Haberler

Ankara: Tan'ın Haftalık Olağan Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Lüksemburg'daki toplantıda hem AB tarafı hem de Türk tarafının eteklerindeki taşları döktüğünü belirterek, "AB sürecini Kıbrıs konusuna bağlamanın manası yok. Süreçte önümüze bir takım engeller çıkabilir. Bu her ülke için geçerli, ancak biz AB yolunda azimle ilerlemeye devam edeceğiz" dedi. Tan ayrıca, Ege Denizi'nde F-16 çarpışmasıyla ilgili hazırlanan raporun olumlu olması durumunda, Türkiye'nin gerekli tazminatı Yunanistan'dan talep edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Lüksemburg'daki toplantıda hem AB tarafı hem de Türk tarafının eteklerindeki taşları döktüğünü belirterek, "AB sürecini Kıbrıs konusuna bağlamanın manası yok. Süreçte önümüze bir takım engeller çıkabilir. Bu her ülke için geçerli, ancak biz AB yolunda azimle ilerlemeye devam edeceğiz" dedi. Tan ayrıca, Ege Denizi'nde F-16 çarpışmasıyla ilgili hazırlanan raporun olumlu olması durumunda, Türkiye'nin gerekli tazminatı Yunanistan'dan talep edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, bakanlıkta düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Gül'ün, ABD ziyaretiyle ilgili bazı temasların cereyan ettiğini, ancak henüz cevap gelmediğini belirten Tan, Tahran ziyaretinin gündeme gelmesi durumunda ziyaretin gayet doğal olacağını söyledi. Tan, Türkiye'nin İran sorununun barışçıl ve diplomatik yollarla çözülmesi için ilgili taraflarla yakın temas içinde olduğunu hatırlatarak, bu temasın da ilgili ülkelerin talebi doğrultusunda olduğunu ifade etti. Özellikle Uluslararası Atam Enerji Kurumu Başkanı'nın çağrısı, ABD ve AB Üçlüsü ile Almanya'nın çeşitli düzeylerde Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerde de bu talebin açıkça dile getirildiğini kaydeden Tan, "Türkiye'nin çabalarına 'arabuluculuk' demek eksik değerlendirme olur. Bizim amacımız İran'la yakın temas içerisinde soruna barışçı yollarla çözüm bulunmasıdır" diye konuştu.

Türkiye AB Ortaklık Konseyi toplantısı sonrası Ek Protokol'ün yıl sonuna kadar kabul edilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Tan, bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın son derece net açıklamalar yaptıklarını, her iki tarafın da sorumlulukları olduğunu ve sadece Türkiye'nin çabalarını ile sorunun çözümünün mümkün olmayacağının açıkça ifade edildiğini söyledi. Tan, Türkiye'nin bu konuda ciddi fedakarlıklarda bulunduğunu belirterek, "Biz gerek Kıbrıs Rum kesimi gerekse ilgili taraflara sürekli çağrıda bulunuyoruz. Buradan Eylem Planı'nın uygulanmasını, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm getirilmesi çağrımızı tekrar yineliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

AB İLE MÜZAKERELERDE EĞİTİM-KÜLTÜR FASLI

"AB ile müzakerelerde Eğitim-Kültür faslı ile ilgili Türkiye'nin tutumunun ne olacağı?" yönündeki bir soru üzerine Tan şöyle konuştu:

"Önceki günkü toplantıda her 2 tarafta tutumunu net olarak açıklama imkanı buldu. AB yetkilileri ve Türk tarafı eteklerindeki taşı döktü. Herkesin pozisyonu belli. Uzlaşı için biran önce adım atılmalı. Avrupa kültürünün en önemli parçası uzlaşı unsurudur. Biz bu istikamette adım atmaya kararlıyız. Süreçte önümüzde bir takım engeller oluşacak. Bu her ülke için geçerli. Her ülkenin önünde bir takım engellerle oluşabilir. AB uzlaşı kültürüyle bunu aşmalıdır. Bu kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Süreci Kıbrıs konusuna bağlamanın manası yok. Bunun dışında alınacak çok yol var. Hükümetimiz gayet kararlı. AB yolunda azimle ilerlemeye devam edeceğiz. Türkiye görüşlerinden asla taviz vermeyecektir."

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan, Ege Denizi üzerinde Türkiye ve Yunanistan`a ait 2 savaş uçağının çarpışmasıyla ilgili raporun Türkiye lehine çıkması durumunda Yunanistan`dan tazminat talep edileceğini söyledi. Rodos Adası'nın 35 mil güneyinde Ege Denizi üzerinde, Türkiye ve Yunanistan`a ait 2 F-16 savaş uçağının çarpışmasıyla ilgili bazı yorumcuların, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül`ün buluşmasıyla ortaya çıkan olumlu havayı zedelememek için, F-16'nın düşmesinde Yunanistan sorumlu olsa dahi tazminat talep edilmeyeceği şeklindeki yorumlarının hatırlatılması üzerine tan, "İlgili makamlarda hazırlanmakta olan rapor, Türkiye lehine olursa, tazminat istenmesi gündemde olacak" dedi ve "Raporda Türkiye lehine bir sonuca mı varıldı?" sorusuna, "Demek ki, olumlu bir gelişme var" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin Uluslararası Af Örgütü'nün ABD istihbarat servisi CIA'nın suçlu olduğundan kuşku duyduğu kişileri Guatanama Üssü'ne transfer etmek için uçuşlar düzenlediği ve Avrupa ülkeleri ve Türkiye'nin de bu konudan bilgi sahibi olduğu yönündeki raporları hatırlatması üzerine Tan, bu konuda birçok kişinin kafasında soru işareti olduğunu, ancak bu konuda Türkiye'nin asla hiçbir aşamasında rolü olmadığını, bundan sonrada olmayacağını herkesin bilmesi gerektiğini belirterek, "Af Örgütü, diğer kuruluşlar ve şahısların bu konudaki iddialarına itibar etmemenizi öneririm. Bu iddialar kapsamında İncirlik Üssü'nün de bu amaçla kullanılması söz konusu değildir. Burası TSK üssüdür ve atılan her adım devletin ve askerlerin bilgisi dahilinde atılır. Böyle bir şeyin olması söz konusu değildir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title