Haberler

Antalya: Fedakar Annenin Karaciğerinin Bir Kısmı Kızına Nakledildi

Antalya'da Akdeniz Üniversitesi'nde Yapılan Operasyonla, Bir Annenin Karaciğerinden Alınan Doku, Küçük Kızına Nakledildi.

Antalya'da Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan operasyonla, bir annenin karaciğerinden alınan doku, küçük kızına nakledildi.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ayhan Dinçkan, düzenlediği basın toplantısında yaklaşık 9 saat süren operasyonla ilgili bilgi verdi. Karaciğer yetmezliği bulunan 8 yaşındaki Derya Işık'a, annesi Hamide Işık'ın (33) karaciğerinden alınan dokunun nakledildiğini belirten Dinçkan, üniversitede bu ameliyatın ilk kez yapıldığını bildirdi. Canlıdan karaciğer naklinin Türkiye'de birkaç merkezde uygulandığını ifade eden Dinçkan, "Her çocuğun anne veya babası, kan gruplarının uyuşması halinde potansiyel karaciğer vericisidir. Bizim hastamız karaciğer yetmezliği rahatsızlığı bulunan 8 yaşında bir kız çocuğuydu. Eğer bu nakil yapılmasaydı, hastanın yakın bir zamanda hayatını kaybedeceği biliniyordu. Annenin özverisi ve başarılı bir operasyonla hastamız kurtarıldı. Bu ameliyatlarda hastaların boyları, kiloları gibi konular iyi hesaplanıyor. Ne alıcı, ne de vericinin zarar görmemesi gerekiyor. Operasyonda da anne Hamide Işık'ın karaciğerinin yüzde 20'si alınarak, 8 yaşındaki kızına nakledildi. Derya Işık'ın vücudunun gelişimiyle, karaciğerin gelişimi de sürecek'' diye konuştu.

Anne Hamide Işık, 2 yıl önce kocasını trafik kazasında kaybettiğini, kızının yaşaması için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu söyledi. Kızının rahatsızlığından dolayı bu yıl okula gidemediğini belirten anne Işık, "İnsanın yakınını kaybetmesi büyük bir acı. Bunu eşimde yaşadım. Kızımın karaciğer nakli yapılamazsa öleceğini söylediler. Kan grubumun tutmasıyla hemen ameliyata karar verdik. Şu an çok mutluyum. Kızım için ne gerekiyorsa yaparım" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title