan Alışveriş Yapmayacak, Dilenciye Para Vermeyecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi “Toplum Destekli Zabıta Hizmeti” projesini hayata geçirdi. Seyyar satıcı ve dilencilerle mücadeleye yönelik projede en büyük görev vatandaşa düşüyor. Vatandaş, seyyar satıcıdan alışveriş yapmayacak, dilenciye para vermeyecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir projeye imza atıyor. Zabıta Daire Başkanlığı ‘Toplum Destekli Zabıta Hizmeti’ adı altında seyyar satıcılar ve dilencilerle mücadele etmeyi amaçlıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş, Zabıta Müdürü Ali Kaplan ile birlikte konu ile ilgili Büyükşehir, ilk ve alt kademe belediye zabıta memurlarına yönelik bir seminer düzenledi. Seminere, Emniyet Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, ATSO ve AESOB ve ilgili sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerde katıldı. Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Zabıta Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş, ‘Toplum Destekli Zabıta Hizmeti Projesini’ zabıta memurlarına anlattı.

Ecemiş, seyyar satıcılar ve dilencilerle mücadelede vatandaşlara büyük görev düştüğünü belirterek” Antalya büyük göç alan bir kent. Antalya’ya göç eden işsiz vatandaşlar, buraya gelirken gerekirse mısır satarım, su satarım ya da dilenirim diyerek geliyor. İşte böyle bir durumda vatandaşlarımıza büyük görev düşüyor. Vatandaşlarımız, dilencilere para vermez ve seyyar satıcılardan da alış veriş yapmazsa mücadelemizde başarılı oluruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak kentin giriş yollarına “Bu şehirde seyyar satıcılık yapmak ve dilencilik yapmak kanunen yasaktır” yazılı tabela asacağız. Toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirmemiz lazım. Otobüs ve dolmuşlara afişler asacağız. “dedi.

Vatandaşlara, seyyar satıcı ve dilencilere para vermemeleri konuşunda uyarı niteliğinde el ilanları dağıtacaklarını belirten Zabıta Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş, ayrıca Okullarda öğrencilere yönelik konuyla ilgili eğitim düzenleyeceklerini de ifade etti. Ecemiş, “ Seyyarlardan alışveriş yapmayarak çoğalmalarının engellenebileceğini belirterek seyyar satıcılarla ilgili projenin amacından da söz etti. Ecemiş, amaçlarını “Kentin yaşam kalitesini artırmak ve görüntü kirliliğini engellemek. Özellikle cadde, bulvar ve sokak aralarında satış yapanları engellemek. İzinsiz satış yapanlar hakkında yasal işlem yapmak. Seyyar satış yapmak zorunda kalan bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamak” şeklinde sıraladı.

Zabıta Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş, dilencilerle ilgili yaptığı açıklamada ise dilencilere asla para verilmemesini istedi. Özellikle Antalya Müftülüğü ile çalışma yapılacağını belirten Ecemiş, “ Müftülüğümüz Cuma namazından sonra vereceği vaazda dilencilere para verilmemesi konusunda uyarılarda bulunacak. Çünkü dilencilerin en fazla bulunduğu yerler camii ve türbelerdir. Vatandaşların dini duygularını istismar ediyorlar. Vatandaşlarda bir kereden bir şey olmaz diye para veriyor. Bizde dilencileri topluyoruz. Üzerlerindeki paraları alıyoruz. Yarım saat sonra bakıyoruz dilenci tekrar sokakta. Eğer vatandaş para vermezse, amacımıza ulaşacağız. Vatandaş, bize hem çok dilenci var diye şikayet ediyor. Hem de para veriyor” diye konuştu.

Ecemiş, ayrıca Antalya’daki muhtarlarla işbirliğine giderek bölgelerinde dilenen vatandaşları tespit edeceklerini belirterek şunları söyledi. “Muhtarlarımız bir çalışma yapacak. Bize mahallerinde dilenenleri bildirecek. Gerçekten ihtiyacı olarak dilenen kişilere Belediye ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü olarak gerekli yardımlar yapılacak. Ancak Antalya’da görüyoruz ki evi arabası olan bazı vatandaşlar bile mağdurmuş gibi dileniyor. Bu konuda en büyük görev Kolluk görevi yapan Polis ve Zabıta olarak bizlere düşüyor. Ancak mücadelemizde başarılı olmamız için vatandaş ve ilgili kurum ve Sivil Toplum Kuruluşlarının da desteğine ihtiyacımız var” dedi.

Uğurcan Ecemiş, dilencilikle ilgili projenin amacı ile ilgilide şu bilgileri verdi.” Kentin yaşam kalitesini artırmak, görüntü kirliliğini engellemek. Dilenciliğin örgütlü faaliyetlerini engellemek ve çocukların kaçırılarak sakat bırakılmasının önüne geçmek. Dilenmek zorunda kalan bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamak. Muhtaç olmadığı halde halkın yardım severlik duygularını istismar ederek dilenciliği alışkanlık haline getiren bireylere yasal işlem yapmak. Dilenciliğin özendirilmesinin önlenmesi amacıyla halkı bilinçlendirmektir” dedi.

(SÇ-SÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title