Haberler

Ankara: AK Parti TBMM Grup Toplantısı (3)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mernis Projesiyle İlgili İddiaların Art Niyetli, Asılsız ve Mesnetsiz Olduğunu İfade Ederek, "Bunun Nereye Dayanabileceğini Kısmen Kestiriyorum, Ama Delil Olmadığı İçin Bu Konuda Açıklama Yapmak İşime Gelmiyor" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MERNİS projesiyle ilgili iddiaların art niyetli, asılsız ve mesnetsiz olduğunu ifade ederek, "Bunun nereye dayanabileceğini kısmen kestiriyorum, ama delil olmadığı için bu konuda açıklama yapmak işime gelmiyor" dedi.

Modern bir devletin, çağdaş bir ülkenin en önemli kriterlerinden birinin, vatandaşının bilgiye erişiminin kolaylığı olduğuna işaret eden Erdoğan, bunun için e-devlet projesini, devlette tam otomasyona geçişi, bilgiye kolay erişimi Cumhuriyet'in çağdaşlaşma hedefleri bakımından olmazsa olmaz bir şart olarak gördüklerini ifade etti. Artık nüfus tespiti için tüm milleti ev hapsine mahkum eden çağdışı anlayışa son verdiklerini belirten Erdoğan, vatandaşının adresini, şehirlerinin nüfusunu modern araçlarla tespit edemeyen bir devletin, çağdaş bir devlet olamayacağını vurguladı. Nerede ne kadar insanın yaşadığının ancak 10 yılda bir yapılan nüfus sayımlarıyla tespit edilebildiğini anlatan Erdoğan, bunun da yerel yönetimlere merkezden yapılacak yardımlardan bütün vatandaşlık haklarının kullanımına kadar sayısız alanda tartışmayı beraberinde getirdiğini ifade etti. Yeni kurulan sistemle ihtiyaç duyan herkesin bir tek düğmeye basarak nüfus bilgilerine ulaşabileceğini kaydeden Erdoğan, bütün vatandaşlık bilgilerini tam otomasyonla anında ulaşılabilir hale kavuşturacaklarını anlattı. Erdoğan bu sistemin adının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi olduğunu ve bu sistem sayesinde her vesileyle vatandaştan istenen ikametgah ilmühaberinin de tarihe kavuşacağını belirtti.

Erdoğan, "Yıllardır modern bir devlete yakışmayan, ilkel uygulamalarla sokağa çıkmayı yasaklayarak nüfusu sayan, mükerrerliklere, usulsüzlüklere yol açan yöntemleri artık ortadan kaldırıyoruz. Aynı zamanda bu sistem vatandaşlarımızın bürokratik işlemlerini daha kolay yürütmelerine, kamu kurumlarının daha etkin ve verimli çalışmalarına, özel sektörün de adrese yönelik işlerinde işlem maliyetlerini azaltmasına imkan verecektir. Devletin vatandaşlarıyla ilgili güncel temel bilgilere sahip olması, her türlü hizmetin planlanması ve yürütülmesini kolaylaştıracak, hizmet kalitesini de artıracaktır" diye konuştu.

Türk İstatistik Kurumu'nun bu yeni sistemi kurup İçişleri Bakanlığı'na devredeceğini, ilk aşamada belediye ve il özel idarelerinin tüm adresleri Türkiye İstatistik Kurumu'nun geliştirdiği ulusal adres veri tabanına aktaracağını ifade etti. İkinci aşamada nüfus tespiti işlemlerinin başlayacağını belirten Erdoğan, Aksaray, Çankırı, Karabük, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Sinop illerinde numaralama işlemlerinin tümüyle bitirildiğini, bu illerde nüfus tespit çalışmalarına fiilen başlandığını duyurdu. Ocak ayından itibaren nüfus tespit işlemlerine tüm illerde başlanacağını açıklayan Erdoğan, en geç 2007 yılının Haziran ayına kadar bu işlemin bitirileceğini söyledi. Bu yeni sistemde yanlış ve hatalı beyanın tespitinin çok kolay olacağını anlatan Erdoğan, beyanı yanlış çıkan kimseye adli ve idari sorumluluk yükleneceğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki yapısal değişimi, vatandaşın hayatını kolaylaştıran olumlu gelişmeleri gölgelemek için zaman zaman asılsız haberlerle kamuoyunun yanlış bilgilendirdiğini söyledi. Bu asılsız haberlerden birinin de kısa adı MERNİS olan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi ile ilgili 3 gündür basında yer alan haberler olduğunu belirtti. Bunun nereye dayanabileceğini kısmen kestirdiğini ifade eden Erdoğan, delil olmadığı için bu konuda açıklama yapmanın işine gelmediğini söyledi. Erdoğan, "Bu haberler art niyetlidir. Tümüyle asılsız ve mesnetsizdir. MERNİS veri tabanının çökmesi hiçbir şekilde söz konusu olmadığı gibi kayıtların yüzde 25'inden fazlasının hatalı olduğu iddiaları tamamen hayal ürünüdür. TC Kimlik numarasının verildiği 28 Ekim 2000 tarihinden bugüne kadar 65 milyon kişinin nüfus cüzdanının yenisiyle değişmesi sağlanmıştır. Bu rakam nüfusun yaklaşık yüzde 99'unun nüfus cüzdanının değiştirildiğini gösteriyor. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile bankaların tuttukları kişi bilgilerine ilişkin yaklaşık 220 milyon veri MERNİS veri tabanından güncellenerek kontrolleri yapılmıştır. Halen kimlik paylaşımı sistemi kullanılarak ilgili kurumların verileri doğrulanmaktadır. Hiçbir şekilde kesintiler sırasında veri kaybı olması söz konusu değildir. Konuyla ilgili ihalenin kamuoyundan gizlendiği iddiası MERNİS projesiyle ilgili iddiaların maksadını da deşifre eden, tümüyle gerçek dışı bir iddiadır. MERNİS veri tabanı bugün itibariyle 53 kurum ve kuruluş tarafından kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nı izleyen konukların hediyelerini kabul etti. Eskişehir'in Sarıcakaya ve Nihalgazi İlçesi'nde sera sebzeciliği yapan kadınlar, Başbakan Erdoğan'a mini bir sera maketi hediye etti. Başbakan Erdoğan, seracılık yapan kadınlara "iş kadınları" diye hitap etti. Eskişehirli kadınlar, seralarda 4 mevsim üretim yaptıklarını ve çok çeşitli ürünler yetiştirdiklerini belirtti. Karabük'ten gelen heyet Başbakan Erdoğan'a Safranbolu evi hediye ederken, Erdoğan, Amasya Şekerspor Kulubü'nün milli güreşçilerini de kürsüde kabul etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title