Haberler

Als Hastalığında Psikolojik Destek Önemli

Güncelleme:

Geçen yıl sosyal medyada "bir kova buz kampanyası" (Ice Bucket Challenge) Kampanyası ile gündeme gelen kas hastalığı ALS için hem hastaya hem ailesine psikolojik destek önemli.


Türkiye'de sayıları 7 bini bulan ALS hastalığı ile ilgili bilgi veren Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, hasta ve aileler için psikolojik desteğin önemli olduğunu söyledi.

ABD'li ünlü fizikçi Stephen Hawking'in de hastalığı olarak bilinen ve kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan ALS hastalığının yüzde 10 sebebinin genetik olduğunu kaydeden Şalçini, şöyle dedi:

"Bir motor nöron hastalığı olan ALS hastalığını taşıyan kişilerin en karekteristik özelliği kaslara giden ve omuriliğin yan tarafındaki sinir hücrelerinin bozulması sonucunda, istemli hareket eden kaslarının zayıflaması ve erimesidir. Bu hastalık grubu beyinde veya omurilikte hareketlerimizden sorumlu motor sinir hücrelerinin yıkımıyla meydana gelmektedir. Bu yıkım sonucunda kaslar güçsüz kalarak incelmeye ve erimeye başlıyor. Bu zayıflama genelde el ve bacaklarda, dil ve yutak bölümünde başlayarak hastada ince el işleri yapmakta zorluk ve de yutma-konuşma problemleri olarak sonuçlanmaktadır.

ALS hastalığı motor nöronları yok ediyor

Hastalığın beyindeki ve omurilikteki motor nöronlara zarar vermesiyle nefes almak, yürümek ve en basitinden bir bardağa uzanmak gibi gündelik hareketler zorlaşır ve hastalık, hastayı günden güne felç ederek ilerler. Motor nöronlar, kas hareketlerini kontrol eden sinir hücreleridir. Motor nöronlar beyin ve kaslar arasındaki iletişimi sağlar.

ALS hastalığı motor nöronları yok ederek beynin kaslarla iletişimini bozar ve bu yüzden kaslar çalışamaz hale gelir. Ancak, ALS hastalığının önemli özelliklerinden biri kaslardaki bu erimeye karşılık zihinsel fonksiyonlar, duyu sistemi ve hafıza hiçbir dönemde etkilenmiyor. ALS hastası kasları erise bile zihinsel fonksiyonlarını yerine getirebiliyor."

Erkeklerde daha sık görülüyor

Kesin tedavisi olmayan ALS hastalığı ile ilgili bilimsel araştırmaların sürdüğünü de kaydeden Şalçini, yüzde 10 genetik faktörlerden, yüzde 90'nının ise nedeninin bilinmediğini kaydetti. Şalçini şöyle konuştu:

"ALS genellikle erişkin yaşlarda ve de erkeklerde biraz fazla görülmekte olup oldukça nadir bir hastalıktır ve her yıl 100 binde 1-2 yeni hasta görülmektedir. ALS hastalığının %10'u genetiktir fakat kalan %90'ın kesin bir nedeni şu anda bilinmemektedir. Hastalığın teşhisi nöroloji uzmanının detaylı bir muayenesi sonrası istenen tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi ile konuyor.

ALS tanısındaki tetkiklerden en önemlisi EMG çektirmektir. EMG vücuttaki sinir ve kas rahatsızlığının tespitinde kullanılan bir tetkik aracıdır. ALS için henüz bir tedavi bulunamamıştır fakat modern tıbbın gelişmesiyle bu hastalar hayat kalitesini artırmaya yönelik müdaheleler ve çalışmalar devam etmektedir. Bunun en güzel örneği halen kitap yazabilen, ünlü evrenbilimci Stephen Hawking'tir.

Hastalık sürecinde hastanın rahat ettirilmesi, doğru ve özenli bakılması motivasyonu çok önemlidir. Bu nedenle tıpkı kanser hastalığında olduğu gibi hasta yakınlarının ve hastanın psikolojik destek alması önerilebilir. İyi bakılan, iyi takip edilen, motivasyonu yüksek olan hastaların tedavide yaşam süreleri uzayabiliyor."

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Stephen Hawking Türkiye Sağlık Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title